Η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο ξεκινάει σήμερα στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και ο ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει «πολιτικές σκοπιμότητες» πίσω από το σχέδιο απομάκρυνσης της κ. Θάνου, αναμένεται να οξύνει περισσότερο το κλίμα. «Με φωτογραφική τροπολογία η Ν.Δ. θέλει να ξηλώσει την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού διότι ενόχλησε εκδοτικό συγκρότημα. Της νύχτας τις τροπολογίες τις βλέπει η μέρα και γελάει», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής και τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Μάλιστα, η Κουμουνδούρου έχει ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου να καταγγείλει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Οι αναφορές για «χυδαία και εξόφθαλμη παρέμβαση στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού», που έκανε ο κ. Παππάς, δίνουν το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής, που αναμένεται να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το ζήτημα τις επόμενες ημέρες.
Η διάταξη
Σύμφωνα με την προωθούμενη διάταξη, ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, απαγορεύεται να έχουν απασχοληθεί με οποιονδήποτε τρόπο την προηγούμενη 5ετία στο γραφείο του πρωθυπουργού ή μελών της κυβέρνησης. Σε διαφορετική περίπτωση, απομακρύνονται αυτοδικαίως από τη θέση τους. Η κυβέρνηση πάντως ξεκαθαρίζει ότι η ρύθμιση που προωθείται εξυπηρετεί την απο-κομματικοποίηση και ενίσχυση της αμεροληψίας της ανεξάρτητης Αρχής. «Η κ. Θάνου είναι ένα πρόσωπο πολύ στενά συνδεδεμένο με τον κ. Τσίπρα και απολάμβανε κατ’ απονομή αξιώματα», δήλωσε (ΣΚΑΪ) η βουλευτής της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη, προσθέτοντας μάλιστα ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι ένα πρόσωπο που έχει υπηρετήσει στο γραφείο του πρωθυπουργού είναι ανεξάρτητο».
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Από το 2018
Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2018, μετά την πρόταση της τότε κυβέρνησης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για τον διορισμό της κ. Θάνου στη θέση της προέδρου της ανεξάρτητης Αρχής. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Θάνου νωρίτερα είχε διατελέσει νομική σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, την περίοδο που εκείνος ήταν πρωθυπουργός. Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να την τοποθετήσει επικεφαλής στην ανεξάρτητη Αρχή είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν πυρά κατά της τότε κυβέρνησης, και τη Ν.Δ. να υποστηρίζει ότι η κ. Θάνου «δεν είναι ανεξάρτητη» και πως η τοποθέτησή της «γεννά ζήτημα λειτουργίας της Αρχής». Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει επιστολή στην Ευρωπαία επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού, καταγγέλλοντας την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία ήδη από τα τέλη του 2018 είχε προειδοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ίδια την κ. Θάνου ότι η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα.
Προκλητική στάση
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής εκείνη την περίοδο, είχε ρωτήσει την κ. Θάνου αν θα θέσει την παραίτησή της στη διάθεση της επόμενης κυβέρνησης. Η ίδια η κ. Βασιλική Θάνου είχε εμφανιστεί προκλητική στις αιτιάσεις των πολιτικών κομμάτων, καθώς φέρεται ότι είχε απαντήσει: «Κανείς δεν μπορεί να με βγάλει από τη θέση μου, παρά μόνο αν εγώ παραιτηθώ». Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είχε χαρακτηρίσει «τιμητική» την πρόταση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και είχε υποστηρίξει ότι θα πορευθεί «με αμεροληψία και αντικειμενικότητα». Μάλιστα, για να δικαιολογήσει την τοποθέτηση της κ. Θάνου σε αυτή τη θέση ο Γιάννης Δραγασάκης είχε υποστηρίξει πως αν αυτό εγείρει αντιδράσεις, «θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε με πρώην υπουργούς ή με πρώην γραμματείς κομμάτων που είναι σε ανεξάρτητες Αρχές».
Αύριο αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση που θα οδηγήσει σε απομάκρυνση την κ. Βασιλική Θάνου από τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Από την έντυπη έκδοση