Το πολυνομοσχέδιο, εκτός από τις ρυθμίσεις για το άσυλο στα πανεπιστήμια, περιλαμβάνει διάταξη σύμφωνα με την οποία μέλη ανεξάρτητων αρχών δεν μπορεί να είναι όσοι είχαν προϋπηρεσία πέντε χρόνια πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους σε πρωθυπουργικά ή υπουργικά γραφεία.
Με τη διάταξη αυτή ουσιαστικά απομακρύνεται η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου η οποία ήταν προϊσταμένη του νομικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής η οποία είχε αποσπαστεί την περίοδο 2015-2017 στο γραφείο του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.
Το πολυνομοσχέδιο εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος σήμερα και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις διατάξεις για το άσυλο αναφέρεται ότι «η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των ΑΕΙ, έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει». Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται επίσης παρεμβάσεις και ρυθμίσεις αναφορικά με τη λειτουργία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του κράτους και η εξυπηρέτηση του πολίτη. Οι αλλαγές έρχονται μέσω σειράς διατάξεων που απλοποιούν διαδικασίες και εισάγουν πρακτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου. Το διυπουργικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις που στοχεύουν στο υπουργείο Υγείας και ειδικά στην εξυπηρέτηση των ασθενών του ΕΟΠΥΥ.
«Ηρθε η σειρά της γενιάς μας να γράψει τη δική της ιστορία. Κάθε γενιά γράφει και αυτή τη δική της ιστορία. Μετά από πολλά χρόνια κρίσης θα τη γράψουμε μαζί και μια νέα ημέρα, πολύ πιο αισιόδοξη, θα ξημερώσει για τον τόπο μας», ήταν το μήνυμα που έστειλε από την Κάρπαθο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το Σαββατοκύριακο.
Οπως είπε, είναι η πρώτη του επίσκεψη εκτός Αθηνών μετά την 7η Ιουλίου «και δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξα την ακριτική Κάρπαθο για το πρώτο μου ταξίδι. Ωστε να σηματοδοτήσω με αυτό τον τρόπο τη μεγάλη έμφαση την οποία δίνουμε στην περιφερειακή ανάπτυξη, στα νησιά μας, στην ακριτική Ελλάδα»» και διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι έχει πλήρη εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ακριτικό νησί δεσμευόμενος ότι θα επιστρέψει στην Κάρπαθο για να εγκαινιάσει το νοσοκομείο μόνο όταν αυτό θα είναι πλήρως λειτουργικό, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 2014.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
«Υποχρέωσή μας είναι να δίνουμε αποτελεσματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Πολλές φορές αυτές οι λύσεις δεν έχουν ιδεολογικό χρώμα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Το να λειτουργήσει το νοσοκομείο σας το συντομότερο δυνατόν -όχι απλά να κάνουμε εγκαίνια σε ένα κτίριο κουφάρι, αλλά να λειτουργήσει με γιατρούς και νοσηλευτές- δεν αποτελεί ούτε δεξιά, ούτε κεντρώα, ούτε αριστερή πολιτική».
«Δεν θα έρθουμε απλώς για να κόψουμε κορδέλες», επεσήμανε, τονίζοντας πως θα εξετάσει και το αίτημα των κατοίκων για δημιουργία μιας μικρής μονάδας για τους νεφροπαθείς.
«Θα είμαστε η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, δεν θα ξαναγυρίσουμε στην αχρείαστη πόλωση και τον διχασμό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Οπως σημείωσε, «τα ακριτικά μας νησιά δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο ως φύλακες των συνόρων μας, αλλά και ως πρεσβευτές φιλίας με τους γείτονες», ενώ υπογράμμισε πως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η έμπρακτη στήριξη της νησιωτικής χώρας.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει επανειλημμένως πως θα βρίσκεται κοντά στους πολίτες, κάνοντάς το πράξη τόσο μέσω των περιοδειών και επισκέψεών του σε περιοχές της Ελλάδας αλλά και μέσω των μέτρων που λαμβάνει άμεσα.
Από την έντυπη έκδοση