Η θετική αυτή προοπτική άρχισε πλέον να διαφαίνεται ανεξαρτήτως της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι σαφές ότι οδεύει προς πολιτική απομόνωση, εάν επιμείνει μέχρι τέλους στην άρνηση προσμέτρησης της ψήφου των ομογενών στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Η ίδια η κυβέρνηση διαπιστώνει πλέον ότι, παρά τις διαφορές, «υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης» και η σκυτάλη για τον σκοπό αυτόν περνά στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα συζητήσει μέσα σε διάστημα ενός μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων, ώστε μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης να διαμορφωθεί και να έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα μπορεί να συγκεντρώσει την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία.
Μετά τη θετική στάση του ΚΙΝ.ΑΛ. και της Ελληνικής Λύσης, «κλειδί» για την απαιτούμενη πλειοψηφία θα αποτελέσει η τελική στάση του ΚΚΕ, το οποίο εκφράζει, πάντως, και εκείνο σαφή βούληση να δοθεί η σχετική δυνατότητα στους Ελληνες του εξωτερικού, αλλά τη συνδέει με την αποδοχή συγκεκριμένων προϋποθέσεων σε σχέση με τα κριτήρια όσων θα έχουν δικαίωμα ψήφου, όπως το «εύλογο χρονικό διάστημα απουσίας από την Ελλάδα», που το ίδιο προτείνει ενδεικτικά να είναι 30 χρόνια. Ερωτηματικό αποτελεί και η τελική πρόταση σε σχέση με την επιστολική ψήφο, την οποία η ίδια κυβέρνηση στηρίζει, όπως και το ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά συναντά την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ.
Από τη στιγμή, πάντως, που η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για επίτευξη συναίνεσης, αποδεχόμενη προτάσεις άλλων κομμάτων -στον βαθμό που αυτές δεν υπερβαίνουν την «κόκκινη γραμμή» της ισοτιμίας της ψήφου-, εκτιμάται ότι η προοπτική επίτευξης συναίνεσης είναι πλέον ορατή, παρά τις υφιστάμενες επιμέρους διαφορές. Και τούτο διότι Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ., Ελληνική Λύση και ΚΚΕ υπερβαίνουν αθροιστικά τις 200 ψήφους και αυτή η πλειοψηφία μπορεί να φθάσει τις 214 ψήφους, εάν συμφωνήσει και το ΜέΡΑ25.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Στον αντίποδα, σε κατάσταση πολιτικής απομόνωσης κινδυνεύει να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εάν δεν διαφοροποιήσει τη στάση του -έστω και την ύστατη στιγμή- αξιοποιώντας τη «χαραμάδα» μίας αναφοράς του κ. Τσίπρα -μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη- στην αναμονή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ των γραπτών προτάσεων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση.
Η σημαντική πρόοδος που επετεύχθη μετά την πολιτική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού δικαιώνει και την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να μην παρουσιάσει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο στους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά να προσέλθει στις συναντήσεις με βασικούς μόνο άξονες πάνω στους οποίους επιχειρούνται πλέον οι συγκλίσεις που έγινε σαφές ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να γίνουν, με εξαίρεση τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η αποδοχή της βασικής δημοκρατικής και συνταγματικής αρχής ότι η ψήφος όλων των Ελλήνων είναι ισότιμη έχει την ίδια πολιτική βαρύτητα και δεν μπορεί να γίνουν διακρίσεις, αποτέλεσε στην ουσία τη μοναδική απαρέγκλιτη προϋπόθεση που τέθηκε από πλευράς του κ. Μητσοτάκη όχι μόνο στις συγκεκριμένες συναντήσεις, αλλά και από την πρώτη στιγμή που ο ίδιος και η κυβέρνηση ανέλαβαν πρωτοβουλία για αναζήτηση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης. Και σε αυτήν την «κόκκινη γραμμή» θα επιμείνει η κυβέρνηση μέχρι τέλους απορρίπτοντας τη θέση που έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για μη προσμέτρηση της ψήφου των ομογενών στο αποτέλεσμα της Επικράτειας.
Η πρόταση πίσω από την οποία οχυρώθηκε μέχρι τώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να μην αναλάβει τις ευθύνες του ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση για συναίνεση θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου αντισυνταγματική -καθώς το Σύνταγμα προβλέπει ισοτιμία της ψήφου-, «προσβλητική για τους Ελληνες ψηφοφόρους που κατοικούν στο εξωτερικό», αλλά και «προκλητικά ταξική», καθώς θα οδηγούσε στο να μετρά στο συνολικό αποτέλεσμα μόνο η ψήφος εκείνων που μπορούν να διαθέσουν χρήματα για να έλθουν στην Ελλάδα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν, μάλιστα, πως η αξιωματική αντιπολίτευση λέει στους εκτός επικράτειας εκλογείς ότι μπορούν να ψηφίσουν για κάποιους βουλευτές, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ λογαριάζει τους Ελληνες ψηφοφόρους που διαμένουν στο εξωτερικό ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δίνοντας διαφορετική βαρύτητα στην ψήφο που πέφτει σε κάλπη εντός της χώρας από μία ψήφο που πέφτει σε κάλπη εκτός συνόρων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», ξεκαθαρίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου