Όπως σημείωσε ο κ. Βαβιτσιώτης, με τη χθεσινή ξεκάθαρη δήλωση στήριξης των ελληνικών θέσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ισχυρό διπλό μήνυμα. Αφενός ότι το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης δεν έχει καμία νομική ισχύ και δε δεσμεύει κανένα τρίτο κράτος κι αφετέρου ότι η Ένωση δηλώνει αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. «Αν η Άγκυρα συνεχίσει να παραβιάζει τους κανόνες καλής γειτονίας, στο τέλος θα αυτόαπομονωθεί», επεσήμανε.
Εντούτοις, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δε θα σταματήσει τη διπλωματική προσπάθεια που κάνει, αναφερόμενος και στο επικείμενο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Αναφορικά με τη συζήτηση που διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι το Brexit επηρεάζει άμεσα τον προϋπολογισμό της Ένωσης, ο οποίος αναμένεται να μειωθεί σημαντικά.
Κυβερνητικές πηγές για Σαμαρά: Τα μηνύματα που παίρναμε από στελέχη ήταν «μην τον ανέχεστε άλλο»
Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε, παλεύουμε να μη μειωθούν τα κονδύλια για τις παραδοσιακές πολιτικές της Ένωσης, όπως η κοινή αγροτική πολιτική και η πολιτική συνοχής, σε κατώτερα επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο ΠΔΠ, αλλά, αντιθέτως, να εξασφαλίσουμε και παραπάνω χρήματα, που η Ελλάδα χρειάζεται βγαίνοντας από την κρίση. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η συζήτηση βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
Σε σχέση με τις εκπομπές ρύπων, υπογράμμισε ότι η ΕΕ έκανε χθες ένα ακόμη βήμα προς την κλιματική ουδετερότητα, φέρνοντας το στόχο της μηδενικής εκπομπής πιο κοντά, στο 2050, με την Πολωνία διαφωνεί. Υπενθύμισε ακόμη ότι ο Πρωθυπουργός σε όλες τις επαφές του τονίζει την ανάγκη χρηματοδότησης ιδίως δύο ελληνικών περιφερειών, που εξαρτώνται από τον άνθρακα, της Μακεδονίας και της Πελοποννήσου, ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή την ενεργειακή μετάβαση.
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στη διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες, ενώ αποτελεί και έναν εκ των βασικών συνομιλητών της Γαλλίας σε σχέση με την πρότασή της περί μεταρρύθμισης της ενταξιακής διαδικασίας.