Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αφενός δεν κατάφερε να «σβήσει» την γκάφα του εξαδέλφου του, που είπε ότι «η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός για τη χώρα», αντιθέτως τον κάλυψε, ακριβώς όπως καλύπτει και τον Παύλο Πολάκη, όταν προσπαθεί να συγκεντρώσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και την προσοχή. Το ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν στελέχη που σκέπτονται σαν τον Γιώργο Τσίπρα είναι γνωστό, η κάλυψη όμως από τον κ. Τσίπρα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς για το τι πραγματικά είναι και πού οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο ελληνικός λαός κατάλαβε ότι για τον κ. Τσίπρα, τον ξάδελφό του και τον ΣΥΡΙΖΑ η άμυνα της χώρας δεν είναι σημαντική υπόθεση, ενώ οι πολίτες ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν ποια είναι η θέση ενός κόμματος σαν τον ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε «παρών» επί της αρχής, «όχι» στα Rafale και «ναι» στις φρεγάτες…
Αναφορά στη Γεννηματά
Επιπλέον, μία πολύ κακή στιγμή του κ. Τσίπρα ήταν όταν για να «στριμώξει» τον Νίκο Ανδρουλάκη και να υποστηρίξει ότι ασκεί πιο ήπια κριτική στην κυβέρνηση από την προκάτοχό του, απευθυνόμενος στον Μιχάλη Κατρίνη που τον αντικαθιστά στη Βουλή είπε ότι «η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά μιλούσε για Μαξίμου Α.Ε.». Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας ήθελε να εκθέσει το ΚΙΝ.ΑΛ. επειδή ψήφισε τις συμβάσεις στη Βουλή, ενώ αυτός όχι, και κατέφυγε σε αναφορές για την πρώην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής που έχει φύγει από τη ζωή. Αυτό έλεγε και βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής μετά τη συζήτηση χθες, ότι επικαλείται ο Τσίπρας τη Φώφη Γεννηματά τώρα που λείπει, καθώς όταν ήταν παρούσα, φρόντιζε κάθε φορά να δείχνει ότι χάος χωρίζει εκείνη από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Κανείς δεν αμφιβάλλει για τη σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας», ξεκίνησε την ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να εξηγήσει τη στάση του κόμματός του και γιατί επιστράτευσε και το «παρών» (επί της αρχής) και το «ναι» (για τις φρεγάτες) και το «όχι» (για τα Rafale). Η φράση του προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση «είναι θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή» ήταν η άπελπις προσπάθειά του να μη φανεί το κενό και η σύγχυση.
Αμυνα και ακρίβεια
Καβγάδες στην Kεντροαριστερά: Φάμελλος εναντίον Πολάκη και ο Χαρίτσης απέναντι και στους δύο
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η άμυνα της χώρας δεν μπορεί να σταθεί αν δεν υπηρετεί μία συγκροτημένη εξωτερική και οικονομική πολιτική, αλλά στη συνέχεια έμπλεξε την ανάγκη υπεράσπισης της χώρας με την ακρίβεια, λέγοντας: «Δεν υποστηρίζω να μην προχωρήσουμε λελογισμένα σε εξοπλισμούς, αλλά να μην αφήσουμε απροστάτευτη και την ελληνική κοινωνία», ενώ επικαλέστηκε ξανά το σποτάκι της Ν.Δ. για τα Rafale (το οποίο μάλλον επιβεβαίωσε η χθεσινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή).
Οπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, για τον ΣΥΡΙΖΑ η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας εδράζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ για τη Ν.Δ. «στην επ’ αόριστον παραχώρηση βάσεων στις ΗΠΑ». Εκανε λόγο για «αναβλητική διπλωματία», χωρίς ούτε στην πρωτολογία του ούτε στη δευτερολογία του να εξηγήσει πού αναφέρεται, ενώ επανέλαβε το αίτημα για εκλογές με τη φράση – σύνθημα «όσο γρηγορότερα φύγετε τόσο καλύτερα για τη χώρα».
Ρήγματα
Οταν ανέβαινε χθες στο βήμα της Βουλής, ο κ. Τσίπρας γνώριζε ότι η προσπάθεια που είχε κάνει το προηγούμενο βράδυ ο Νίκος Παππάς και άλλοι άνθρωποί του να πείσουν τους συντρόφους τους ότι το «σπάσιμο» στο εμπάργκο στον ΣΚΑΪ ήταν σωστή απόφαση, ότι «ο Αλέξης χάνει το Κέντρο και πρέπει να κάνουμε κινήσεις», δεν είχαν αποτέλεσμα.
Πολλοί, μάλιστα, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να καταλάβουν γιατί ο κ. Τσίπρας έδειξε και συνεχίζει να δείχνει εχθρική στάση στον Alpha όταν μετέδωσε μία δημοσκόπηση που δεν άρεσε στην Κουμουνδούρου αλλά κάνει άνοιγμα στον ΣΚΑΪ, ενώ δυσαρέσκεια μεγάλη υπάρχει και γι’ αυτήν καθαυτήν την εμφάνιση του αρχηγού στο στούντιο του καναλιού του Νέου Φαλήρου. «Δηλαδή το βασικό μήνυμά μας είναι ότι ο Αλέξης θέλει debate με τον Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ;» ρωτούσαν ειρωνικά.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχει ήδη αρχίσει και προκαλεί νέα ρήγματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η προαναγγελία για κρατικοποίηση της ΔΕΗ. Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν στελέχη στο οικονομικό επιτελείο του κ. Τσίπρα που διαφωνούν με αυτή την πρόταση. Και το ερώτημα είναι αν προτίθενται να μιλήσουν. Για παράδειγμα, οικονομικό site με μεγάλη αναγνωσιμότητα χθες αναδείκνυε ότι ο Γ. Χουλιαράκης, που είναι παράλληλα σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάννη Στουρνάρα, διαφωνεί με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Και τα έλεγαν όλα αυτά επειδή θυμήθηκαν τη διαρροή της Κουμουνδούρου όταν έγινε γνωστό ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κάνει επισήμως σύμβουλό του τον κ. Χουλιαράκη. Οτι δήθεν ο κ. Χουλιαράκης είχε πει στον κ. Στουρνάρα πως για να δεχθεί τη θέση θα μπορεί να μείνει σύμβουλος του κ. Τσίπρα στα οικονομικά, αλλά κυρίως να λέει ελεύθερα τη γνώμη του.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr