Τους επικήδειους εκφώνησαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης (και παλαιός συνεργάτης του) Θοδωρής Λιβάνιος, ο κοινωνιολόγος και πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής, Δημήτρης Πλουμπίδης, ο διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Κώστας Καρπόζηλος και ο διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, Παναγιώτης Κουστένης.
Παρόντες επίσης, ήσαν ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Βίτσας, ο τ. πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νίκος Βούτσης κ.ά..
Στεφάνια απέστειλαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, το Ipsos – Opinion, η εφημερίδα «Αυγή» και ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο» του οποίου ήταν συνεργάτης, οι εκδόσεις «Θεμέλιο», το Ινστιτούτο Πουλαντζά.
Ποιος ήταν ο Ηλίας Νικολακόπουλος
Την τελευταία του πνοή άφησε χθες, ενώ κολυμπούσε στην παραλία Αχλάδι της Σύρου, ο ομότιμος καθηγητής Eκλογικής K Kοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλίας Νικολακόπουλος. Ο 75χρονος και πιο γνωστός εκλογολόγος της χώρας είχε μεταβεί από το εξοχικό του στην Τζιά στη Σύρο, για να συμμετάσχει σε ένα σεμινάριο.
Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και πραγματοποίησε προπτυχιακές σπουδές στα Μαθηματικά στην Αθήνα και τη Λοζάνη (1965-1969) και μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Diplome d’ Etudes Approfondies – Θεωρία Πιθανοτήτων – Univ. Paris 6).
Εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας. Η διδακτορική του διατριβή, το 1984 στο ΑΠΘ, είχε τίτλο «Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964», ενώ από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως λέκτορας και από το 2003 ως καθηγητής).
Από το 1984 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους του), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40. Εχει κατά καιρούς συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στη Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma).
Η πολύχρονη συνεργασία του με το MEGA τον έκανε γνωστό και αγαπητό στον κόσμο, ενώ αρκετοί θυμούνται τη συμβολή του στην κατά το δυνατό πιο έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε εκλογικά θρίλερ. Οπως η μη είσοδος του Συνασπισμού στη Βουλή στις εκλογές του 1993 για λίγες μόνο ψήφους ή η ανατροπή στις εκλογές του 2000, που τα exit polls έδειχναν νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τελικά πρώτο ήρθε το ΠΑΣΟΚ με διαφορά μικρότερη από 70.000 ψήφους.
Ειδήσεις σήμερα
Λίντα Εβανγκελίστα: Από τις πασαρέλες στον «Γολγοθά» των πλαστικών
Καιρός: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας – Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 39
Αυτοί είναι οι προορισμοί για… low cost διακοπές έως 500€ [πίνακας με τιμές]