Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του αναφερόμενος στις προκλήσεις και τις ιστορικές αποφάσεις που σύντομα θα κληθεί να πάρει η Ευρώπη. «Είμαστε απέναντι στην Ευρώπη του κατακερματισμού, του λαϊκισμού και των εθνικισμών. Η όλο και πιο ενωμένη Ευρώπη είναι η αμετάθετη στρατηγική μας επιδίωξη και από αυτό δεν μπορούμε να απουσιάσουμε», υπογράμμισε.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους στο εξωτερικό να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως παράδειγμα χώρας που δεν μπορεί να συμμετέχει στο σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Αυτή είναι η θέση μας και αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον», συμπλήρωσε.
Εντονη κριτική άσκησε και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως η χώρα «πληρώνει την επιπολαιότητα και την ανεπάρκεια αυτών που κυβερνούν από το 2015». Τόνισε την ανάγκη «σοβαρότητας, νηφαλιότητας και ψυχραιμίας» και πρόσθεσε: «Στα εθνικά θέματα δεν επιτρέπεται η ελαφρότητα. Τα εθνικά θέματα δεν σηκώνουν ψευτοπαλικαρισμούς».
«Η εξωτερική πολιτική θέλει συνομιλητές, κατάλληλες συμμαχίες και στρατηγική. Και κυρίως, όπως μας δίδαξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η υπεύθυνη εξωτερική πολιτική δεν ασκείται για εσωτερική κατανάλωση. Και αυτό καλά θα κάνουν να το καταλάβουν οι κυβερνώντες», συμπλήρωσε.
Θέατρο παραλόγου
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «θέατρο του παραλόγου», τονίζοντας ότι «δεν ξέρουμε πότε θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και δεν έχουμε τίποτα συγκεκριμένο για το χρέος και για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».
«Δεν έχουμε τίποτα γιατί η διακυβέρνηση του τίποτα δεν αποφέρει τίποτα», εξήγησε και πρόσθεσε πως «ο κ. Τσίπρας και η παρέα του είναι ανίκανοι, όταν δεν είναι ψεύτες και ιδεοληπτικοί, όταν δεν είναι υποκριτές».
Ξεκαθάρισε εκ νέου πως η Ν.Δ. «δεν πρόκειται να ψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση», λέγοντας ότι «τα μέτρα αυτά είναι δικά τους. Πριν από λίγους μήνες κανείς δεν τα ζητούσε. Και σε λίγους μήνες θα ζητούνται, φοβάμαι, περισσότερα». Απηύθυνε μάλιστα και αυστηρή προειδοποίηση για ενδεχόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης «να παίξει ξανά τη χώρα στα ζάρια και να πάει να ξεπεράσει το δικό της αδιέξοδο στήνοντας ένα νέο μεγάλο εκβιασμό των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Τους λέμε ξεκάθαρα: Ας το ξεχάσουν από τώρα γιατί δεν το θέλει ο λαός. Ο λαός θέλει να φύγουν γιατί ξέρει ότι δεν μπορούν. Ας τα ψηφίσουν ή ας πάνε σε εκλογές. Το δίλημμα είναι δικό τους. Δεν είναι δικό μας», τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πάντως ότι «ακόμη και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η χώρα θα σέρνεται» και υπεραμύνθηκε του αιτήματος για εκλογές, λέγοντας ότι «δεν βιαζόμαστε εμείς, η χώρα βιάζεται». Απέρριψε μάλιστα την άποψη πως θα ήταν καλύτερο για τη Ν.Δ. να αφήσει τη σημερινή κυβέρνηση «να κάνει τη δύσκολη δουλειά για να έρθουμε εμείς ως λευκοί ιππότες να οδηγήσουμε τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης».
«Λυπάμαι, αλλά αυτό δεν θα συνιστούσε στάση εθνικής ευθύνης. Και μια τέτοια προσέγγιση δεν ταιριάζει στην ιστορία της μεγάλης μας παράταξης», εξήγησε.
Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της ταχείας υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ., λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τους έξι πρώτους μήνες της θητείας μας πρέπει να έχουμε περάσει όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια».
