Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την Προοδευτική Συμμαχία «στρατηγική επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ», προαναγγέλλοντας ότι θα ζητήσει και την επικύρωσή της από την Κεντρική Επιτροπή. Φέρεται να είπε ότι το 31,53% αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση της εδραίωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως αδιαμφισβήτητου εκφραστή των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, που διασφαλίζει μια ισχυρή, μαχητική και προγραμματική αξιωματική αντιπολίτευση. Φέρεται όμως να υποστήριξε, παράλληλα, ότι η σημερινή οργανωτική δομή και πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκφράσει το 31,5%.
«Το ποσοστό των εθνικών εκλογών δεν πρέπει να οδηγήσει σε επανάπαυση, αλλά, αντίθετα, να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση του κόμματος και την αντιστοίχησή του με την ευρεία εκλογική του βάση», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συνέδριο που θα γίνει προς το τέλος του χρόνου όλα είναι ανοικτά, εκτός από το ποιος θα ηγηθεί, καθώς η επανεκλογή του κ. Τσίπρα δείχνει βέβαιη, με όποια σύνθεση του συνεδρίου. Ανοικτό είναι το ποιοι θα είναι οι σύνεδροι, ανοικτό είναι το τι θα αποφασιστεί σε σχέση με την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος, ανοικτό είναι αν θα προκύψει ένα εντελώς νέο κόμμα ή θα αποφασιστεί η διεύρυνση του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», ανοικτό είναι ακόμα και το όνομα του νέου κόμματος. Η πρόθεση της ηγεσίας είναι όλα να τεθούν επί τάπητος, όλα να τεθούν σε ψηφοφορίες.
Για το σκοπό αυτό, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι μετά το καλοκαίρι θα «τρέξει» μεγάλη καμπάνια για την οργανωτική ανασυγκρότηση με έμφαση στη νέα γενιά (στις ηλικίες 17-24 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 38%, διευκρινίζουν από την Κουμουνδούρου), ώστε μέχρι το συνέδριο τα οργανωμένα μέλη του κόμματος να φθάνουν τουλάχιστον το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό η σημερινή σύνθεση της κομματικής βάσης. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, πάντως, κάποια στελέχη έθεσαν θέμα οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση, ζητώντας να υπάρξει ομάδα παρακολούθησης και ελέγχου του κυβερνητικού έργου, με το επιχείρημα ότι η νέα κυβέρνηση δείχνει να θέλει να «τρέξει» γρήγορα και ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα, και ο ΣΥΡΙΖΑ, κινούμενος πότε με υπερβολές και πότε με ηπιότητα, δείχνει αιφνιδιασμένος, κι αν αργήσει να αναδιοργανωθεί μετά την εκλογική του ήττα, τότε θα χάσει έδαφος.
Προεδρία της δημοκρατίας: Οι Σπαρτιάτες δεν θα στηρίξουν τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Οι άνθρωποι του προέδρου
Ανοικτά στηρίζουν την επιλογή του κ. Τσίπρα να προχωρήσει στον μετασχηματισμό, όπως ο ίδιος έχει πει, του ΣΥΡΙΖΑ και σε μεγάλες αλλαγές που ουσιαστικά θα βάλουν τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίζουμε ως σήμερα, αρκετά στελέχη που φιλοδοξούν να μπουν στη νέα ηγετική ομάδα. Η Εφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Γιώργος Τσίπρας, η Ολγα Γεροβασίλη, αλλά και οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίνα Κασιμάτη και Γιάννης Ραγκούσης, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, είναι μερικά από αυτά. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος φέρεται να έχει έλθει σε στρατηγική συμφωνία με τον κ. Τσίπρα, να έχει συμφωνήσει στις αλλαγές που έρχονται και να λειτουργεί ως Νο 2 του κόμματος τώρα, αλλά και μετά το συνέδριο.
Επισφαλής εν όψει αλλαγών που έρχονται κρίνεται η θέση των Π. Σκουρλέτη, Νίκου Παππά, ενώ στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης και άλλοι από τους παλιούς δεν φαίνεται να προορίζονται για να συμμετέχουν στο νέο κέντρο λήψης αποφάσεων.
Πολλά βεβαίως θα εξαρτηθούν από τις ψηφοφορίες στο συνέδριο που έρχεται, όπου κάποιοι θα εδραιωθούν και κάποιοι θα «χαθούν», ενώ ο κ. Τσίπρας φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, την περασμένη Κυριακή, δηλαδή τους σταυρούς που έδωσε στους νέους βουλευτές. Αλλωστε, κατά τα 3/4 η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι απολύτως ελεγχόμενη από τον κ. Τσίπρα και στόχος του είναι αντίστοιχοι συσχετισμοί να υπάρξουν και στο κόμμα μετά το συνέδριο που προαναγγέλθηκε χθες.
Από την έντυπη έκδοση