Προσπάθησε να αποφύγει τις ευθύνες του για τις προσωπικές επιλογές του για το θέμα της Ροδόπης, κατηγορώντας τη Ν.Δ. για «απαράδεκτη και εθνικά ανεύθυνη στάση», έβαλε μέσα… και ολίγον Χρυσή Αυγή και Κασιδιάρη, λέγοντας ότι αυτοί ζητούσαν «δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τους μουσουλμάνους βουλευτές μας ότι είναι Ελληνες».
Δήλωσε ότι δεν του άρεσε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωστοποίησε το έγγραφο της ΕΥΠ και προχώρησε (αν και είπε πως «λυπάται που το κάνει») σε μια απόπειρα συμψηφισμού, «αποκαλύπτοντας», όπως είπε, ότι στο ίδιο έγγραφο «γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας» για «στρατευμένο στα σχέδια της Αγκυρας και του τουρκικού προξενείου», προσθέτοντας: «Εγώ, όμως, δεν θα ζητήσω σήμερα, εξίσου ανεύθυνα, από τον Κ. Μητσοτάκη να τον αποσύρει από τα ψηφοδέλτια, ούτε εξίσου ανεύθυνα θα ζητήσω να κάνει δηλώσεις εθνικοφροσύνης. Γιατί αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα».
Ο κ. Τσίπρας έδειξε αρκετά απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών και ανέφερε πως «αυτός είναι ο πιο δύσκολος αγώνας που έχω κληθεί να δώσω». Για τη μάχη στην κεντροαριστερή πολυκατοικία ανέφερε πως «κανένας στη χώρα δεν ενδιαφέρεται αν ο καημός του κ. Ανδρουλάκη είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ» και για το «αν θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη».
Επιστράτευσε το φάντασμα της «ορμπανοποίησης», αν επαναληφθεί ο συσχετισμός δυνάμεων των εκλογών του Μαΐου, και σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αριστερά κόμματα είπε πως «η στρατηγική της Ν.Δ. για συγκρότηση ενός “ασύδοτου καθεστώτος” είναι μια κατακερματισμένη και ανίσχυρη αντιπολίτευση».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα, επιδόθηκε και ασκήσεις θάρρους προς τους ψηφοφόρους του λέγοντας πως «αν και δεν πετώ στα σύννεφα, επιμένω ότι τίποτα δεν έχει κριθεί πριν ο ίδιος λαός αποφανθεί με την ψήφο του».
Ο κ. Τσίπρας, παρόλο που στην πολιτική του ρητορεία εμφανίζεται μεγάλος θαυμαστής της απλής αναλογικής, που σημαίνει περισσότερα κόμματα στη Βουλή, χθες, σε μία απάντησή του, ανέφερε πως «βασικός στόχος της Ν.Δ. και επιδίωξή της είναι επίσης να υπάρξει μια επτακομματική ακόμη και οκτακομματική Βουλή. Δηλαδή, μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη» και αυτήν την «κατακερματισμένη αντιπολίτευση», όπως πρόταξε και στην εισαγωγική του ομιλία, «αυτή η τρομακτική εκδοχή πρέπει να αποτραπεί. Εχουμε χρέος να την αποτρέψουμε»!
Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνη για τη ματαίωση του ντιμπέιτ στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει αυτή τη συζήτηση. Οχι μόνο αρνήθηκε ντιμπέιτ μεταξύ μας, αλλά φρόντισε να εκμεταλλευτεί και ένα τραγικό γεγονός, το ναυάγιο, προκειμένου να ναυαγήσει το ντιμπέιτ των πέντε»!
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αιτιολόγησε την αδυναμία του ίδιου και του κόμματός του να δημιουργήσουν προεκλογική ατζέντα όχι στην έλλειψη στρατηγικής, προγράμματος, επιρροής, αλλά στο ότι «όταν ο πολιτικός σου αντίπαλος θέτει ζητήματα, εσύ πρέπει να απαντάς»! Ο κ. Τσίπρας είπε ότι προς ώρας προέχει «να εκφραστεί ο λαός και μετά θα κάνουμε κρίσεις και απολογισμούς. Από Δευτέρα, μετά τις εκλογές, θα υπάρξει συντεταγμένη συζήτηση για τη ανάγκη ριζικής μεταμόρφωσης του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Αλέξης Τσίπρας «ξέχασε» τη Μόρια
Κατά τη διακαναλική συνέντευξή του, ο κ. Τσίπρας (καθώς η πραγματικότητα δεν τον βολεύει ώστε να την αλλάξει) παρουσίασε τη μεταναστευτική πολιτική τού «λιάζονται», που εφάρμοσε ως «υπόδειγμα και συνώνυμο της ανθρωπιάς και για την οποία είναι περήφανος», θυμήθηκε τις συχωρεμένες γιαγιάδες της Μυτιλήνης και περιέγραψε το κολαστήριο στη Μόρια κάτι σαν «σουίτες». Είδε κρυφό πρόγραμμα της Ν.Δ. για τη διάλυση του ΕΣΥ και σχέδια «διαλογής ασθενών. Μειώσεις πόρων για την κάλυψη των μισθολογικών αναγκών του Δημοσίου, “γαλάζιες” υποσχέσεις που δίνονται χωρίς να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για υλοποιηθούν και μειώσεις μισθών».
Σχετικά, δε, με τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη για το Μεσοπρόθεσμο, απάντησε πως ακριβώς επειδή έχει διατελέσει πρωθυπουργός «ξέρει ακριβώς τι σημαίνει Μεσοπρόθεσμο» και πόσο αυστηροί είναι οι όροι τήρησής του. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε απόλυση και είπε πως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπευε να αλλάξει αυτόν τον κανόνα σε μιάμιση προς μία, προκειμένου να υπάρχει περιθώριο προσλήψεων.
Ειδήσεις σήμερα