Παρουσίασε μάλιστα το γαλάζιο εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση ως ένα «τρίγωνο με τρεις κορυφές. Η πρώτη αφορά στο μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, με μείωση φόρων και κρατικών δαπανών και με μεγάλο στρατηγικό στόχο να πείσουμε για την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η δεύτερη στο τραπεζικό σύστημα, με έμφαση σε μια γενναία ρύθμιση των κόκκινων δανείων», όπου κάλεσε τους κυβερνώντες: «Αφού δεν μπορούν να φτιάξουν ένα σχέδιο της προκοπής, ας πάρουν το δικό μας και θα το ψηφίσουμε και εμείς». Ως τρίτη κορυφή προσδιόρισε τις «μεγάλες αλλαγές στο κράτος, αλλά και γύρω από αυτό», μιλώντας για «μια πραγματική επανάσταση, με μείωση της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας, αξιολόγηση στο Δημόσιο, σύστημα Υγείας που θα ρίχνει βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, δραστική επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, εκπαιδευτικό σύστημα που θα δίνει ελευθερίες σε κάθε εκπαιδευτική μονάδα, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και πολιτικές που επιτρέπουν στην επιχειρηματικότητα να ανθήσει».
Εσωκομματικό μήνυμα για τις θέσεις στα ψηφοδέλτια
Η ενόχληση που εξέφρασαν αρκετοί βουλευτές για πολιτευτές που δραστηριοποιούνται ωσάν να έχουν εξασφαλίσει θέσεις στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., αλλά και οι σαφείς τοποθετήσεις ενάντια σε οποιαδήποτε συζήτηση περί συναίνεσης, χαρακτήρισαν το διάλογο που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Γαλάζιοι βουλευτές έθεσαν ζήτημα για επίδοξους υποψηφίους που εμφανίζονται ότι έχουν λάβει ατύπως πράσινο φως συμμετοχής στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών και σύμφωνα με πληροφορίες παρενέβη μέσα στο κλίμα αυτό ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για να τονίσει ότι ουδείς άλλος, πλην των εν ενεργεία βουλευτών, έχει εξασφαλισμένη θέση στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπέμπει βέβαια με σταθερότητα το μήνυμα της σημαντικής ανανέωσης στα γαλάζια ψηφοδέλτια, αλλά ξεκαθαρίζει ότι όσο περισσότερο προβάλλονται ορισμένοι ως σίγουροι υποψήφιοι τόσο πιθανότερο είναι να μη συμπεριληφθούν στις λίστες.
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες και η Ντόρα Μπακογιάννη, εκφράζοντας ικανοποίηση που ο πρόεδρος του κόμματος ξεκαθάρισε το ζήτημα ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα.
Από την πλευρά του ο βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης αναφέρθηκε σε «ψιθύρους» περί συναίνεσης, διερωτώμενος τι συναίνεση θα μπορούσε να δοθεί όταν δεν συντρέχει καμία από τις τρεις προϋποθέσεις, καθώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αξιόπιστη, το πρόγραμμα που εφαρμόζει κινείται σε τελείως λάθος κατεύθυνση, ενώ υπάρχει και προφανής δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα.
Για το ίδιο θέμα η κ. Μπακογιάννη φέρεται να σχολίασε πάντως ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούμε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν και σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ούτε έναν βουλευτή της Ν.Δ. που να είναι υπέρ της συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ ή της υπερψήφισης των μέτρων που διαπραγματεύεται.
Γαλάζιοι βουλευτές έκαναν λόγο επίσης για την ανάγκη να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση σε ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι είναι στο σχεδιασμό, ενώ έγιναν και προτάσεις για την πιο εύρυθμη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Κανένα σύννεφο εσωστρέφειας
Τα μηνύματα ενότητας που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από την ομιλία του στην Κ.Ο. αλλά και το ραντεβού που κλείστηκε με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την προσεχή Δευτέρα στο γραφείο του προέδρου της Ν.Δ. στη Βουλή συνθέτουν την εικόνα μιας προσπάθειας εκ μέρους της ηγεσίας της Ν.Δ. να απομακρυνθεί από την Πειραιώς οποιοδήποτε σύννεφο εσωστρέφειας. Αλλωστε έσπευσε χθες να μιλήσει για το ρόλο της παράταξης ως δύναμης σταθερότητας που «δεν έχασε ποτέ τη συνοχή της, ακόμη και στα δύσκολα τελευταία χρόνια», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Το 1974, η Νέα Δημοκρατία εγγυήθηκε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Το 1980, πετύχαμε την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ. Με τις κυβερνήσεις του 1989 – 90 γεφυρώσαμε τον εθνικό διχασμό», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Θυμίζω ότι το 2009 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προειδοποίησε έγκαιρα και έντιμα για τους κινδύνους που είχε για τη χώρα η διεθνής οικονομική κρίση», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη στάση που είχε τηρήσει ο Κώστας Καραμανλής.
Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι το 2014, επί Αντώνη Σαμαρά, «μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία ήταν έτοιμη να απαλλάξει τη χώρα από τα δεσμά των Μνημονίων. Αλλά το 2015 έφερε την επέλαση του λαϊκισμού», πρόσθεσε, μιλώντας για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Τέλος, εξέφρασε απόλυτη στήριξη στη στάση που κράτησε η Ν.Δ. το καλοκαίρι του 2015, με αρχηγό τον κ. Μεϊμαράκη, υπερψηφίζοντας το τρίτο Μνημόνιο μπροστά στο κίνδυνο να βρεθεί η χώρα εκτός ευρωζώνης. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η παράταξή μας δεν φοβήθηκε ποτέ να σταθεί με ευθύνη απέναντι στην Ιστορία. Εμείς βάλαμε τη χώρα στην τότε ΕΟΚ το 1981. Εμείς την κρατήσαμε στην ευρωζώνη το 2012. Και όταν, το καλοκαίρι του 2015, ο κ. Τσίπρας πήγε να τη ρίξει στα βράχια, εμείς κάναμε και πάλι το εθνικό καθήκον μας. Οχι για τον κ. Τσίπρα, αλλά για τη χώρα».
Ατάκες
-Παραλάβαμε από την προηγούμενη γενιά μια ισχυρή ευρωπαϊκή παρακαταθήκη. Δεν θα παραδώσουμε μια Ελλάδα που θα είναι μόνο κατ’ όνομα ευρωπαϊκή χώρα. Δεν είμαστε ευρωπαϊστές από μόδα. Είμαστε με την ευρωπαϊκή ιδέα και την Ενωμένη Ευρώπη, γιατί αυτό είναι το ρεαλιστικό συμφέρον της Ελλάδας.
-Δεν έχουμε τίποτε, γιατί δεν έχουμε κυβέρνηση. Γιατί η διακυβέρνηση του τίποτα δεν αποφέρει τίποτα. Απλώς κανιβαλίζει το χρόνο. Ή μάλλον κανιβαλίζει τη χώρα.
-Δεν θα γίνουμε κανενός το δεκανίκι. Και είναι πολιτικά ανήθικη η απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών, καθώς τα αρνητικά μέτρα καταβάλλονται επιτόπου, οι ελαφρύνσεις είναι υπό προϋποθέσεις και όλα αυτά εμφανίζονται με μαγικό τρόπο ως ισοδύναμα. Ας τα ψηφίσουν ή ας πάνε σε εκλογές. Το δίλημμα είναι δικό τους. Δεν είναι δικό μας.
-Από τον κ. Τσίπρα και τους δικούς του μας χωρίζουν οι αξίες: Αυτοί θέλουν μια κοινωνία ισοπεδωμένη προς τα κάτω. Ενα κράτος κομματικό και πελατειακό, το κράτος του ΣΥΡΙΖΑ. Μια ψευτο-αριστερή «μπανανία» σαν τα εξωτικά καθεστώτα που θαυμάζει και συναναστρέφεται ο κ. Τσίπρας και η παρέα του.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
achondropoulos@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου