Ο Στέφανος Τζουμάκας έχει μιλήσει ανοιχτά κατά του Στέφανου Κασσελάκη πολλές φορές και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει τη διαγραφή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος έχει αποκαλέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «μαριονέτα και απατεώνα με αριστερό περιτύλιγμα». Και έχει δηλώσει ακόμη ότι «Στην Πολιτική δεν έχουμε ρόλους, όπως στο θέατρο. Έχουμε ευθύνες, έχουμε αξίες, έχουμε αρχές. Η αναζήτηση πάσης φύσεως αντιπάλων, δεν αποτελεί δικαιολογία για επιλογή απατεώνων με αριστερό περιτύλιγμα. Η εγχώρια διαπλοκή πανηγυρίζει με διατυπώσεις, όπως «έχουμε στρατηγική 8ετίας της Δεξιάς μέχρι το 2031 και βλέπουμε και μια μαριονέτα στη διαδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξυπηρετεί τις επιδιώξεις μας». Η προοδευτική παράταξη και η Αριστερά χρειάζονται Εναλλακτική Λύση, επαρκή και αξιόπιστη πολιτική ηγεσία με σχέδιο που να εμπνέει, να ενώνει και να οδηγεί».
O Στέφανος Τζουμάκας αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή 9 σελίδων. Σε αυτήν, εξαπολύει τα «βέλη» του προς τον Στέφανο Κασσελάκη. Αναφέρει ότι το «ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Σε δήλωση του μπροστά στις κάμερες, αναφέρει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει κλείσει τον κύκλο του.
Την ίδια ώρα την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ και άρα και από την ΚΟ του κόμματος ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Πέτη Πέρκα. Σε κείμενό της στο Facebook ανάφερε τα εξής:
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Ομπρέλα δεν αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ το μεσημέρι – εκτός απροόπτου – περίπου περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση τους για αποχώρηση από το κόμμα. Παράλληλα, απούσα θα είναι και η «ομάδα Αχτσιόγλου». Εν τω μεταξύ με δήλωσή της η Έφη Αχτσιογλου διέψευσε κατηγορηματικά ότι επικοινώνησε μαζί της χθες ο Στέφανος Κασσελάκης.
Δύο τροπολογίες-προσθήκες κατέθεσαν 6 μέλη της ΠΓ
Δυο τροπολογίες-προσθήκες για το σχέδιο πολιτικής απόφασης κατέθεσαν στην ΚΕ τα μέλη της ΠΓ Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Αλέκος Φλαμπουράρης.
Συγκεκριμένα ζητούν να αναφέρονται στο κείμενο οι δύο εξής θέσεις:
«1. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος.
2. Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται».
ΣΥΡΙΖΑ: Παρέμβαση Τεμπονέρα στην ΚΕ – «Παραμένουμε στο κόμμα, αλλά δεν δίνουμε λευκή επιταγή»
Παρέμβαση στη σημερινή (12.1123) συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ο Διονύσης Τεμπονέρας. Ο Διονύσης Τεμπονέρας ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος και η ομάδα του παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν «λευκή επιταγή» στην ηγεσία του κόμματος.
Ο ίδιος τόνισε:
Α . Μετά την εκλογή του Προέδρου ,με δημόσια δήλωση , καταστήσαμε σαφές ότι σεβόμαστε το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και συμπορευόμαστε.
Τονίσαμε όμως ότι η συμπόρευση μας δεν συνεπάγεται ένταξη σε επί μέρους συλλογικότητες .
Είμαστε μέλη, στελέχη, του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα και δεσμευόμαστε συνειδητά από το καταστατικό του κόμματος, τις αποφάσεις των συνεδρίων, της ΚΕ, τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Απόλυτη προτεραιότητα είναι για μας, είναι να ανταποκριθούμε στην κατάσταση ανάγκης που έχει περιέλθει η μέση Ελληνική οικογένεια.
Β . Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ αναγκαστήκαμε, παρά την επιθυμία μας , να αποχωρήσουμε γιατί :
-Η εισαγωγική ομιλία του προέδρου του κόμματος σ.Στέφανου Κασσελάκη ήταν αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια
-Πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι η ώρα της ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα, και των πολλών χιλιάδων μελών και στελεχών του κόμματος, με συντεταγμένες συλλογικές λειτουργίες για την έναρξη των εξωστρεφών συνεδριακών διαδικασιών άμεσα .
Δεν είναι τώρα η ώρα για « δημοψηφίσματα» διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων .
Γ . Επιμένουμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού ,στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων, πολιτικού σχεδίου με λογισμό και όραμα που θα προβάλλει τη διέξοδο από την κρίση!
Η πρόταση που κατατέθηκε και συζητείται θα οδηγήσει στα αντίθετα.
Σε παραπομπή του συνεδρίου σε απροσδιόριστο χρόνο αλλά και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των μελών των στελεχών και του λαϊκού παράγοντα.
Δεν είμαστε διατεθημένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος .
Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές
συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο
Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες που αναφέραμε εισαγωγικά.
Παρεμβαση Ραγκούση: Να μην παραδώσει πρώην αξιωματική αντιπολίτευση ο Κασσελάκης
Με αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη η τοποθέτηση του Γιάννη Ραγκούση στην Κεντρική Επιτροπή, ο οποίος σε μια αποστροφή του απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξε ότι παρέλαβε άρρωστη αξιωματική αντιπολίτευση. «Είπε ο σ.Πρόεδρος ότι είναι άρρωστη η αξιωματική αντιπολίτευση που παρέλαβε. Σωστά. Μόνο που παρέλαβε αξιωματική αντιπολίτευση. Έστω και άρρωστη. Εύχομαι λοιπόν,όταν έρθει η ώρα να μην παραδώσει μία πρώην αξιωματική αντιπολίτευση. Μονοψήφια και πολιτικά νεκρή αντί για απλώς άρρωστη».
Σημεία τοποθέτησης στην ΚΕ του Γιάννη Ραγκούση
1.Η γνώμη και η δική μου είναι απολύτως αρνητική για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος.
Είναι ζήτημα αξιακό όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά για το κράτος δικαίου και για την Ευρώπη του διαφωτισμού.
Ατομικά δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα.
Δικαιοσύνη δεν αποδίδεται με δημοψηφίσματα.
Γι αυτό καταθέσαμε την τροπολογία, 6 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.
2.Ήρθα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για ένα εργαστώ για ένα μεγάλο κυβερνητικό κόμμα.
Δεν ήρθα στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να πάρω μέρος σε έναν εσωκομματικό πόλεμο.
Η χθεσινή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη δεν ήταν ομιλία Πρόεδρου μεγάλου και συμπεριληπτικού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Ήταν ομιλία μεροληπτική και μονομερής γι αυτό και ανακριβής που οδηγεί σε μια διαστρέβλωση του παρελθόντος μας, αλλά και του παρόντος μας. Ήταν ομιλία εκπροσώπου ενός μέρους του κόμματος που βρίσκεται σε εσωκομματικό πόλεμο με ένα άλλο μέρος του κόμματος. Μέρους που όχι μόνο είναι μειοψηφία στην κοινωνία αλλά είναι και μια βασική αιτία που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έγινε μειοψηφία στην κοινωνία, πήγε στο 18% και οδεύει ακόμη χαμηλότερα.
