Το θέμα έπεσε ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα στη δημοσιότητα μέσω διαρροής του Μεγάρου Μαξίμου και η εξαγγελία του θύμισε τις εποχές εκείνες των κυβερνήσεων Σημίτη, όταν ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ -και ταυτόχρονα «μάγος» της επικοινωνίας- Κ. Λαλιώτης εξήγγελλε «έργα πνοής» τα οποία περισσότερο βοηθούσαν την κυβέρνηση να αλλάξει την «ατζέντα» παρά ήταν σχεδιασμένα για να γίνουν πραγματικότητα στο σύνολό τους.
Αίσθηση προκάλεσε και η επιλογή Τσίπρα να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα μέσα από μια συνάντηση με το δήμαρχο της Αθήνας Γ. Καμίνη ενώ στις φωτογραφίες εμφανίζονται πάνω από το χάρτη ο γενικός γραμματέας του δήμου Λ. Καστανάκης και η πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του δήμου Μαρία Λογοθέτη. Ο κ. Καμίνης έχει το τελευταίο διάστημα ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση αφενός ζητώντας την παραίτηση Τόσκα λόγω των προβλημάτων ασφάλειας στην Αθήνα αλλά και επιχειρηματολογώντας κατά των προτάσεων της κυβέρνησης για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη».
Ο κ. Τσίπρας υποδεχόμενος τον Γ. Καμίνη στο γραφείο του είπε πως η πόλη «χρειάζεται μητροπολιτικές παρεμβάσεις». Αυτό όμως προϋποθέτει «μητροπολιτικό δήμο» με σημαντικές εξουσίες και όχι ένα Δήμο Αθηναίων περιορισμένο γύρω από το Κέντρο. Θεσμικά ο κ. Καμίνης δικαίως εκλήθη να παρακολουθήσει τις θεωρίες Τσίπρα αλλά ειδικά για την παρέμβαση στην περιοχή του Γουδή απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των Δήμων Παπάγου-Χολαργού και Ζωγράφου που δεν εκλήθησαν. Μάλιστα, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι εμπαίζεται ο κόσμος του Παναθηναϊκού, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι δυνατόν, λόγω νομοθετικού πλαισίου και περιβαλλοντικών όρων, να κατασκευαστεί γήπεδο.
Η εμπλοκή των δήμων, πάντως, επιτρέπει στην κυβέρνηση να ρίξει σε εκείνους όλη την ευθύνη εάν δεν προχωρήσει το σχέδιο που περιλαμβάνει:
1) Νέο γήπεδο για τον Παναθηναϊκό πίσω από το Νοσοκομείο της Αεροπορίας (251) κοντά στο σταθμό μετρό Κατεχάκη. Χονδρικά πρόκειται για ελεύθερο χώρο στον οποίο βρίσκονται εδώ και χρόνια τα φυτώρια του δήμου ενώ προ διετίας είχαμε δημοσιεύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει εκεί ο Δήμος Αθηναίων σωρεύοντας 50.000 κυβικά μέτρα σάπιων κλαδιών. Η κυβέρνηση λέει ότι υπάρχει συνεννόηση ώστε η μελλοντική γραμμή 4 του μετρό να ξεκινά από το Γαλάτσι, να συνεχίζει προς Εξάρχεια, Ευαγγελισμό, Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη και να καταλήγει έξω από το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Για την ανέγερση του γηπέδου θα αναζητηθούν πόροι από την Περιφέρεια Αττικής, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ιδιωτική χρηματοδότηση χωρίς να διευκρινίζεται αν θα είναι του ΠΑΟ ή αγνώστων λοιπών στοιχείων. Αγνωστο είναι πώς θα αλλάξουν τα πολεοδομικά δεδομένα, καθώς σε μεγάλο μέρος τους οι εκτάσεις είναι δασικού χαρακτήρα.
