Και παραμένει, παρά την ακούσια «διευκόλυνση» του Στ. Κασσελάκη προς την κυβέρνηση, να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου, κίνηση που ουσιαστικά εξασφαλίζει την υπερψήφιση κι επομένως διευκολύνει το Μ. Μαξίμου και δίνει χρόνο στην «επιχείρηση πειθώ» των διαφωνούντων γαλάζιων βουλευτών, που έχει αρχίσει ήδη και αναμένεται να ενταθεί, χωρίς πίεση χρόνου.
Το πρόβλημα παραμένει καθώς οι βουλευτές που έχουν επιφυλάξεις ή διαφωνούν για λόγους αρχής, αγγίζουν ή και ξεπερνούν τους 60. Και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Το γεγονός ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά και η στάση της αποχής θεωρείται ανεκτή και αξιοπρεπής στάση, δεδομένου ότι ο γάμος των ομοφύλων και η τεκνοθεσία είναι θέμα δικαιωμάτων και συνείδησης και σίγουρα δεν είναι μείζονος σημασίας θέμα. Υπό την έννοια ότι υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα που απασχολούν την κοινωνία, δεν συνιστά διαφοροποίηση σε στρατηγικής σημασίας πολιτική απόφαση και ουσιαστικά αφορά μια μικρή κοινότητα, η οποία έχει δικαιώματα (το 2023 συνήφθησαν μόλις 500 σύμφωνα συμβίωσης).
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την καταλυτική παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη το εσωτερικό τοπίο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει ήδη διαφοροποιηθεί. Κάποιοι βουλευτές που είχαν ταχθεί εναντίον της μεταρρύθμισης άλλαξαν στάση, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση ίσως, τον υφυπουργό Υγείας Δ. Βαρτζόπουλο, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. Αύριο και μεθαύριο οι βουλευτές της Ν.Δ., σε δυο ομάδες, θα πάνε στα γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς, όπου θα έχουν αναλυτική συζήτηση με τον Α. Σκέρτσο, ο οποίος θα είναι και εισηγητής του νομοσχεδίου, όταν αποφασιστεί να πάει στη Βουλή (όχι νωρίτερα από τα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου). Οι πληροφορίες θέλουν το Μ. Μαξίμου έτοιμο να ακούσει διορθωτικές ή διευκρινιστικές προτάσεις από βουλευτές. Παράλληλα στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού συναντώνται και θα συναντηθούν κατ’ ιδίαν με όλους τους βουλευτές που έχουν επιφυλάξεις.
Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις που υπάρχουν στο επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη είναι πως η υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι με μεγάλη πλειοψηφία και χωρίς «απώλειες» μη διαχειρίσιμου αριθμού γαλάζιων βουλευτών. Ωστόσο ακόμα μάλλον είναι νωρίς για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.
Αντιθέτως είναι σίγουρα τα εξής:
- Εφόσον υπάρξει σημαντικός αριθμός υπουργών και υφυπουργών που θα επιλέξουν μία από τις τρεις μορφές του «όχι» που υπάρχουν (καταψήφιση, παρών, αποχή), είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν άμεσες αντικαταστάσεις τους. Να προκύψει δηλαδή η ανάγκη νέων διορθωτικών κινήσεων στο κυβερνητικό σχήμα. Ως «σημαντικός αριθμός» μελών της κυβέρνησης φέρεται να είναι η διαφοροποίηση δυο έως τριών μελών του υπουργικού συμβουλίου.
- Ο Α. Σαμαράς επιμένει στη διαφωνία του και με τον πολιτικό γάμο και με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και προτίθεται να μιλήσει στη Βουλή.
- Βέβαιο θεωρείται ότι ο Μ. Βορίδης δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι σχέσεις του με τον Κ. Μητσοτάκη παραμένουν εξαιρετικές και το κλίμα μέσα στο οποίο συζητούν για το εν λόγω πρόβλημα είναι κλίμα αναζήτησης λύσης και όχι «πολεμικό». Η αποχή του Μ. Βορίδη δεν πρέπει να αποκλειστεί.
- Σχεδόν βέβαιο είναι ότι ένας αριθμός 20-30 βουλευτών δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση.
Γάμος ομόφυλων: Τα σίγουρα «όχι»
Οπως λένε πηγές από τη Ν.Δ. υπάρχουν τρεις κατηγορίες βουλευτών, οι οποίοι θα επιμείνουν στη μη ψήφιση του νομοσχεδίου:
- Βουλευτές οι οποίοι έχουν εκλεγεί για 4η φορά (π.χ. Κέλλας, Σαλμάς, Μπουκώρος κ.λπ.) και δεν έχουν υπουργοποιηθεί κι όπως εκτιμούν, αν δεν καταστήσουν αισθητή την παρουσία τους, δεν πρόκειται να υπουργοποιηθούν.
- Βουλευτές επαρχίας οι οποίοι αισθάνονται ότι βρίσκονται εκτός του «ραντάρ της Αθήνας» και η εκλογή τους εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη στάση της Εκκλησίας. Είναι, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, οι βουλευτές που «περιμένουν πρώτα να μιλήσει ο μητροπολίτης» της περιοχής τους.
- Βουλευτές διεδρικών ή τριεδρικών περιφερειών, στις οποίες ένας βουλευτής έχει ήδη ταχθεί κατά του νομοσχεδίου κι επομένως αισθάνονται ότι κινδυνεύουν να αποκοπούν από την τοπική εκλογική βάση της Ν.Δ. αν το υπερψηφίσουν.
Γάμος ομόφυλων: Το «ναι» ΣΥΡΙΖΑ και η κόντρα Κασσελάκη – Ανδρουλάκη
Οι σχεδόν δυο μήνες που απομένουν έως την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι πολύ μεγάλος πολιτικός χρόνος. Η εικόνα του σήμερα είναι πολύ πιθανόν να μη θυμίζει την εικόνα του τότε. Πόσω μάλλον που κατέρρευσε εν τη γενέσει της η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσουν την εικόνα μιας «κυβέρνησης υπό κατάρρευση», για ένα όχι μείζονος σημασίας θέμα.
Επικράτησε τελικά η σκληρή αντιπαράθεση Στ. Κασσελάκη – Ν. Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση. Με αποτέλεσμα ο μεν Στ. Κασσελάκης να θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας όχι στη δική του πρόταση νόμου, αλλά στο νομοσχέδιο άλλου κόμματος! Κι αυτό προκειμένου να κερδίσει πόντους εκεί που καταφανώς πάσχει: Στη σοβαρότητα και την αξιοπιστία. Ο δε Ν. Ανδρουλάκης αν και λίγο πιο έμπειρος από τον Στ. Κασσελάκη, υπέπεσε σε μεγαλύτερο ατόπημα: Αφησε στην άκρη την πολιτική αρχών (το ΠΑΣΟΚ ανέκαθεν ήταν υπέρ του γάμου των ομόφυλων) και στράφηκε στον χωρίς αρχές τακτικισμό, λέγοντας ότι δεν θα δέσει τα κορδόνια της κυβέρνησης. Δηλαδή δεν θα δανείσει ψήφους σε μια αδύναμη κυβέρνηση, η οποία, κατά τον Μ. Κατρίνη, κινδύνευε να χάσει τη… δεδηλωμένη.
Ο πολιτικός μικρομεγαλισμός του Ν. Ανδρουλάκη και η καταφανής πολιτική ανεπάρκεια του Στ. Κασσελάκη εξηγούν γιατί οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να καταγράφουν ένα πολιτικό σκηνικό του «ενάμισι κόμματος». Ενα μεγάλο και ισχυρό κόμμα και 2-3 μικρομεσαία που μάχονται μόνο για τη δεύτερη θέση. Συμπεριφορές οι οποίες παραπέμπουν σε παράδοση του ρόλου του μεταρρυθμιστή στον Κ. Μητσοτάκη, αλλά και δεν κρύβουν τις διαφωνίες που υπάρχουν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο Στ. Κασσελάκης δέχεται ήδη κριτική και αμφισβήτηση της «αυτοκρατορικής απόφασής» του από την αριστερή πτέρυγα του εναπομείναντος κόμματος, η οποία τον κατηγορεί ότι υπαναχώρησε αυθαίρετα από την επίσημη στάση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της παρένθετης μητρότητας σε κάθε περίπτωση. Ο Ν. Ανδρουλάκης δέχεται σκληρή κριτική από το «θεσμικό ΠΑΣΟΚ», το οποίο δεν βλέπει με καλό μάτι τις άγαρμπες και καιροσκοπικές πολιτικές πιρουέτες του για «να νικήσει μια κι έξω» τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη Ν.Δ.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και στην Αττική