Παρά την άνετη νίκη στις εκλογές του Ιουλίου, στην Πειραιώς αναγνωρίζουν ότι «κερδήθηκε μία μάχη και όχι ο πόλεμος». Για τον λόγο αυτόν, οι συζητήσεις θα αφορούν, αφενός, στις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να αναβιώσει το φαινόμενο του λαϊκισμού στη Ελλάδα και, αφετέρου, στο πώς η εκλογική επιτυχία της Ν.Δ. θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως παράδειγμα και στην Ευρώπη. Πεποίθηση, μάλιστα, της γαλάζιας ηγεσίας είναι ότι η υιοθέτηση από κεντροδεξιά κόμματα μέρους της ατζέντας της Ακροδεξιάς είναι αναποτελεσματική, σε αντίθεση με τη στρατηγική επιλογή της Ν.Δ. να κινηθεί προς το κέντρο αποκηρύσσοντας κάθε σχέση με λαϊκίστικα μορφώματα.
«Δεν κάνουμε ένα Συνέδριο πανηγυρικού χαρακτήρα γιατί δεν επαναπαυόμαστε. Ο πόλεμος με τον λαϊκισμό δεν έχει κριθεί», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Στη θεματική ενότητα για τον λαϊκισμό θα συμμετέχουν ως προσκεκλημένοι ομιλητές ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, και η αντιπρόεδρος, Μαϊρίντ Μακ Γκίνες, ενώ έχουν προσκληθεί επίσης η πρύτανης του Παντείου, Ισμήνη Κριάρη, καθώς και ο καθηγητής Τάκης Παππάς.
Με τη διαρκή μάχη κατά του λαϊκισμού συνδέεται εμμέσως και η δεύτερη θεματική του Συνεδρίου που φιλοδοξεί να διερευνήσει, μεταξύ άλλων, και τους λόγους που καθιστούν την κοινωνία ευάλωτη σε λαϊκίστικα μορφώματα και την κάνουν να θέλγεται από τις εύκολες απαντήσεις που αυτά δίνουν σε σύγχρονα ζητήματα, τα οποία επιφέρουν μεταβολές στη ζωή των ανθρώπων, όπως η κλιματική αλλαγή, που διαπιστώνουν ότι βρίσκεται ψηλά στο ενδιαφέρον της κοινωνίας, αλλά και η ψηφιοποίηση.
Σημιεώνεται ότι όλες οι διαδικασίες του γαλάζιου Συνεδρίου θα είναι ψηφιοποιημένες, ενώ το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα περιλαμβάνει την πλήρη απουσία χαρτιού, φυλλαδίων και φακέλων προς τους συνέδρους.
Μεταξύ των προσκεκλημένων θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και στελέχη κορυφαίων παγκόσμιων εταιριών στον χώρο της νέας τεχνολογίας, όπως οι Πάνος Παχατουρίδης και Μυλαίδη Στούμπου, ενώ οι συζητήσεις θα αφορούν σε ζητήματα όπως το «εργασιακό περιβάλλον στην ψηφιακή εποχή», οι «νέες τεχνολογίες και ίσες ευκαιρίες» και οι «Ψηφιακές δεξιότητες: Προκλήσεις και νέες προοπτικές».
Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον έχουν προσκληθεί, μεταξύ άλλων, η Ιόλη Χριστοπούλου από το Green Τank και η Kατερίνα Τοπούζογλου της All For Βlue, που δραστηριοποιείται στον καθαρισμό του βυθού της θάλασσας.
Την έναρξη θα κάνει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα απευθύνουν ομιλίες και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, και ο απερχόμενος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ξεχωριστή στιγμή θα αποτελέσει ο αγώνας δρόμου 4 χιλιομέτρων που θα διεξαχθεί το βράδυ του Σαββάτου, θα είναι αφιερωμένος στον αγώνα κατά της κακοποίησης των γυναικών και πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να συμμετέχει σε αυτόν και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Άδωνις Γεωργιάδης: Επισκέψεις σε ΕΚΑΒ, Σισμανόγλειο, ΚΑΤ και Θριάσειο
Προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών, το βάρος στη μεσαία τάξη
Τα μηνύματα επιδοκιμασίας από τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας ενισχύουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει σε πρώτη προτεραιότητα την πολιτική αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, υλοποιώντας με τον τρόπο αυτόν μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ.
Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικοί παράγοντες καθιστούν σαφές -στον απόηχο και των γεγονότων στην ΑΣΟΕΕ που έχουν πυροδοτήσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση- ότι τα πανεπιστήμια θα παραδοθούν στους φοιτητές και στους καθηγητές και θα λειτουργούν με ασφάλεια και σε συνθήκες ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Διαμηνύουν ταυτόχρονα ότι η Αστυνομία θα συνεχίσει να κάνει το καθήκον της και να εφαρμόζει τον νόμο για τα πανεπιστήμια όπου και όποτε αυτό απαιτηθεί.
Η κυβέρνηση θα εντείνει την πολιτική πίεση με την εκτίμηση ότι τα δείγματα των τελευταίων ημερών δείχνουν πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίζεται στη λογική του 4%, είναι κάτι που στο κυβερνών κόμμα θεωρούν ότι διευκολύνει και την ευρύτερη κυβερνητική στρατηγική που συνδέεται πρωτίστως με τη διατήρηση και την ενίσχυση της θέσης της Ν.Δ. στη μεσαία τάξη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως η εκλογική επιτυχία του κ. Μητσοτάκη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεσαία τάξη και ξέρουν πως για να εξασφαλίσει ο πρωθυπουργός την πολιτική κυριαρχία που επιδιώκει, απαραίτητος όρος είναι η διατήρηση και η ενίσχυση των ερεισμάτων του στη συγκεκριμένη οικονομική και κοινωνική κατηγορία. Θεωρούν, μάλιστα, ότι εκτός των οικονομικών μέτρων κρίσιμο για τη μεσαία τάξη είναι και το ζήτημα της ασφάλειας και πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κερδίζει πόντους όσο η κατάσταση στον τομέα αυτόν βελτιώνεται.
Πολλοί στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν, πάντως, ότι και ο Αλέξης Τσίπρας, μόλις ξεκαθαρίσει το εσωτερικό μέτωπο στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσει να στραφεί προς τη μεσαία τάξη, παρά το γεγονός ότι αυτή τον αποδοκίμασε λόγω της «ταξικής πολιτικής» που εφάρμοσε με την υπερφορολόγησή της.
Από την έντυπη έκδοση