2) Απομάκρυνση του γηπέδου από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Υποτίθεται πως έως τώρα υπήρχαν σχέδια για εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης στο παλαιό γήπεδο που είχαν κολλήσει σε προβλήματα χρηματοδότησης και αδειοδότησης. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, ο Δήμος Αθηναίων έχει ρίξει πρόστιμο 150.000 ευρώ για αυθαίρετες εργασίες στην τοποθέτηση των νέων θεωρείων. Κατά το σχέδιο Τσίπρα, ο χώρος που θα απελευθερωθεί μαζί με την υπογειοποίηση της Λ. Αλεξάνδρας θα οδηγήσει σε δημιουργία ενός πάρκου από τον Λυκαβηττό μέχρι τον Αρειο Πάγο, τις προσφυγικές κατοικίες και τα νοσοκομεία της περιοχής (η ΓΑΔΑ δεν αναφέρεται) με «πολλά σχολεία, πλατείες, χώρους πρασίνου, παιδικές χαρές, δημοτικούς αθλητικούς χώρους».
3) Μετά τα παραπάνω σχέδια που ηχούν σχετικώς συγκεκριμένα, ξεκινούν όμως τα μεγαλεπήβολα καθώς γίνεται λόγος για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στα χιλιάδες στρέμματα ολόκληρου του Γουδή. Ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε εδώ το «πάγιο αίτημα των κινημάτων πόλης» που τον πίστεψαν και τον στήριξαν στα πρώτα του βήματα όταν κατέβηκε για δήμαρχος Αθηναίων το 2006. Πάντως, χθες, η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, πολλά από τα μέλη της έτρεχαν τότε με τον κ. Τσίπρα, εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει: «Θεωρούμε απαράδεκτο πως στη συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων με τον πρωθυπουργό αντί να συζητήσουν τη μεθόδευση για την άμεση υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε όλοι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής, θα μπει για συζήτηση η ανάσυρση παλιότερων απαράδεκτων σχεδίων (που οι αγώνες των κατοίκων απέτρεψαν), για χωροθέτηση του Γηπέδου του Παναθηναϊκού στο χώρο Γουδή που θεσμοθετήθηκε (μετά από πολύχρονους αγώνες) ως Μητροπολιτικό Πάρκο με το Π.Δ. 187Δ/2011 αλλά και με το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας Ν. 4277 ΦΕΚ 156Α/1-8-2014».
Για τη διαχείριση του πάρκου προβλέπεται και πολυμετοχικός φορέας με τους τρεις δήμους, την Περιφέρεια Αττικής, το υπουργείο Αμυνας αλλά και το υπουργείο Ενέργειας, του οποίου η εμπλοκή δεν εξηγείται σε ένα πάρκο. Ισως να μπουν και… ανεμογεννήτριες.
4) Ακόμη πιο ασαφείς είναι οι σχεδιασμοί για το ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας (Σταδίου-Πειραιώς-Ερμού), όπου γίνεται ξανά λόγος για επαναχρησιμοποίηση κενών κτιρίων για να αυξηθεί η κατοίκηση, να τονωθεί η εμπορική δραστηριότητα και να μειωθεί η παραβατικότητα. Πολλά από τα κενά κτίρια βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου αλλά χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις για να γίνουν ξανά κατοικήσιμα.
5) Για την «πίσω αυλή» της Αθήνας, τον Ελαιώνα, το σχέδιο αναφέρεται σε άμεση αξιοποίηση πόρων από το «πακέτο Γιούνκερ» για ολοκλήρωση του ημιτελούς εμπορικού κέντρου που θα γινόταν δίπλα από το γήπεδο του ΠΑΟ. Τώρα, όμως, θα κτισθεί με μικρότερες διαστάσεις και θα εξυπηρετεί «τους διερχόμενους από τον νέο τερματικό σταθμό του ΚΤΕΛ» που εξαγγέλλεται εδώ και δεκαετίες.
Για την υλοποίηση, πάντως, του σχεδίου «νέο γήπεδο ΠΑΟ» θα πρέπει να υπάρξει αρχική συμφωνία μέχρι το ερχόμενο Πάσχα εντός μιας τετραμερούς Επιτροπής στην οποία θα μετέχουν η κυβέρνηση, οι τρεις δήμοι, η Περιφέρεια Αττικής και η διοίκηση της ομάδας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου