Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 33,5%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25%, το Κίνημα Αλλαγής με 14%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜεΡΑ25 με 3%.
Σταθερό είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και στην παράσταση νίκης, καθώς προηγείται με 56% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί προβάδισμα με 39%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 26%, ενώ «κανένας από τους δύο» απαντά το 31%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται και στο ερώτημα «ποιος από τους επόμενους μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα οικονομίας;».
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 36%, ο Αλέξης Τσίπρας 24%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 10% και «κανένας» 23%.
Πρώτος στις προτιμήσεις έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο ερώτημα «ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας;».
Ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 41%, έναντι 22% του Αλέξη Τσίπρα και 9% του Νίκου Ανδρουλάκη. Ένα 22% απαντά «κανένας».
Ως προς το ερώτημα πότε είναι καλύτερο να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές το 46% απαντά το 2023, το 43% λέει μέσα στο 2022 και το 11% απαντά Δεν ξέρω/Δεν απαντώ.
Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο διάστημα από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου σε δείγμα 1.206 πολιτών τέθηκαν ερωτήσεις για το σύνολο των θεμάτων της επικαιρότητας, και πιο ειδικά για την τουρκική προκλητικότητα και κατά πόσο ανησυχεί τους πολίτες, όπως και για το θέμα της ακρίβειας.
Για τα θέματα οικονομίας, συντριπτικό είναι το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι ανησυχεί. Το 83% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ανησυχούν «πολύ» (62%) και «αρκετά» (21%) για την οικονομική κατάσταση.
Ένα 8% απαντά ότι ανησυχεί «μέτρια» και μόλις ένα 4% απαντά ότι ανησυχεί «λίγο» (2%) ή «καθόλου» (2%).
Τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στους πολίτες προκαλούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος (38%), οι τιμές των καυσίμων (28%) και οι τιμές των τροφίμων (18%). Ένα 6% απαντά ότι ανησυχεί για το φυσικό αέριο.
Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, δύο στους τρεις πολίτες, το 66%, δηλώνει ότι ανησυχεί «πολύ» (40%) και «αρκετά» (26%) για την στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα.
Το 17% απαντά ότι ανησυχεί «μέτρια», ενώ το 12% δηλώνει ότι ανησυχεί «λίγο» (7%) ή «καθόλου» (5%).
Σε προηγούμενη έρευνα του Νοεμβρίου 2021, το ποσοστό των πολιτών που ανησυχούσαν «πολύ» έφτανε το 34% και αυτών που ανησυχούσαν «αρκετά» έφτανε το 28%.
Ανησυχία για την οικονομία εκφράζει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών
Συντριπτικό είναι το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι ανησυχεί για την οικονομία και τα οικονομικά θέματα γενικότερα, όπως προκύπτει από την νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse.
Σε ποσοστό 83% οι πολίτες απαντούν ότι ανησυχούν «πολύ» (62%) και «αρκετά» (21%) για την οικονομική κατάσταση.
Ένα 8% απαντά ότι ανησυχεί «μέτρια» και μόλις ένα 4% απαντά ότι ανησυχεί «λίγο» (2%) ή «καθόλου» (2%).
Τη μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών προκαλούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος (38%), οι τιμές των καυσίμων (28%) και οι τιμές των τροφίμων (18%). Ένα 6% απαντά ότι ανησυχεί για το φυσικό αέριο.
Δύο στους τρεις ανησυχούν για την τουρκική προκλητικότητα
Αρκετά πιο ανήσυχη εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία αναφορικά με την στάση της Τουρκίας, όπως προκύπτει από την νέα δημοσκόπηση της Pulse.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, που διενεργήθηκε από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου με δείγμα 1.206 πολιτών, το 66% -δηλαδή δύο στους τρεις- εξ αυτών δηλώνει ότι ανησυχεί «πολύ» (40%) και «αρκετά» (26%) για την στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα.
Το 17% απαντά ότι ανησυχεί «μέτρια», ενώ το 12% δηλώνει ότι ανησυχεί «λίγο» (7%) ή «καθόλου» (5%).
Σε προηγούμενη έρευνα του Νοεμβρίου 2021, το ποσοστό των πολιτών που ανησυχούσαν «πολύ» έφτανε το 34% και αυτών που ανησυχούσαν «αρκετά» έφτανε το 28%.