Παράδειγμα μισής αλήθειας και μεροληψίας:
πράγματι χάσαμε γιατί δεν δώσαμε εικόνα εικόνα αξιόπιστου κόμματος.
Έχεις δίκιο και συμφωνώ σύντροφε Πρόεδρε πως η συζήτηση για τοπικά νομίσματα ή οι δηλώσεις Κατρούγκαλου έπαιξαν πολύ αρνητικό ρόλο.
Επίσης είναι απολύτως σωστό ότι δεν υπάρχει άλλο κόμμα στον κόσμο που να μπορούν τα στελέχη του να προαναγγέλουν ίδρυση άλλου κόμματος, ή και να προβαίνουν σε ένα σωρό χαρακτηρισμούς σε βάρος του δημοκρατικά νεοεκλεγμένου Πρόεδρου του κόμματος.
Αλλά και πριν τις εκλογές και μετά την εκλογή σου ήταν μόνο αυτά τα προβληματικά δεδομένα;
Δηλώσεις για την άμυνα της χώρας
δηλώσεις για τον φράχτη του Έβρου
απειλές αποχώρησης από το ψηφοδέλτιο που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα να κινήσει τη διαδικασία διαγραφής του Π Πολάκη, δεν έκαναν αντίστοιχη και μεγαλύτερη ζημιά από τα τοπικά νομίσματα;
3.Με αφορμή τη δηλωσή σου για τη μη συμμετοχή σου στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη και ένα τουιτ στη συνέχεια, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω το εξής για τη χρεοκοπία της χώρας.
Η εξίσωση των ευθυνών της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ για τη χρεοκοπία, είναι ανιστόρητη.
Όχι γιατί όλες οι κυβερνήσεις δεν μετείχαν στο πολιτικό παιχνίδι της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης.
Ούτε γιατί δεν έγιναν σοβαρά λάθη μετά το 2009 και από το ΠΑΣΟΚ.
Η εξίσωση των ευθυνών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είναι μια θέση όχι του ΣΥΡΙΖΑ – με βάση την πολιτική απόφαση του τελευταίου συνεδρίου- αλλά της ΝΔ και του Πάνου Καμμένου.
Η χώρα το 2009 δεν χρεοκόπησε επειδή είχε χρέος 127% επί του ΑΕΠ.
Απόδειξη γι αυτό είναι ότι το 2018 που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, το χρέος ήταν 186% επί του ΑΕΠ.
Λίγο χαμηλότερα από του 2018 αλλά πολύ υψηλότερα από του 2009 και 2010, είναι και σήμερα το δημόσιο χρέος, που η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και δανείζεται απρόσκοπτα με χαμηλότατα επιτόκια.
Η χώρα χρεοκόπησε εξαιτίας τους δυσθεώρητου πρωτογενούς ελλείμματος, ύψους 24 δις€.
24 δις € που μόνο μέσα στο 2009 είχαν ξοδευτεί, χωρίς να υπάρχουν στα ταμεία.
Και για να καταλάβετε τι σημαίνουν 24 δις, αρκεί να σας πω ότι το 2009 η συνολική μισθολογική δαπάνη του δημοσίου ήταν 22δις.
Δηλαδή, ακόμη κι αν η χώρα απέλυε σε μια νύχτα το σύνολο των κρατικών λειτουργών και δημοσίων υπαλλήλων και έμενε χωρίς ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, δικαστήρια, σχολεία πανεπιστήμια και νοσοκομεία, Και πάλι δεν θέμα είχε τη δυνατότητα να ξεχρεώσει τα 24 δις που είχε ξοδέψει η τότε κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στο 2009.
4.Τέλος μία ευχή.
Είπε ο σ.Πρόεδρος ότι είναι άρρωστη η αξιωματική αντιπολίτευση που παρέλαβε.
Σωστά.
Μόνο που παρέλαβε αξιωματική αντιπολίτευση.
Έστω και άρρωστη.
Εύχομαι λοιπόν,όταν έρθει η ώρα να μην παραδώσει μία πρώην αξιωματική αντιπολίτευση. Μονοψήφια και πολιτικά νεκρή αντί για απλώς άρρωστη.
Θεοχαρόπουλος: Σε λάθος κατεύθυνση η ομιλία του προέδρου – Στόχος μας η ενότητα και όχι η συρρίκνωση
Με αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη ήταν η τοποθέτηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, επισημαίνοντας πως ήταν σε λάθος κατεύθυνση και δεν ήταν στην κατεύθυνση σύνθεσης.
Όπως τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος με εκφράσεις τύπου πέμπτη φάλαγγα δεν γίνεται να προχωρήσουμε μπροστά και πρόσθεσε ότι «στόχος μας οφείλει να είναι η διεύρυνση, η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση. Όχι το πως θα φύγουν κάποιοι αλλά το πως θα έρθουν πολλοί και θα μεγαλώσουμε. Η ενότητα και όχι η συρρίκνωση».
Ταυτόχρονα, όπως είπε, δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, να αναπαράγουν και να εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος. Όπως οι δηλώσεις που προσβάλλουν το κόμμα και το χαρακτήριζαν πεθαμένο λικέρ.
Ανέφερε ακόμη ότι υποστηρίζει σθεναρά την διεύρυνση και τον μετασχηματισμο του κόμματος ώστε να απευθύνεται σε όλο τον προοδευτικό κόσμο από την Αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο.
Η κόντρα Κασσελάκη-Αχτσιόγλου για το «τηλέφωνο»
Νέα κόντρα, ενώ το σκηνικό είναι ήδη εκρηκτικό, ξέσπασε με πρωταγωνιστές τον Στέφανο Κασσελακη και την Εφη Αχτσιόγλου και αφορμή το δημοσίευμα για ένα τηλεφώνημα. Ολα ξεκίνησαν με αφορμή δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης τηλεφώνησε χθες το πρωί πριν την έναρξη της ΚΕ στην Εφη Αχτσιόγλου σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με μια οργισμένη ανακοίνωση. «Αναφορικά με το δημοσίευμα του ieidiseis.gr, διαψεύδω κατηγορηματικά ότι επικοινώνησε μαζί μου χθες ο κ. Κασσελάκης. Δεν θα επιτρέψω να παίζονται παιχνίδια στο όνομά μου και μάλιστα επί προσωπικού», ανέφερε η Εφη Αχτσιόγλου.
Σε απάντηση της διάψευσης Αχτσιόγλου κύκλοι του Στέφανου Κασσελάκη ανέφεραν ότι «δεν χρειάζονται διαψεύσεις όταν υπάρχει η κλήση στις 11:32. Μπορεί να μην το άκουσε ή να ήταν αφόρτιστο το τηλέφωνο». Λίγο αργότερα κύκλοι κοντά στην κ. Αχτσιόγλου έδωσαν νέα απάντηση. Όπως αναφέρουν: Η κυρία Αχτσιόγλου δέχθηκε χθες στις 11:32 κλήση από άγνωστο νούμερο. Δεν έλαβε κάποιο μήνυμα ή ενημέρωση, ενώ ο κύριος Κασσελάκης δεν επικοινώνησε μαζί της με τον τρόπο που μέχρι τώρα επικοινωνούσαν, δηλαδή από διαφορετικό τηλεφωνικό αριθμό εκ μέρους του.Η κ. Αχτσιόγλου βρισκόταν στον χώρο της συνεδρίασης της ΚΕ από τις 11:30. «Σε κάθε περίπτωση», καταλήγουν, «οι κρίσιμες στιγμές που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι απαράδεκτο να καθορίζονται από αναπάντητες κλήσεις και fake news».
Η αντίδραση από Μωραίτη και η απάντηση Κυρίτση
Όλα τα παραπάνω σχολίασε, ο Νίκος Μωραΐτης γράφοντας στο X για την Έφη Αχτσιόγλου: «Δικαίωμα της να μη σηκώσει το τηλ στον πρόεδρο του κόμματος. Δεν κατάλαβα δηλαδή, ποιος είναι για να του το σηκώσει;Ο Μάρης;».
Από την πλευρά του ο Γιώργος Κυρίτσης σχολίασε την ανάρτηση του Νίκου Μωραΐτη γράφοντάς του: « Κύκλε, φτηνό ριάλιτι το έχετε κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το καλοκαίρι, που όπως το πάτε δεν θα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, κάντε θίασο με Λαζοπουλο για παραστάσεις σε τουριστικούς προορισμούς. Σακατεύετε και ένα παιδί που αν μάθαινε 2-3 βασικά θα ήταν χρήσιμος αργότερα»
Κύκλε, φτηνό ριάλιτι το έχετε κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το καλοκαίρι, που όπως το πάτε δεν θα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, κάντε θίασο με Λαζοπουλο για παραστάσεις σε τουριστικούς προορισμούς.Σακατεύετε και ένα παιδί που αν μάθαινε 2-3 βασικά θα ήταν χρήσιμος αργότερα https://t.co/3Jk7k639aj
— Γιώργος Κυρίτσης (@giorgoskyritsis) November 12, 2023
Λίγο αργότερα ο Νίκος Μωραΐτης με νέα ανάρτησή του απάντησε στον Γιώργο Κυρίτση τονίζοντας ότι δεν ανήκει σε κάποιον «κύκλο» και πάντα γράφει αυτό που θέλει. «Κύριε Κυρίτση, ευχαριστώ για την επικοινωνία. Δε θα γίνω κύκλος ποτέ. Ξέρετε γιατί; Γιατί λέω και γράφω πάντα ό,τι θέλω έξω από τις ομαδούλες σας. Εύχομαι καλή επιτυχία στο πρωτάθλημα», έγραψε ο στιχουργός.
Κύριε Κυρίτση, ευχαριστώ για την επικοινωνία.
Δε θα γίνω κύκλος ποτέ. Ξέρετε γιατί; Γιατί λέω και γράφω πάντα ό,τι θέλω έξω από τις ομαδούλες σας.
Εύχομαι καλή επιτυχία στο πρωτάθλημα. https://t.co/VnUUwCJVRL— Nikos Moraitis (@Nikosmoraitis) November 12, 2023
ΣΥΡΙΖΑ: Πώς θα διαμορφωθεί η Πολιτική Απόφαση
Ημέρα μαραθωνίου σήμερα στην Αθήνα και το ίδιο ισχύει για τον Στέφανο Κασσελάκη σε σχέση με το κόμμα στο οποίο ηγείται. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και μέχρι το απόγευμα πολλά μπορεί να αλλάξουν, καθώς το βλέμμα είναι στραμμένο κυρίως στο κείμενο της Πολιτικής Απόφασης.
Τα στελέχη που διαφοροποιήθηκαν ανοιχτά με το δημοψήφισμα, όμως παρέμειναν στη συνεδρίαση, επιθυμούν να ενταχθεί στο κείμενο μια διατύπωση αποτροπής του δημοψηφίσματος ή αποσύνδεσής του από τις διαγραφές.
Αυτό θα σημαίνει υποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη θα κρίνει, όμως αν θα έχει την πλειοψηφία. Θα περιλαμβάνει και πολιτική καταδίκη όσων στελεχών βάλουν κατά του κόμματος υπονομεύοντας τη λειτουργία του ως αξιωματική αντιπολίτευση. Στο προ-σχέδιο της Πολιτικής Απόφασης δεν υπήρχε καμία σχετική αναφορά, αυτό βέβαια θα αλλάξει.
Το κλίμα χθες ήταν εκρηκτικό μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι αναφορά ειδικά για «πέμπτη φάλαγγα» θεωρήθηκε εμπρηστική, ενώ με την επιμονή στο δημοψήφισμα έδειξε πως εξακολουθεί να επενδύει στην αδιαμεσολάβητη σχέση με τη βάση, με τα όργανα να περνούν σε δεύτερη μοίρα.
Στο κάδρο μπήκε πιο ξεκάθαρα αυτή τη φορά και η Επιτροπής Δεοντολογίας για αυτό άλλωστε του απάντησε και ο πρόεδρος της Αντώνης Κοτσακάς πως “δεν εντέλλεται από κανέναν”. Εκτός απροόπτου οι εργασίες της επιτροπής θα κλείσουν με την δευτερολογία του Στέφανου Κασσελάκη.
Τέλος εποχής στον ΣΥΡΙΖΑ: Το τελεσίγραφο του Κασσελάκη, το «φεύγω» από Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα, «Ομπρέλα» και τα γιουχαΐσματα – Όσα έγιναν στην επεισοδιακή συνεδρίαση
Εκρηκτικό ήταν το κλίμα κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 8:30 το βράδυ του Σαββάτου, με αρκετά μέλη να μην είναι παρόντα.
Περίπου στις 16:00 αποχώρησαν από την αίθουσα της Κεντρικής Επιτροπής η ομάδα «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου, η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα και η ομάδα «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, επειδή απορρίφθηκε από το προεδρείο η πρότασή τους να γίνει «ψηφοφορία τώρα» για το δημοψήφισμα Κασσελάκη αναφορικά με τις διαγραφές.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι 85 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, με την πλευρά Τεμπονέρα να κάνει λόγο για περίπου 160 αποχωρήσεις.
ΣΥΡΙΖΑ-Αχτσιόγλου: Η πρόταση Κασσελάκη είναι βαθιά αντιδημοκρατική, προσβλητική και διχαστική
Θέμα υπαρξιακού ζητήματος έθεσε η κα. Έφη Αχτσιόγλου εξερχόμενη από το ξενοδοχείο όπου λαμβάνει χώρα η πιο κρίσιμη συνεδρίαση στην ιστορία της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Έφη Αχτσιόγλου χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «βαθιά αντιδημοκρατική, προσβλητική και διχαστική». Η ίδια ζήτησε να αποσαφηνιστεί το ενδεχόμενο περί δημοψηφίσματος. Όπως είπε «Το Προεδρείο με πλειοψηφία 4-3 αρνήθηκε να θέσει οποιοδήποτε θέμα για την ψηφοφορία ενώ κατά πλειοψηφία τα μέλη της Επιτροπής ήθελαν να λυθεί το θέμα. Είτε να καταψηφιστεί είτε να αποσυρθεί». Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικής διαφωνίας αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα υπαρξιακό.
