- Πού πήγαν τα λεφτά του Καλογρίτσα;
- Ποια η σχέση της Κουμουνδούρου με τα «ρυπαρά δίκτυα»;
- Εχει πάρει χρήματα από τη Βενεζουέλα ο ΣΥΡΙΖΑ;
Σύμφωνα με πληροφορίες οι απαντήσεις και στα 3 ερωτήματα έχουν «ουρές», οι οποίες δεν αποκλείεται να αποκαλυφθούν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Μπούμερανγκ
Το προφανές είναι ότι η μεθοδευμένη πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Α. Τσίπρας -χρησιμοποιώντας το «μαξιλαράκι ΑΔΑΕ»- γίνεται μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από «κατήγορος» βρέθηκε «κατηγορούμενος», καθώς τα δυο από τα τρία επώδυνα ερωτήματα απασχολούν ήδη τη Δικαιοσύνη, σε διαδικασίες που είναι ανοιχτές (έρευνα για τις παρακολουθήσεις και τις διαρροές απόρρητων στοιχείων, πιθανή έρευνα για την ένορκη κατάθεση της γραμματέως του Χρ. Καλογρίτσα, Ε. Διαμαντή).
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει ένα «κρυμμένο» πρόσωπο, το οποίο επανήλθε στο προσκήνιο με τη δίκη του Ν. Παππά στο ειδικό δικαστήριο, ο Α. Αρτεμίου (ο «Α2» στο 6ο sms, όπως ισχυρίζεται η πλευρά Καλογρίτσα, με το μετοχολόγιο του υπό σύσταση τότε ΣΥΡΙΖΑ Channel), ο οποίος μπορεί να προκύψει ότι συνδέει τις υποθέσεις «λεφτά Καλογρίτσα» και τη «Βενεζουέλα». Ο Α. Αρτεμίου, ο Κύπριος δικηγόρος με την υψηλή εξειδίκευση στις off shore, εκτός από συχνός επισκέπτης του Μ. Μαξίμου και του γραφείου του Χρ. Καλογρίτσα, είχε συνοδεύσει τον Ν. Παππά στα περίφημα ταξίδια του στη Βενεζουέλα. Με έναν «μαγικό τρόπο» και οι τρεις υποθέσεις διαπλέκονται, έχοντας τον ίδιο καθοδηγητικό πυρήνα.
Μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και με τα «ρυπαρά δίκτυα», τα οποία συνεργάστηκαν μεθοδικά επί μήνες, ώστε να «στοιχειοθετηθεί» η πρόταση δυσπιστίας και να καταργηθεί de facto το απόρρητο. Σύμφωνα με πληροφορίες «πηγές» που προέρχονται από «παράκεντρα» της ΕΥΠ ή και πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τα κακόβουλα λογισμικά (θεωρείται εντυπωσιακή η απουσία της παραμικρής αναφοράς εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στα ονόματα των δυο επιχειρηματιών, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται με την εμπορία κακόβουλων λογισμικών), φέρονται να έδωσαν στοιχεία στην Κουμουνδούρου.
