Υλικά – Λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα
- 300 γρ. αλεύρι σκληρό
- 300 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
- 350 ml χλιαρό νερό
- 20 ml ελαιόλαδο
- 2 φακελάκια μαγιά
- 1,5 κουταλιά ταχίνι
- ½ κουταλάκι γλυκάνισο
- ½ κουταλάκι μαχλέπι
- 20 γρ. ζάχαρη
- ½ κουταλάκι αλάτι
- Ζαχαρόνερο
- 20ml ζεστό νερό
- 2 κουταλιές ζάχαρη
Για πασπάλισμα
- Σουσάμι άσπρο
- Μαυροσούσαμο
Διαδικασία
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε 150ml νερό με τη μαγιά και ένα κουταλάκι από τη ζάχαρη, αφήνουμε για ένα τέταρτο να φουσκώσει.
Κοσκινίζουμε τα αλεύρια σε ένα μπολ, δημιουργούμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε τη μαγιά που έχει φουσκώσει.
Σε 200ml χλιαρό νερό διαλύουμε το ταχίνι και προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίγμα. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί.
Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, χωρίζουμε στα δυο. Σε μια λαδόκολλα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη στη κλασική μορφή της λαγάνας. Μεταφέρουμε τη λαδόκολλα σε ένα ταψί. Αφήνουμε ξανά για περίπου μίση ώρα να ξανά φουσκώσει.
Διαλύουμε τη ζάχαρη στο ζεστό νερό και αλείφουμε τη λαγάνα. Πιέζουμε με τα δάχτυλα όλη την επιφάνεια της λαγάνας, πασπαλίζουμε με τα δυο είδη σουσάμι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα για ένα τέταρτο.