ΣΥΡΙΖΑ-Τσακαλώτος: Θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους
Ο κύριος Τσακαλώτος μάλιστα παρουσιάστηκε αινιγματικός για το μέλλον του στην Κουμουνδούρου, τονίζοντας πως θα μιλήσει για όλα εν ευθέτω χρόνο. «Μετά την ομιλία του προέδρου, Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και εγώ θέσαμε το θέμα του δημοψηφίσματος. Είπαμε πως δεν γίνεται να αναιρεθεί η ίδια η κεντρική Επιτροπή. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε πως είναι μεγάλο ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί. Το προεδρείο με 4-3 δεν δέχτηκε καν να μπει στην ψηφοφορία η πρότασή μας. Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους και την κεντρική Επιτροπή. Η δικιά μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση. Για όλα τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε εν ευθέτω», ήταν η τοποθέτηση του κύριου Τσακαλώτου.
Τεμπονέρας: Βαθιά διχαστική η πρόταση Κασσελάκη
Στη συνέχεια, ο Διονύσης Τεμπονέρας εξηγώντας ανέφερε ότι «η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και παραπομπή σε δημοψήφισμα της διαγραφής των τεσσάρων συντρόφων είναι μια πρόταση αντικαταστατική, είναι μια πρόταση βαθιά διχαστική, είναι μια πρόταση αντιδημοκρατική». Συμπλήρωσε ότι «υπό την έννοια αυτή ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, της Κεντρικής Επιτροπής», για να τονίσει πως «στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό δεν μπορούμε με την παρουσία μας να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία». Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει και έξοδο από το κόμμα, ο κ. Τεμπονέρας απάντησε πως «αυτό σημαίνει ότι θα συνεδριάσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας». «Δηλαδή είναι όλα ανοικτά;», ρωτήθηκε εκ νέου, απαντώντας: «Όλα ανοικτά».
Φάμελλος: Να δώσουμε πολιτικές απαντήσεις χωρίς τοξικότητα
«Πρέπει να προτείνουμε την επόμενη μέρα στην ελληνική κοινωνία με βάση μια καθαρή πρόταση, για να ζουν καλύτερα οι Έλληνες πολίτες» και «αυτό είναι μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση, δεν είναι μια διαδικαστική συζήτηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Ειδικότερα ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «η πρώτη μέρα της ΚΕ ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο ερώτημα: ποια είναι η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής κοινωνίας;».
Είπε ότι «εκφράζεται μέσα στη συζήτηση μας μια πολύ μεγάλη αγωνία, που είναι αποτέλεσμα της ήττας των εκλογών και της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα».
«Καταλαβαίνουμε και την αγωνία της ελληνικής κοινωνίας, διότι όσο εμείς συζητάμε για τα εσωτερικά μας προβλήματα, η ζωή της κοινωνίας γίνεται χειρότερη και η δημοκρατία μας και η οικονομία μας κι αυτό είναι ευθύνη του κ. Μητσοτάκη», τόνισε.
Σημείωσε ότι «άρα εμείς έχουμε μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία να δώσουμε πολιτικές απαντήσεις» και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει με τοξικότητα ή με προσωπικούς όρους, πρέπει να προτείνουμε την επόμενη μέρα στην ελληνική κοινωνία με βάση μια καθαρή πρόταση, για να ζουν καλύτερα οι Έλληνες πολίτες».
Τόνισε ότι «αυτό είναι μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση, δεν είναι μια διαδικαστική συζήτηση. Δεν μπορεί δηλαδή να απαντηθεί με συζητήσεις επί της διαδικασίας, γι’ αυτό και πρέπει να περιμένουμε να τελειώσει η δεύτερη μέρα και να έχουμε ένα πολιτικό κείμενο». «Διότι», συνέχισε, «πηγαίνοντας προς το συνέδριο οι απόψεις και οι αποφάσεις πρέπει να είναι πολιτικές, το έχει ανάγκη η κοινωνία, έχει ανάγκη να ζει καλύτερα».
«Αυτό σημαίνει πρόοδος και σε αυτή την αγωνία εμείς θα ανταποκριθούμε. Όχι με διαδικαστικές συζητήσεις, με πραγματικές πολιτικές αποφάσεις που είναι πώς θα ζει ο Έλληνας και η Ελληνίδα καλύτερα», είπε καταληκτικά.
Παππάς: Η ουσία της στρατηγικής διαφωνίας αφορά στην πορεία του μετασχηματισμού του κόμματος
«Δυστυχώς η τεράστια συμμετοχή (σσ στις εσωκομματικές εκλογές) μοιάζει τόσο μακριά. Διότι ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικής φθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως φάνηκε στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, εμείς δεν ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του κόσμου», ανέφερε ο Νίκος Παππάς κατά την τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με πληροφορίες.
Είπε μεταξύ άλλων ότι «τα γεγονότα που ακολούθησαν σόκαραν», καθώς «δεν έχει υπάρξει προηγούμενο μιας τόσο έντονης και τόσο βιαστικής αμφισβήτησης όχι απλά του προσώπου, αλλά και της διαδικασίας και της ύπαρξης του κόμματος». «Τα περί ομιλίας ΣΕΒ, είναι καταφανώς πρόφαση. Η κατεδαφιστική, αφοριστική και άθλια σε πολλές περιπτώσεις κριτική προηγήθηκε της ομιλίας στο ΣΕΒ», σχολίασε.
«Πότε πρόλαβε να γίνει το κόμμα μας Πέπε Γκρίλο και Τράμπ; Είμαστε το κόμμα που έστησε η διαπλοκή για να μοιράσει το ταμείο ανάκαμψης; Τίποτα από αυτά δεν ισχύει και είναι προσβλητικά», τόνισε. «Είμαι βέβαιος πως γνωρίζει και ο ίδιος ο πρόεδρος ότι δεν πήρε λευκή επιταγή. Πήρε εντολή να ηγηθεί», συνέχισε, προσθέτοντας: «Πρέπει να του ασκήσει κανείς κριτική; Πρέπει. Μέσα στα όργανα. Και πρέπει να συγκροτηθεί πολιτικό κέντρο με τουλάχιστον εβδομαδιαία λειτουργία, το οποίο και θα υλοποιήσει τον απαιτητικό οδικό χάρτη της εξωστρέφειας μέχρι τις ευρωεκλογές».
Υποστήριξε ότι «ταυτόχρονα όμως και αυτό πρέπει να είναι καθαρό, κανένας δεν πήρε εντολή κατεδάφισης. Στην προσπάθεια κατεδάφισης θα αντισταθεί το στελεχικό δυναμικό και η βάση». Είπε ότι «αυτοί οι αφορισμοί, οι χαρακτηρισμοί, οι ανοίκειες επιθέσεις και οι προαναγγελίες για νέο πολιτικό σχηματισμό είναι απολύτως ασύμβατες με την έννοια του μέλους, την εκπροσώπηση του κόμματος στα ΜΜΕ και βεβαίως τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια».
Υποστήριξε ότι «υπάρχει και μία πτυχή της δημόσιας αντιπαράθεσης η οποία πιστεύω συμπυκνώνει την ουσία της στρατηγικής διαφωνίας. Αυτή αφορά την πορεία μετασχηματισμού του κόμματος σε μία ευρεία αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο, με διαδικασίες συμμετοχής και όχι με δομές που καταστέλλουν τη συλλογική βούληση των μελών. Εκεί βρίσκεται η μεγάλη διαφωνία. Εκεί εδράζεται και η σφοδρή κριτική που εξαπολύεται τις τελευταίες μέρες απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα».
Ο κ. Παππάς απηύθυνε έκκληση «να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι», «διότι ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και η συγκυρία θα μας φέρει μπροστά στην ευθύνη να συζητήσουμε με ανθρώπους που αυτή τη στιγμή δεν είναι μαζί μας ή και με συντρόφους και συντρόφισσες που διάλεξαν άλλο δρόμο».
ΣΥΡΙΖΑ-Γεροβασίλη: Διαφωνώ με το δημοψήφισμα αλλά και με τις αποχωρήσεις
Σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι «είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά», σχολιάζοντας όσα διημείφθησαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση των στελεχών περί τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Διονύση Τεμπονέρα, ενώ «κάλεσε τους συντρόφους και τις συντρόφισσές της να μιλήσουν ήρεμα και ειλικρινά χωρίς κόλπα».
Συγκεκριμένα στη δήλωσή της ανέφερε: «Μπήκε θέμα με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές να μπει σε ψηφοφορία. Η δική μου θέση είναι ότι αυτό δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα, είναι πολιτικό και αυτό το νόημα έχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι αύριο. Τα διαδικαστικά μπορεί εύκολα κάνεις να τα μετατρέπει σε πολιτικά αλλά αυτό είναι συχνά ένα τρικ. Κάλεσα τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου να μιλήσουμε ειλικρινά να πούμε ό,τι έχουμε να πούμε. Η δική μου θέση σε σχέση με τη χθεσινή δήλωση του προέδρου είναι γνωστή, τη διαφωνία μου την έχω διατυπώσει, το θεωρώ θεσμικά λάθος και ζητάμε να αποσυρθεί κάθε τέτοια σκέψη. Ωστόσο μπορούμε να συζητάμε ήρεμα και απλά χωρίς κόλπα και ειλικρινά μεταξύ μας». Σε ερώτηση για την αποχώρηση των στελεχών είπε: «Από ότι κατάλαβα αποχώρησαν από την διαδικασία για διαδικαστικούς λόγους. Πολιτικούς λόγους δεν έχω ακούσει».
Υπέρ των διαγραφών ο Πολάκης
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, τάχθηκε υπέρ των διαγραφών και ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία».
ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Αμετακίνητος εν μέσω αποδοκιμασιών – «Η κομματίλα τέλειωσε ή τους διώχνετε σε μια εβδομάδα ή κάνω δημοψήφισμα»
Με χειροκροτήματα αλλά και αποδοκιμασίες συνθήματα παλιότερων εποχών και αμετακίνητες θέσεις ως προς την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ των διαφωνούντων σημαδεύτηκε η ομιλία του Κασσελάκη στην κεντρική επιτροπή του κόμματος
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρηση, σε έκρυθμο κλίμα πόλωσης και εσωκομματικού διχασμού. Μιλώντας για το αποτέλεσμα είπε ότι οφείλεται στο ότι «εμείς χάσαμε 600.000 ψήφους γιατί δεν μπορέσαμε να δώσουμε αξιόπιστη πρόταση ότι θα βελτιώσουμε την ζωή των πολιτών. Πώς να την δώσουμε μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου; Θα μου πείτε ότι η πολυφωνία είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς. Αυτή όμως είναι η εύκολη απάντηση, άλλο η κουλτούρα της δημοκρατίας και άλλο η κουλτούρα της αυτοκτονίας».
Στο σημείο αυτό υπήρξε αποδοκιμασία από ομάδα στελεχών και παρενέβη ο προεδρεύων για να υπάρξει ησυχία. Ο κ. Κασσελάκης στις παρατηρήσεις από τον κόσμο απάντησε: «Είναι καλύτερη η σύνθεση βάση πολιτικών προτάσεων».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σάρκασε τα κείμενα εσωκομματικών τάσεων όπως της Ομπρέλας λέγοντας: «Γιατί όσο εκείνοι θα κάνουν δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες -πολιτική του Pummaro-, η δική μας Αριστερά θα επαναφέρει το κράτος δικαίου και τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλαδα, θα παρεμβαίνει στη Στέγη, στο Κλίμα, στη Φτώχεια, στα Δικαιώματα».
Για τη διαγραφή των 4 ο κ. Κασσελάκης έδωσε μια εβδομάδα προθεσμία στην Επιτροπή Δεοντολογίας να συνεδριάσει για της διαγραφές, για να παραμείνει σταθερός στην απόφασή του για τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος.
«Βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις για το αν οι διαγραφές πρέπει να συζητηθούν, αν μπορεί να συζητηθούν, αν είναι ώρα να συζητηθούν – κι όλα αυτά τη στιγμή που το κόμμα στερεύει από ανάσες. Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν. Καταδικάστε τη συμπεριφορά τους στην πράξη. Πάρτε απόφαση ΑΜΕΣΑ και ΚΑΘΑΡΑ! Όπως λειτουργούν οι ζωντανοί πολιτικοί οργανισμοί και όχι οι ξεχασμένοι από τον χρόνο. Ιδού η Ρόδος. Πάρτε απόφαση για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα σέβεται τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του. Λύση τώρα!».
και σε άλλο σημείο: «Ας μην κοροϊδευόμαστε: Η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εδώ και χρόνια. Θυμηθείτε πόσες φορές ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που έκανε αντιπολίτευση στη ΝΔ, έτρεχε να μαζεύει άστοχες δηλώσεις που έβλαπταν τον ΣΥΡΙΖΑ και του ψαλίδιζαν ή του γκρέμιζαν τα ποσοστά. Πόσες φορές ένας ηγέτης είδε το πολιτικό του μέγεθος να κονταίνει από μικρούς ανθρώπους. Τα τελευταία αρκετά χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα διασπασμένο κόμμα που δεν ήθελε να το παραδεχτεί. Όλοι όμως το ήξεραν και το έβλεπαν. Η σημερινή μέρα λοιπόν είναι η μέρα της παραδοχής. Η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών, δεν είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η αρχή της ενότητας. Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΩΡΑ». «Μόνο αυτοί που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ τελευταίο φεύγουν, οι υπόλοιποι είναι εδώ και αναβαθμίζουν την πολιτική μας ενότητα. Από μένα έχετε χείρα φιλίας». «Σε όσους με στήριξαν είμαι ευγνώμων αλλά αυτό πια δεν έχει καμία σημασία. Δουλέψετε, φέρτε αποτελέσματα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα σας στηρίξω και εγώ» είπε ο Στ. Κασσελάκης.
Ολόκληρη η ομιλία
Αγαπητά Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Ο ελληνικός λαός δε ζει καλά εκεί έξω.
Το 41% δεν είναι επειδή οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι με τη ΝΔ.
Είναι επειδή εμείς χάσαμε 600.000 συμπολίτες μας προς την αποχή.
Επειδή δεν δώσαμε αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση ότι μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη ζωή τους.
Και πώς να τη δώσουμε, μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου;
«Η πολυφωνία είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς», ήταν πάντα η εύκολη απάντηση.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, άλλο πράγμα η κουλτούρα δημοκρατίας, και άλλο η κουλτούρα αυτοκτονίας.
Να λοιπόν που το θέμα που θα συζητήσουμε σήμερα δεν είναι καινούργιο. Έχει κοστίσει στον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά. Και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.
Αλλά, αλήθεια, αυτό το θέμα που περιμένετε να ακούσετε από μένα, είναι αυτό το οποίο θα έπρεπε να συζητάμε σήμερα;
Η Κεντρική Επιτροπή είναι το ανώτερο όργανο του κόμματος. Σήμερα θα έπρεπε να συνεδριάζουμε για τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία.
Από την ελληνική φέτα που είναι 34% πιο ακριβή στην Ελλάδα από ό,τι στο Βέλγιο, την πανάκριβη ενέργεια, τα κόκκινα δάνεια, μέχρι τους νέους μεγάλους εθνικούς στόχους που πρέπει εμείς να θέσουμε.
Σήμερα θα έπρεπε να συνεδριάζουμε για να επεξεργαστούμε πολιτικές προτάσεις που θα δίνουν μήνυμα ελπίδας στην κοινωνία και τους πολίτες.
Προτάσεις, θέσεις για το πώς θα λύσουμε το θέμα της στέγασης για τα επόμενα 50 χρόνια, πώς θα αντιστρέψουμε τη δημογραφική μας καταδίκη.
Πώς θα ανασυγκροτήσουμε την Πολιτική Προστασία, πώς θα μειώσουμε τη φτώχεια που ζουν 1 στους 4 συμπολίτες μας.
Πώς θα ξαναχτίσουμε ένα μεγάλο, αποδοτικό Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας. Με δημόσια και ποιοτική Υγεία και Παιδεία για όλους.
Και επιτέλους για το πώς θα ξαναγίνουμε Δημοκρατία – με Κράτος Δικαίου, με Ανεξάρτητες Αρχές, χωρίς ασυλίες, απληστίες και προνόμια.Απέχουμε μόλις 8 χρόνια από το 2032, όταν θα τελειώσει η περίοδος χάριτος για την εξυπηρέτηση του χρέους μας, περίοδος που εξασφαλίστηκε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και τις θυσίες του λαού μας.
Μας δόθηκε τότε ένα διάλειμμα, μια ευκαιρία για να ξαναστήσουμε την οικονομία στα πόδια της σε νέες βάσεις, να την κάνουμε ανθεκτική στις πολλαπλές κρίσεις, να την κάνουμε εξωστρεφή, παραγωγική, καινοτόμα.
Να μεγεθύνουμε το ΑΕΠ μας για να μικρύνει το βάρος του χρέους.
Να φτιάξουμε μια οικονομία υψηλού ποσοστού απασχόλησης με καλύτερους μισθούς και δικαιώματα που θα κρατάει τους νέους μας στην πατρίδα τους.
Με πολλές, καλές θέσεις εργασίας, με πολλές κερδοφόρες, βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν το ασφαλιστικό σύστημα και το κοινωνικό κράτος.
Οι πολλοί εργαζόμενοι και οι καλοί μισθοί είναι που κάνουν βιώσιμη την κοινωνική ασφάλιση.
Πρέπει να τα πετύχουμε αυτά.
Για να μη βρεθούμε πάλι στο χείλος του γκρεμού και να είμαστε ξανά ευάλωτοι στους εκβιασμούς μιας μελλοντικής τρόικας.
Γιατί οι εκβιασμοί και οι καταναγκασμοί της προηγούμενης δεκαετίας θα επανέλθουν, αν είμαστε όπως τότε.
Αυτός είναι ο ορίζοντας που έχουμε μπροστά μας, για αυτά πρέπει να μιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα. Ποια θα είναι η Ελλάδα του 2030; Με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πάμε στο επόμενο ορόσημο;
Πρέπει να πάμε με μια κοινωνία δημιουργίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.
Γιατί το παραγωγικό μοντέλο, για μας, είναι αξεχώριστο από το κοινωνικό μοντέλο.
Δεν ξεχωρίζει από το μοντέλο εργασίας και ανάπτυξης, από τους κοινωνικούς δεσμούς, το αίσθημα δικαιοσύνης, τη συλλογική έμπνευση και δημιουργία, την αναδιανομή της γνώσης, της καινοτομίας, τη μείωση της ανισότητας, το μοίρασμα των ευκαιριών.
Τις δεύτερες και τις τρίτες ευκαιρίες σε όλους.
Στους χρεοκοπημένους, στους επαγγελματίες που βιώνουν καθημερινά ανασφάλεια, στα νοικοκυριά που συντρίβονται από τα χρέη.
Σε εκείνους που βρίσκονται στο έλεος των servicers. Στις νέες και τους νέους και τους όχι και τόσο νέους που ρίχτηκαν στο περιθώριο της εργασίας και στην επισφάλεια και συχνά στο περιθώριο της κοινωνίας, στις εξαρτήσεις, στην απόλυτη φτώχεια, στην παραβατικότητα.
Χρειαζόμαστε την ανθεκτική, τη δίκαιη, την απαιτητική και όχι τη φτηνή ανάπτυξη.
Όχι την ανάπτυξη της αρπαχτής, που αποκομίζει κέρδη από το ξεζούμισμα της εργασίας, το ροκάνισμα των δημόσιων πόρων και την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Από τον υπερτουρισμό και το real estate των πλειστηριασμών και των καζίνο.
Μας μιλούν από την κυβέρνηση για επένδυση, για ρίσκο, για εξωστρέφεια, για καινοτομία.
Δεν θέλουν να ξέρουν όμως ότι αυτά έχουν προϋποθέσεις:
Έχουν προϋποθέσεις θεσμικές, δεν γίνονται τέτοια πράγματα σε ένα κράτος αλληλοεκβιαζόμενων, διεφθαρμένων παραγόντων.
Απαιτούν μια οργανωμένη πολιτεία, θεσμικά ισχυρή, όχι μια πολιτεία που διαλύεται ανάλογα με τα γούστα όποιου κάνει κουμάντο στο Μαξίμου.
Μια ρυθμισμένη αγορά που λειτουργεί με κανόνες, όχι αλάνα για τα καρτέλ των κολλητών.
Έχουν προϋποθέσεις εκπαιδευτικές, με καλά σχολεία και δημόσια πανεπιστήμια που έχουν χρηματοδότηση και σέβονται το προσωπικό τους και τους παραγωγούς γνώσης.
Που αναδεικνύουν και καλλιεργούν τα ταλέντα κάθε νέου ανθρώπου, όσα λεφτά κι αν έχουν ή δεν έχουν οι γονείς του.
Έχουν και προϋποθέσεις κοινωνικές.
Γιατί προϋπόθεση ανάπτυξης και δημιουργίας είναι η ασφάλεια.