Αδιέξοδο
Επιασε τόπο το... ψηστήρι Φάμελλου: Τη Λούκα Κατσέλη στηρίζει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Νέα Αριστερά
Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του φέρεται να τα διοχέτευσε σε γνωστά για τη φιλικότητά τους ΜΜΕ, τα οποία άρχισαν -αλά Novartis- να χτίζουν το αφήγημα των παρακολουθήσεων με «επικεφαλής τον Κ. Μητσοτάκη». Οταν το μπαράζ των δημοσιευμάτων έφτασε σε αδιέξοδο, ο Α. Τσίπρας χρειάστηκε τη… βοήθεια του προέδρου της ΑΔΑΕ, προκειμένου να «σπάσει» το απόρρητο και να το κάνει «πολιτικό θέμα», φέρνοντάς το στη Βουλή. Ο τραγέλαφος που ακολούθησε στη συνέχεια, με τον Κ. Μητσοτάκη να ρωτάει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αν η επιστολή του κ. Ράμμου προς τον Α. Τσίπρα είχε ονόματα και ο ΣΥΡΙΖΑ να δίνει στη δημοσιότητα την επιστολή του… Α. Τσίπρα προς τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, θεωρείται απλώς ενδεικτικός του πανικού που προκλήθηκε, όταν κατέστη σαφές τι «πέτυχε» ο Α. Τσίπρας με την αποτυχημένη πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε…
Το Μ. Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να επιμείνει στη θετική ατζέντα και στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το τέλος του Φεβρουαρίου (οπότε κλείνει το οικονομικό έτος 2022) εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να επιστρέψει ως κοινωνικό μέρισμα ένα νέο πακέτο στήριξης της τάξεως του 1,5-2 δισ. Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, το γεγονός ότι η Ν.Δ. θα μείνει στη θετική ατζέντα, δεν σημαίνει ότι θα μείνει αναπάντητος ο αναμενόμενος «πολιτικός ακτιβισμός» του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε μέσα στον Φεβρουάριο αναμένονται οι αποφάσεις δυο Ειδικών Δικαστηρίων (για τον Ν. Παππά και τον Δ. Παπαγγελόπουλο) και είναι σε εξέλιξη των τριών επώδυνων ερωτημάτων.
ΤΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΟΙ
Το προβάδισμα της Ν.Δ. και οι «μαύρες σελίδες» της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ
Τα «νεύρα» που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το τριήμερο δεν ξεκίνησαν μετά το τέλος της τριήμερης διαδικασίας. Υπήρχαν από πριν, καθώς σοβαρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέμεναν να μην κατατεθεί η πρόταση μομφής, αλλά ο Α. Τσίπρας και η «ομάδα» του επέλεξαν τις εντυπώσεις και τον πρόσκαιρο πολιτικό ακτιβισμό.
Οι νουνεχείς του ΣΥΡΙΖΑ έβλεπαν πιο καθαρά ότι αυτή η κίνηση θα γινόταν μπούμερανγκ, όπως και έγινε. Εβλεπαν επίσης, ότι θα δινόταν στη Ν.Δ. η ευκαιρία να θυμίσει μαύρες σελίδες από την ιστορία της διακυβέρνησης 2015-2019, που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξεχαστούν, πάνω στην κεντροαριστερή στροφή που επιχειρεί. Οπερ και εγένετο, καθώς εκτός των τριών επώδυνων ερωτημάτων, ήρθαν ξανά πολλά στη μνήμη των πολιτών. Οπως π.χ. η σκευωρία Novartis που κατέρρευσε (με έναν από τους κουκουλοφόρους μάρτυρες, τον «Μάξιμο Σαράφη», να κατηγορείται από τη δικαιοσύνη ως απατεώνας του κοινού ποινικού δικαίου), το έγκλημα στο Μάτι, η υιοθέτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της τουρκικής προπαγάνδας με το κραυγαλέο fake news της «νεκρής μικρής Μαρίας», η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από τις σημαντικές διμερείς συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, τον αμυντικό εξοπλισμό της χώρας και τις συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία.
Χωρίς το «καμένο χαρτί» των παρακολουθήσεων -όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε οι πληροφορίες, θα προσπαθήσει να συντηρήσει- η Κουμουνδούρου μπαίνει στην τελική ευθεία για τις εκλογές, έχοντας να αντιμετωπίσει δυο ογκώδη προβλήματα. Αφενός έχει εμπεδωθεί μια μη αναστρέψιμη δημοσκοπικά διαφορά έναντι της Ν.Δ., η οποία δεν πέφτει κάτω από 6%-7%. Αφετέρου έχει μείνει πολύ πίσω στην προγραμματική αντιπαράθεση, καθώς η πολιτική του είναι σχεδόν μονοθεματική, αφήνοντας απέξω το μείζον θέμα της οικονομίας και της ακρίβειας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έγκυρων δημοσκόπων, το πολιτικό έλλειμμα του ΣΥΡΙΖΑ και η ουσιαστική απουσία ρεαλιστικής πρότασης για τη διακυβέρνηση της χώρας επηρεάζουν σημαντικά και τους κεντρώους ψηφοφόρους, αλλά και μεγάλη μερίδα των αναποφάσιστων.