Είναι από τις στιγμές που ο «καπετάνιος» πρέπει να χαράξει τη νέα ρότα, ψάχνοντας την πιο ασφαλή και σύντομη διαδρομή για απάνεμο λιμάνι. Οι εναλλακτικές είναι αρκετές. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός κινείται ακόμα με το σενάριο της μη προσφυγής στις κάλπες τον Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ήδη έτοιμο ένα νέο πακέτο στήριξης για τον Σεπτέμβριο -με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση- και ετοιμάζεται ένα νέο σχέδιο, το οποίο «καβαλάει» και τους πρώτους μήνες του 2021. Ενα σχέδιο το οποίο υπηρετεί ταυτοχρόνως δυο στόχους:
1 Τον Σεπτέμβριο να δοθεί ένα εξαιρετικά ισχυρό μήνυμα -με αποδέκτες εντός κι εκτός της χώρας-, το οποίο θα σηματοδοτεί μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία, με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης.
2 Την ενίσχυση των πιο ευπαθών ομάδων, οι οποίες θα πληγούν περισσότερο από την ύφεση.
Τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχουν αποσαφηνιστεί σε σημαντικό βαθμό το μέγεθος της ζημιάς στον τουρισμό άρα και το βάθος της ύφεσης, αλλά και η επιδημιολογική εξέλιξη του κορονοϊού, ο Κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει τη δυναμική επανεκκίνηση. Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθεί να μην είναι στις προθέσεις του. Αντιθέτως σειρά ενδείξεων -με σημαντικότερη την ύπαρξη σχεδίου που φτάνει έως τους πρώτους μήνες του 2021- συνηγορούν στο ότι οι πρόωρες φθινοπωρινές κάλπες δεν είναι το πιθανότερο σενάριο. Η δυναμική επανεκκίνηση μπορεί να γίνει με την παρουσίαση ενός νέου οικονομικού μοντέλου για τη χώρα, ώστε να πάψει να είναι κυρίως χώρα υπηρεσιών, σε συνδυασμό με έναν ουσιώδη ανασχηματισμό.
Βέβαια, η πολιτική είναι το πεδίο στο οποίο το «ποτέ μη λες ποτέ» ισχύει σε πολύ σημαντικό βαθμό. Αλλά τα σημερινά δεδομένα και τα σχεδιαζόμενα μέτρα για τον Σεπτέμβριο και την αρχή του 2021 απομακρύνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Η μη προσφυγή στις κάλπες ενισχύεται ως το πιθανότερο ενδεχόμενο από υποκειμενικούς και αντικειμενικούς παράγοντες. Η πολιτική ιδιοσυγκρασία του Κ. Μητσοτάκη, η θεσμική συγκρότησή του, αλλά και η απέχθειά του στον πολιτικό τυχοδιωκτισμό σχεδόν «διαβεβαιώνουν» ότι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών -παρότι δέχεται αρκετές εισηγήσεις προς τούτο- σχεδόν σβήνει από τον «χάρτη» του «καπετάνιου». Μόνο πολύ ειδικές συνθήκες θα μπορούσαν ίσως να τις επαναφέρουν στο τραπέζι.
Δημοσκοπήσεις
Αλλά και τα αντικειμενικά δεδομένα συνηγορούν προς την ίδια κατεύθυνση. Το double score των δημοσκοπήσεων, όπως και η ισοπεδωτική υπεροχή του Κ. Μητσοτάκη απέναντι στον Αλ. Τσίπρα, είναι ένα πρώτο στοιχείο. Η κίνηση ματ του πρωθυπουργού να «αφοπλίσει» τον ήδη αμήχανο Αλ. Τσίπρα βγαίνοντάς του από τα «αριστερά» με όπλο τον κεϋνσιανισμό και το κοινωνικό κράτος, αφήνει τον αντίπαλό του χωρίς αφήγημα και παρέα με τα λεφτόδεντρα και την ανεύθυνη πλειοδοσία. Τρίτο στοιχείο είναι ότι η κεφαλαιοποίηση από την ενίσχυση του brand name της χώρας, η οποία αναφέρεται παντού ως «θετικό παράδειγμα», θέλει κάποιον χρόνο για να ωριμάσει και να αρχίσει να αποδίδει. Και στις επενδύσεις και στον τουρισμό, ο οποίος του χρόνου πάει -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών- για ιστορικό ρεκόρ.
Το τέταρτο αντικειμενικό στοιχείο είναι η γενικευμένη εσωτερική αναταραχή που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου θυμίζει τα «συγκρουόμενα του λούνα παρκ», όπου όλοι συγκρούονται με όλους. Οι εσωκομματικές εντάσεις κλιμακώνονται αντί να αποκλιμακωθούν, όλοι αναγνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ 10 μήνες μετά την ήττα του δεν έχει βρει αντιπολιτευτική περπατησιά, υπάρχουν ουσιώδεις διαφωνίες για τον προσανατολισμό του κόμματος, αλλά και για το ύφος και το ήθος της αντιπολίτευσης που πρέπει να υιοθετήσει. Την ίδια στιγμή, το εγχείρημα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ παραπαίει συμπαρασύροντας και το υποτιθέμενο «κρίσιμο» και «ιστορικό» συνέδριό του.
Χρυσή Αυγή, Βελόπουλος
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι επίσης ότι οι διεργασίες που γίνονται στα «δεξιά» της Ν.Δ., με τη διάσπαση της Χρυσής Αυγής και την πολιτική αποδυνάμωση του Κ. Βελόπουλου, οδηγούν μάλλον προς έναν πολυκερματισμό αυτού του χώρου, ο οποίος με τη σειρά του φαίνεται να μην παράγει κόμματα τα οποία να μπορούν να διεκδικήσουν το 3% και την είσοδό τους στη Βουλή. Εφόσον μάλιστα συνεχιστεί και βελτιωθεί περαιτέρω η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, κάτι το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού.
Σκευωρία Novartis
Κατά του ενδεχομένου των πρόωρων εκλογών συνηγορεί κι ένα τελευταίο αντικειμενικό γεγονός. Η ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες κι εφόσον η Προανακριτική Επιτροπή δεν έχει προλάβει να ολοκληρώσει τις εργασίες της εκδίδοντας πόρισμα κι ενδεχομένως κάνοντας παραπομπές στο Ειδικό Δικαστήριο, οδηγεί τη σκευωρία της Novartis σε παραγραφή. Κάτι που είναι προφανές πλέον, ότι επιδιώκουν και επιθυμούν διακαώς όχι μόνον ο Δ. Παπαγγελόπουλος, αλλά και ορισμένοι τέως υπουργοί και σίγουρα όσοι αποδειχθεί ότι συμμετείχαν στην «εγκληματική οργάνωση-συμμορία».
Η εξ αντικειμένου ρευστότητα που επικρατεί σε όλα τα πεδία έχει δημιουργήσει μια εξίσωση με περισσότερους αγνώστους απ’ όσους επιτρέπουν στην εξίσωση να επιλυθεί. Ο Κ. Μητσοτάκης, πάνω στο «πρόγραμμα-γέφυρα» και το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ», που παρέχει δίχτυ κοινωνικής προστασίας, έχει τον χρόνο μαζί του και το αβαντάζ έναντι του αντιπάλου του.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής