Οι «χαμηλές πτήσεις» του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα στις δημοσκοπήσεις και η ανησυχία που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση για το ενδεχόμενο εμπέδωσης του επικρατούντος πολιτικού κλίματος έχουν προκαλέσει εδώ και καιρό εσωτερική συζήτηση για τη «συνταγή αντιπολίτευσης». Για την ακρίβεια, επικρατεί μεγάλη ανησυχία για το προφίλ του ιδίου του κ. Τσίπρα, που αποτελεί και το πολιτικό brand του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συναίνεση όπου χρειάζεται και η υπεύθυνη αντιπολίτευση που «πουλούσε» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ποτέ να τα εφαρμόσει, ήταν ούτως ή άλλως πολιτική στάση που ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να υπηρετήσει. Ως πολιτικό «παιδί» της περιόδου του πολιτικού χάους, αισθάνεται άβολα, δεν μπορεί να «λάμψει» σε κανονικές συνθήκες και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να διακριθεί και να ξεχωρίσει.
Το διάστημα της κρίσης του κορονοϊού ο κ. Τσίπρας μετακινείται από τη συναίνεση στην ακρότητα και πάλι πίσω γιατί επιχειρεί να ικανοποιήσει ταυτόχρονα διαφορετικά ακροατήρια.
Το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ -όπως διαμορφώθηκε από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και μετά- θέλει υψηλούς τόνους, ακραία επιθετική γραμμή, καταγγελτικό λόγο και σκανδαλολογία. Θεωρεί ότι αυτός είναι ο μονόδρομος για τη σύντομη επάνοδο στην εξουσία.
Οι κεντρώες δυνάμεις, που προσέγγισαν τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 και τον «έσωσαν» από εκλογική επίδοση κάτω του ψυχολογικού ορίου του 20%, τον ακολουθούν και τον παρακολουθούν, θέλουν να δουν στοιχεία συστημικού κόμματος και τηρούν αποστάσεις από τον αντισυστημικό και λαϊκιστικό λόγο που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα στην εξουσία.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Για μεγάλο διάστημα, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να επικοινωνεί και να κρατά την επαφή και με τα δύο ακροατήρια και πολύ περισσότερο με πολίτες που πρόσκεινται στο Κέντρο αλλά αποτελούν «συνομιλητές» και του πρωθυπουργού.
Δεν τα κατάφερε. Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και συνεννοήσεις, στον ΣΥΡΙΖΑ ελήφθη η απόφαση της επιστροφής στον αντισυστημικό λόγο του κ. Τσίπρα πριν από το 2015. Με ό,τι περιλαμβάνει αυτή η απόφαση. Υπερβολές, στρεβλώσεις, λαϊκισμό, χάιδεμα αφτιών και -φυσικά- μεγάλες δόσεις σκανδαλολογίας.
Σε αυτό το νέο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζουν για την έκβαση της υπόθεσης των voucher και μιλούν ήδη για τη δεύτερη πολιτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, μετρώντας ως πρώτη την παραίτηση του κ. Διαματάρη.
Ενώ σίγουρα θα προτιμούσαν ο κ. Μητσοτάκης να πήγαινε στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη χωρίς να έχει λάβει την απόφαση να λήξει το πρόγραμμα που προκάλεσε -δικαιολογημένα- πολλές αντιδράσεις για τα λάθη και τις παραλείψεις, στο επιτελείο του κ. Τσίπρα προετοιμάζονται να εξαπολύσουν νέα επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης με επίκεντρο αυτή την υπόθεση. Ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει ότι υπάρχει σκάνδαλο, ότι ευθύνονται όλη η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για αυτό και ότι όσο ο κ. Μητσοτάκης δεν παίρνει την απόφαση να αποπέμψει τον υπουργό Εργασίας είναι συνυπεύθυνος και συνένοχος.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρη και εξακριβωμένη πληροφορία, η Κουμουνδούρου ψάχνει απεγνωσμένα νέα στοιχεία για την υπόθεση ώστε να τα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας την Πέμπτη στη Βουλή ως απάντηση σε αυτά που ήδη υπάρχουν για τα ΚΕΚ που έβαλε στο πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και παραμένουν στη λίστα.