Σύμφωνα με πληροφορίες, που ούτε επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρνούνται να δώσουν επίσημα στοιχεία για τις μέχρι τώρα εγγραφές, ο ρυθμός εγγραφής των νέων μελών έχει απογοητεύσει την ηγεσία του κόμματος, καθώς μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες παρατηρείται καθίζηση.
Η καμπάνια isyriza ξεκίνησε στα μέσα του Οκτώβρη, «τρέχει» δηλαδή ήδη έναν μήνα, αλλά ουδείς γνωρίζει πότε θα τελειώσει. O Aλέξης Τσίπρας έχει επισκεφθεί διαδοχικά Αχαΐα, Κρήτη, Hπειρο και Δυτική Μακεδονία και σχεδιάζει μέχρι το συνέδριο να έχει επισκεφθεί τα περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Και πάλι όμως το ενδιαφέρον είναι όχι απλώς κάτω του μετρίου, αλλά τόσο χαμηλό που κάποια στελέχη στην Κουμουνδούρου μιλούν ήδη για την ανάγκη αναπροσαρμογής των αρχικών σχεδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διαρροές από την Κουμουνδούρου σταμάτησαν πριν από περίπου ένα δεκαήμερο. Τότε μιλούσαν για εγγραφή 13.000 νέων μελών και για μεγάλη επισκεψιμότητα της δραστηριότητας του κ. Τσίπρα μέσα από την πλατφόρμα isyriza. Τώρα σιωπή…
Ο αρχικός στόχος, όπως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τον έχει αποκαλύψει στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν να εγγραφούν μέχρι το συνέδριο -δηλαδή μέχρι την άνοιξη αν δεν υπάρξει αλλαγή ημερομηνίας- το 10% των ψηφοφόρων που επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, δηλαδή περίπου 178.000 να είναι μέλη του κόμματος.
Εφόσον η πληροφορία που δίνουν στελέχη του κόμματος ότι σήμερα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι λιγότερα από 30.000 είναι αληθής, τότε η καμπάνια, ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να προσελκύσουν περίπου 150.000 νέα μέλη. Ο αριθμός αυτός είναι πλέον εξωπραγματικός, παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. αριθμεί περισσότερα από 400.000 μέλη (σ.σ.: περίπου 420.000 ταυτοποιήθηκαν και ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές στις αρχές του 2016) και το Κίνημα Αλλαγής περισσότερα από 200.000 (212.000 ταυτοποιήθηκαν και ψήφισαν στις εκλογές τον Νοέμβριο του 2018).
Για τον ΣΥΡΙΖΑ γρήγορα ο πήχυς έπεσε στις 100.000, τώρα ανεπισήμως είναι στις 80.000 και βαίνει μειούμενος. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες -καθώς παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων επίσημα στοιχεία δεν δίνονται από την Κουμουνδούρου- οι νέες εγγραφές δεν ξεπερνούν τις 30.000, η πλειονότητα των οποίων καταγράφεται στην Αττική.
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Επανεκλογή Τσίπρα από τη βάση
Ο αριθμός των μελών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι θέμα ήσσονος σημασίας για τον κ. Τσίπρα, για αυτό και έχει εμπλακεί προσωπικά. Το σχέδιό του να ηγηθεί του λεγόμενου προοδευτικού χώρου, πέραν της στροφής του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο, προϋποθέτει και την οργανωτική αντιστοίχιση του κόμματος με τους ψηφοφόρους του, προκειμένου να αποκτήσει προφίλ κόμματος εξουσίας.
Ο κ. Τσίπρας ποντάρει στην αύξηση της κομματικής βάσης, την οποία προορίζει και για προσωπική νομιμοποιητική βάση της ισχύος του και του δικαιώματος να διοικεί τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα κομματικά όργανα, που θα συνεχίσουν να εκλέγονται από το συνέδριο. Αφού απέτυχε το σχέδιο για προσυνεδριακή επιβολή της εκλογής προέδρου από τη βάση λόγω των εσωκομματικών αντιδράσεων, ο κ. Τσίπρας έβαλε μπροστά το «plan b». Να βάλει το θέμα εκλογής προέδρου από τη βάση και οργάνων από το συνέδριο και την Κεντρική Επιτροπή σε ψηφοφορία στο συνέδριο, να το περάσει και μετά το πέρας του συνεδρίου να στήσει μία πανηγυρική διαδικασία επανεκλογής του στη θέση του προέδρου του κόμματος χωρίς αντίπαλο ή και με αντίπαλο αν κάποιος θελήσει να σηκώσει το… γάντι.
Οι αλλεπάλληλες διαψεύσεις χωρίς νόημα ή οι εσωκομματικές αντιδράσεις υπολείπονται σε ισχύ από την ίδια τη σημασία του εγχειρήματος για τον κ. Τσίπρα που έχασε τις εκλογές και θέλει μανιωδώς να επιστρέψει στην εξουσία το ταχύτερο δυνατό, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι του για να το πετύχει.
Ναι μεν θα ήθελε και ο ίδιος μία κομματική βάση αντίστοιχη ή έστω συγκρινόμενη με αυτή της Νέας Δημοκρατίας που εξέλεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή του Κινήματος Αλλαγής που εξέλεξε τη Φώφη Γεννηματά, αλλά θα αρκεστεί και στη βάση των 100.000-120.000 μελών, προκειμένου να κάνει πράξη το βασικό οργανωτικό και πολιτικό χαρακτηριστικό των κομμάτων εξουσίας. Την απευθείας εκλογή προέδρου, άρα και την απευθείας ισχύ, από τον λαό.
Η κρίσιμη διαφορά σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν είναι η συγκεχυμένη εικόνα για τη στάση και τις προθέσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος παραμένει επικεφαλής της μεγαλύτερης τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, των «53+» (αν και σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του καταστατικού, οι τάσεις μόνο κατ΄ όνομα παραμένουν τάσεις), που αντιστέκονται σφόδρα σε αυτή την εξέλιξη. Από εγκυρότατες κομματικές πηγές μεταφέρεται η πληροφορία (σ.σ.: ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής έχει γράψει σχετικά) ότι Τσίπρας και Τσακαλώτος τα έχουν βρει, ώστε να συνεχίσουν και μετασυνεδριακά ο ένας ως Νο1 και ο άλλος ως Νο2 του κόμματος. Το ερώτημα που τίθεται, αλλά ακόμα δεν έχει απάντηση, είναι αν ο κ. Τσακαλώτος έχει συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα στη μεθόδευση για την επιβολή της εκλογής προέδρου από τη βάση.
Από την έντυπη έκδοση