Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι το νέο σκηνικό που αναμένεται να υπάρξει στις Βρυξέλλες μετά τις ευρωεκλογές και με δεδομένη την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων θα είναι δύσκολο. Παράλληλα η εικόνα της χώρας μας στο κέντρο λήψης αποφάσεων πρέπει να ενισχυθεί τόσο από πλευράς ευρωβουλευτών όσο και από πλευράς διοικητικής και μηχανισμών. Το όνομα του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, από ό,τι πληροφορούμαι, «παίζει» δυνατά για να είναι επιλογή του πρωθυπουργού, για μια θέση που είναι κλειδί για τη χώρα μας.
Μάλιστα θεωρούν ότι από τη στιγμή που η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου «βγήκε» ως νέο πρόσωπο στο ΥΠΕΞ και μετέχει και σε όλο το πακέτο των διαβουλεύσεων με την Τουρκία, μπορεί να καλύψει το κενό σε περίπτωση αποχώρησης του Γεραπετρίτη. Να σημειώσουμε ότι η θητεία της παρούσας επιτροπής ολοκληρώνεται εάν κάτι δεν αλλάξει δραματικά, τον Οκτώβριο του 2024. Από το 2005, μετά τις αλλαγές της συνθήκης της Νίκαιας, κάθε μέλος εκπροσωπείται από έναν επίτροπο.
Σε αντίθεση με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάθε μέλος της Επιτροπής έχει ευρωπαϊκό ρόλο, διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο που του ανατίθεται από τον πρόεδρο στην αρχή της θητείας του και το χειρίζεται με ενιαίο ευρωπαϊκό χαρακτήρα και προσανατολισμό, χωρίς υποδείξεις από εθνικές κυβερνήσεις ή άλλους οργανισμούς. Το ερώτημα είναι βέβαια σε περίπτωση αλλαγής, τι θα γίνει με τον σημερινό αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά, που έχει βάλει πλάτη στη χώρα μας σε πολλά ζητήματα.
Από τη στήλη ΠΑΡΑΤΥΠΟΣ του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ειδήσεις Σήμερα
- Στέφανος Μάνος: Θα ψήφιζα «ναι» στο νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών
- Συντάξεις: Η «ανατροπή» που περιμένουμε τη Δευτέρα και οι τελικές ημερομηνίες πληρωμών [Λίστα]
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης «καίει» γέφυρες με τον Τσίπρα…
- Γάμος ομόφυλων: Επιχείρηση πειθούς και πίεσης σε 60 βουλευτές – Όλο το παρασκήνιο στην ΚΟ της ΝΔ