Δεν ανθίζει μια κοινωνία που οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι λουφάζουν από τον φόβο της εξαθλίωσης, του εκβιασμού των funds, της λεηλασίας από τα καρτέλ του εμπορίου και της ενέργειας.
Από την έλλειψη δημόσιου συστήματος υγείας με συνέπεια οι πολίτες να πεθαίνουν σε καρότσες.
Δεν είναι παραγωγικός ο εργαζόμενος που τον συντρίβουν η αυθαιρεσία του εργοδότη και οι εξευτελιστικοί μισθοί.
Δεν είναι καινοτόμος ο επιχειρηματίας που ξέρει ότι το παιχνίδι είναι στημένο για τους κολλητούς.
Δεν ξεκινάς σοβαρή επιχείρηση όταν ξέρεις ότι θα σε νικήσουν τα καρτέλ.
Γι’αυτά πρέπει να μιλήσουμε. Αυτά είναι τα μεγάλα. Αυτή είναι η παρακαταθήκη που έχει να προσφέρει στον τόπο η Αριστερά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτιάξει ένα ξεκάθαρο, δημόσια κοστολογημένο πρόγραμμα μέχρι τις επόμενες εκλογές – ένα οραματικό πρόγραμμα που θα επιτρέψει στους πολίτες αυτού του ιστορικού τόπου να ζήσουν το Ελληνικό Όνειρο.
Γιατί Αριστερά σήμερα δεν είναι να αναμασάς χιλιάδες λέξεις χωρίς να λες τίποτα.
Είναι η κυβερνώσα Αριστερά, με επαγγελματισμό, συνοπτικό λόγο, ξεκάθαρες και κατανοητές προτάσεις, με βαθιά κοινωνική, ανθρωπιστική και οικολογική πυξίδα.
Αντί όμως να μιλάμε γι’ αυτά για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλασμένος, θα μιλήσουμε σήμερα για τα μικρά…
Σας το λέω και δεσμεύομαι.
Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι Πρόεδρος, που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Η τελευταία φορά!
Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι «επιθεώρηση», και παραμένει στο κόμμα.
Ένας που λέει ότι «η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», και παραμένει στο κόμμα.
Ένας που λέει ότι ο νέος πρόεδρος «δεν ήρθε, τον φέρανε», ότι είναι Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ, και παραμένει στο κόμμα.
Ένας που λέει ότι θα κάνει νέο κόμμα, ανακοινώνει και τίτλο του νέου κόμματος στα κανάλια, και παραμένει στο κόμμα.
Ένας που συνδέει αυθαίρετα το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο, και παραμένει στο κόμμα.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτά τα στελέχη είναι στο δικό σας κόμμα.
Πιστεύουν όλα αυτά για τον Πρόεδρο, τα στελέχη, τα μέλη, τους ψηφοφόρους και για το ίδιο τους το κόμμα, και δεν φεύγουν.
Και το ερώτημα είναι αν αυτό το επιτρέπετε.
Σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αυτά τα στελέχη θα είχαν διαγραφεί σε μερικά λεπτά ή έστω λίγες ώρες.
Εδώ, στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τα στελέχη που προσβάλλουν εσάς, εμάς, που λένε UFO και followers τούς ψηφοφόρους μας, παραμένουν εβδομάδες μετά τις ύβρεις τους στο κόμμα.
Δεν έχουν ανασκευάσει ούτε μία λέξη αν και είχαν πολλές ευκαιρίες.
Και επαναλαμβάνω: Εσείς αυτό το επιτρέπετε; Το δέχεστε;
Αυτή είναι η βάση του προβλήματος.
Κι εγώ θέλω λύση. Έχω μάθει στη ζωή μου να ψάχνω τη λύση. Και να τη βρίσκω.
Ποια η λύση όταν τα όργανα διστάζουν ή φαίνονται να διστάζουν να πάρουν αποφάσεις;
Συζητήσεις επί συζητήσεων, γραφειοκρατία, εισηγήσεις που δεν έρχονται, λόγια που περιμένουμε να δούμε πότε θα γίνουν πράξη…
Είμαι 35 χρονών. Θεωρητικά έχω όλο τον χρόνο να περιμένω.
Δεν είναι όμως προσωπικό το θέμα.
Σας ζητώ να αναρωτηθείτε: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρόνο να περιμένει;
Όταν μετά από κάθε καθυστέρηση, τα ίδια πρόσωπα βγαίνουν στα ίδια κανάλια και τρώνε τις σάρκες του ίδιου τους του κόμματος;
Αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ άλλη μία μέρα, άλλη μία εβδομάδα, άλλον ένα μήνα τη live δυσφήμισή του από τα στελέχη εκείνα που θέλουν ένα πράγμα: να τον τελειώσουν πριν φύγουν.
Σχεδιάζοντας ενδεχομένως την ίδια στιγμή νέες κινήσεις ή νέα κόμματα που θα κατέβουν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές…
Γιατί, ας μην κρυβόμαστε, κάποιοι έχουν πάρει την απόφασή τους να δημιουργήσουν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να αφουγκραστούν την κοινωνία.
Νομίζουν ότι θα πάρουν ένα 3%, αλλά τα αριστερόμετρά τους ούτε 0,3% δε θα μετρήσουν.
Γιατί όσο εκείνοι θα κάνουν δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες -πολιτική του Pummaro-, η δική μας Αριστερά θα επαναφέρει το κράτος δικαίου και τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλαδα, θα παρεμβαίνει στη Στέγη, στο Κλίμα, στη Φτώχεια, στα Δικαιώματα.
Ποια είναι όμως η θέση ενός Προέδρου όταν προσβάλλεται το κόμμα του εκ των έσω; Και μάλιστα συντονισμένα και κατ’ επανάληψη.
Να κάθεται και να παρακολουθεί τον χορό των υβριστών στα κανάλια βλέποντας τον χρόνο να περνά και τον κόσμο μας να απογοητεύεται;
Λυπάμαι, δεν είμαι εγώ αυτός ο πρόεδρος.
Είστε η Κεντρική Επιτροπή. Είστε το τιμόνι του κόμματος.
Βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις για το αν οι διαγραφές πρέπει να συζητηθούν, αν μπορεί να συζητηθούν, αν είναι ώρα να συζητηθούν – κι όλα αυτά τη στιγμή που το κόμμα στερεύει από ανάσες.
Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν.
Καταδικάστε τη συμπεριφορά τους στην πράξη.
Πάρτε απόφαση ΑΜΕΣΑ και ΚΑΘΑΡΑ!
Όπως λειτουργούν οι ζωντανοί πολιτικοί οργανισμοί και όχι οι ξεχασμένοι από τον χρόνο.
Ιδού η Ρόδος. Πάρτε απόφαση για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα σέβεται τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του.
Λύση τώρα!
Σας καλώ να δώσουμε απάντηση, όχι ευχή.
Σας καλώ να εκφράσουμε θέση, όχι επιθυμία. Με μία μεγάλη, ηχηρή πλειοψηφία, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.
Θέση ότι αυτά τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις δεν φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα.
Και αυτή η θέση να είναι ξεκάθαρη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις.
Δεν χρειάζονται μεγάλοι φάκελοι – όλα σε δημόσια θέα.
Διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν.
Και μπορώ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το κάνω με αίτημα του 15% των μελών. Θεσμικά, για σοβαρό θέμα λειτουργίας του κόμματος, όπως προβλέπει ρητά το καταστατικό.
Όχι για τη στοχοποίηση προσώπων ή τάσεων.
Αλλά για να αποφανθεί η βάση μας, αν υβριστικές πολιτικές συμπεριφορές από στελέχη του κόμματος εναντίον του κόμματος, γίνονται ανεκτές ή όχι από τα χιλιάδες μέλη μας που καθημερινά σηκώνουν στις πλάτες τους ανιδιοτελώς τον ΣΥΡΙΖΑ και που θέλουν το κόμμα να φύγει προς τα μπρος.
Κατανοώ συγκεκριμένες δυσκολίες. Αντιλαμβάνομαι προσωπικές σχέσεις ετών.
Καταλαβαίνω τους συναισθηματικούς δεσμούς ανθρώπων που συναντήθηκαν και γαλουχήθηκαν κάτω από την ίδια στέγη.
Νιώθω τη δυσκολία σας να αποχωριστείτε ένα κομμάτι κοινής ζωής.
Αναρωτηθείτε όμως: Τα τελευταία χρόνια είστε, αλήθεια, κάτω από την ίδια στέγη έχοντας το ίδιο όνειρο;
Πόσες φορές δεν έχετε νιώσει να παλεύετε μόνοι κόντρα στο γιγαντιαίο καθεστώς Μητσοτάκη, κι εκεί που πάτε να πετύχετε μία μικρή νίκη, να βλέπετε μία δήλωση ή πράξη συντρόφου -που δεν είναι σύντροφος τελικά- να καταστρέφει κάθε ελπίδα;
Ας μην κοροϊδευόμαστε: Η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εδώ και χρόνια.
Θυμηθείτε πόσες φορές ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που έκανε αντιπολίτευση στη ΝΔ, έτρεχε να μαζεύει άστοχες δηλώσεις που έβλαπταν τον ΣΥΡΙΖΑ και του ψαλίδιζαν ή του γκρέμιζαν τα ποσοστά.
Πόσες φορές ένας ηγέτης είδε το πολιτικό του μέγεθος να κονταίνει από μικρούς ανθρώπους.
Τα τελευταία αρκετά χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα διασπασμένο κόμμα που δεν ήθελε να το παραδεχτεί.
Όλοι όμως το ήξεραν και το έβλεπαν.
Η σημερινή μέρα λοιπόν είναι η μέρα της παραδοχής.
Η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών, δεν είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η αρχή της ενότητας. Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΩΡΑ.
Μία ενότητα από την οποία δεν περισσεύει κανείς.
Είπα κάτι τη νύχτα της εκλογής μου: Ο πρώτος είναι πρώτος, και ο δεύτερος είναι πρώτος.
Και αυτό το εννοώ πιο αποφασιστικά από ποτέ.
Μόνο αυτοί που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ τελευταίο φεύγουν.
Όλοι οι άλλοι είμαστε εδώ.
Με τις ίδιες, τις παρόμοιες και τις διαφορετικές απόψεις μας.
Με τις συμφωνίες και τις διαφωνίες μας.
Άλλωστε, για να ξαναγίνουμε πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, πρέπει να καταφέρουμε να φέρουμε κοντά μας ανθρώπους από διαφορετικές αφετηρίες.
Αναβαθμίζοντας όμως τη μεταξύ μας ψυχική και πολιτική ενότητα.
Από εμένα, θα έχετε μία χείρα φιλίας που την έτεινα και θα την ξανατείνω όσες φορές χρειαστεί.
Γιατί δεν έχω κανέναν εγωισμό μπροστά στο συλλογικό καλό.
Λένε στα κανάλια για προεδρικούς, νεοπροεδρικούς, 6+6 και άλλους.
Σας το λέω ξεκάθαρα, μια και καλή. Δεν υπάρχει δικός μου στενός κύκλος. Δε φτιάχνεις στενό κύκλο μέσα σε ενάμιση μήνα. Και κυρίως: Δε φτιάχνεις στενό κύκλο όταν δε θέλεις να έχεις στενό κύκλο.
Για όλους εσάς που μου λέτε «σε στηρίξαμε»: Ευχαριστώ, είμαι ευγνώμων, αλλά από εδώ και πέρα αυτό δεν έχει σημασία για μένα.
Δουλέψτε, φέρτε αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία, και θα σας στηρίξω πρώτος εγώ.
Για όλους εσάς που στηρίξατε άλλους συνυποψηφίους: Καλά κάνατε και μου είναι τελείως αδιάφορο.
Δουλέψτε, φέρτε αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία, και θα σας στηρίξω πρώτος εγώ.
Και μια λέξη για το τοξικό κομμάτι του διαδικτύου, που το καταδικάζω απερίφραστα:
Σε αντίθεση με τους έμμισθους λογαριασμούς της ΝΔ, προσωπικά δεν έχω καμία ανάγκη από τέτοιους υποστηρικτικούς μηχανισμούς.
Έχω ανάγκη από συνοδοιπόρους, έξω, στον κοινωνικό ιστό, εκεί που άνθρωποι πείθουν συνανθρώπους τους.
Έχετε απέναντί σας έναν βαθιά αξιοκρατικό και ανοιχτόμυαλο άνθρωπο. Συνεργαστείτε μαζί μου και δώστε μου την ευκαιρία να σας αποδείξω ότι το παρελθόν που έχετε μεταξύ σας εδώ μέσα θα μείνει ακριβώς εκεί – στο παρελθόν.
Όλοι εμείς που θα ξεκινήσουμε σήμερα είμαστε πολλοί, διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά έχουμε ένα κοινό: Κανείς μας δε θα πήγαινε στα κανάλια για να γίνει η 5η φάλαγγα της ΝΔ.
Θα είμαστε ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΩΜΑ, με ΕΝΑΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ: Την πιο ασυναίσθητη και ανάλγητη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών.
Ήθελαν να το ξεχάσουμε.
Να μιλάμε για τα εσωτερικά μας, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αλωνίζει με τοποθέτηση προϊόντος ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια.
Αυτό ήθελαν.
Αυτό τελειώνει σήμερα.
Μια για πάντα.
Τέλος η κομματίλα και η καμαρίλα.
Έξω στην κοινωνία. Όλοι και όλες. Αυτήν υπηρετούμε και όχι προσωπικές φιλοδοξιες. Η πολιτική ως λειτούργημα και όχι ως επάγγελμα!
Θα πάμε στο Συνέδριό μας. Θα γυρίζουμε όλες τις περιφέρειες της χώρας – και προσυνεδριακά αλλά και απροειδοποίητα όπως έκανα χθες.
Θα φτίαξουμε ένα σαφές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και θα το παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας – επειδή σεβόμαστε την κρίση τους και την ψήφο τους.
Θα δημιουργήσουμε τη Σύγχρονη Αριστερά με πρώτη στάση τις Ευρωεκλογές.
Θα πείσουμε και θα κυβερνήσουμε.
Γιατί αυτό αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Γιατί αυτό αξίζει στην πατρίδα μας.