Κατά τις εργασίες της συνόδου, που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκε αρχικά ο οδικός χάρτης του κειμένου συναντίληψης για την ‘Αμυνα και Αποτροπή, οι στόχοι των κρατών – μελών αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες, καθώς και το πλαίσιο υλοποίησης της διαδικασίας «ΝΑΤΟ 2030».
Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα μας εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους της συμμαχίας σε ό,τι αφορά στις αμυντικές δαπάνες, λόγω και των απειλών που αντιμετωπίζει. Ανέφερε, επίσης τη σημασία της διαδικασίας «ΝΑΤΟ 2030», ως μέσου ενίσχυσης του ελλείμματος συνοχής, καθώς και την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός των αρχών επί των οποίων εδράζεται η συμμαχία και της αρχής της ομοφωνίας όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων στο ΝΑΤΟ.
Επιπρόσθετα επεσήμανε στην ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ σε περισσότερους τομείς. Η εμβάθυνση αυτή, όπως είπε, θα απαιτήσει μια σημαντική αλλαγή νοοτροπίας προκειμένου να υπερκεραστούν υφιστάμενα εμπόδια που αφορούν στην συμπερίληψη όλων των μελών και των δύο οργανισμών στη συνεργασία αυτή, αλλά και τον σεβασμό της αυτονομίας τους στην λήψη αποφάσεων, τη θεσμική τους ανεξαρτησία και τις διαφορετικές διαδικασίες τους.
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέδειξε επίσης τη σημασία της συνεργασίας Ε.Ε. – ΝΑΤΟ για την περαιτέρω ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού, τη δυναμική που προσδίδει στη συνεργασία αυτή η νέα αμερικανική κυβέρνηση, καθώς επίσης και την ανάγκη αμοιβαίας κατανόησης των απειλών που αντιμετωπίζουν τα κράτη – μέλη.
Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Πάιατ: Ο Μπάιντεν θέλει να εμβαθύνει περαιτέρω τη στρατηγική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας
Επικοινωνία Δένδια-Λαβρόφ για διμερείς σχέσεις, Ανατ. Μεσόγειο και σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας
Ταραντίλης σε Τσίπρα: Tο 2017, χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στην Εθνική για 8 ώρες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr