Στο ν/σ θα αντικατοπτρίζονται οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για «επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, το δυνατόν σάρωση της γραφειοκρατίας, ώστε να γίνει η Ελλάδα μια επιχειρηματικά φιλική χώρα, αλλά και τα αναπτυξιακά κίνητρα για να προχωρήσουν οι επενδύσεις», όπως κοινοποίησε ο κ. Γεωργιάδης.
Πέραν αυτής της πρωτοβουλίας, όμως, θα απαιτηθεί μια σειρά Υπουργικών Αποφάσεων για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό. «Τρέχουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα», δήλωσε ο ίδιος αναφερόμενος στην έκδοσή τους. Πρόσθεσε δε πως για αυτό το πολυσύνθετο project θα πρέπει να γίνουν κι άλλες ενέργειες, π.χ. διαγωνισμός για το καζίνο, αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας κ.λπ.
Κατά τα λεγόμενα του υπουργού, σκοπός είναι κάθε εκκρεμότητα που εμποδίζει την άμεση έναρξη της πολυπόθητης επένδυσης -που θα αλλάξει όχι μόνο την Αττική, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα- να λυθεί όσο το δυνατόν συντομότερα. «Η εντολή του πρωθυπουργού πρέπει να υλοποιηθεί», τόνισε ο ίδιος, για να προσθέσει πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει προσωπικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» για το έργο.
Αξίζει να σημειωθεί πως στα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν για να προχωρήσει η επένδυση συμπεριλαμβάνεται και η μετεγκατάσταση της μονάδας υποβρύχιων αποστολών του Λιμενικού Σώματος στον Σκαραμαγκά. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρέπει να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ των υπουργείων Ναυτιλίας και Αμυνας με το ΤΑΙΠΕΔ.
Το δε υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλαμβάνει τον γενικό συντονισμό σε πολιτικό επίπεδο όλων των συναρμοδίων για την υλοποίηση του νούμερο ένα -όπως φαίνεται- επενδυτικού στόχου.
Στο τραπέζι
Οι εκκρεμότητες για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι το οικονομικό δίδυμο Α. Γεωργιάδη – Χρ. Σταϊκούρα με τον δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρουπόλεως και πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της επένδυσης Γιάννη Κωνσταντάτο.
Για το ίδιο θέμα, αμέσως μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, την περασμένη Τρίτη (9/7), ο κ. Γεωργιάδης είχε υποδεχθεί στο γραφείο του και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντάτο, «είναι εντυπωσιακό ότι θέματα που λιμνάζουν για το Ελληνικό και τον φορέα διαχείρισης και για το μέλλον της ανάπτυξης εδώ και δύο έως τρία χρόνια, εντός λίγων λεπτών, για να μην πω δευτερολέπτων, μετά από ενημέρωση που έκανα στον αρμόδιο υπουργό, κ. Αδωνη Γεωργιάδη, βρήκαν άμεση ανταπόκριση και σχεδόν λύση».
Επιπροσθέτως, κοινοποίησε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα καθίσει στο τραπέζι με τους συναρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς της κυβέρνησης, για να δώσουν από κοινού λύσεις σε θέματα που αφορούν τόσο στη λειτουργία του φορέα όσο και στην ομαλή έναρξη της επένδυσης. Η σύνδεσή της με την τοπική κοινωνία είναι το σημαντικότερο θέμα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρουπόλεως. Κι αυτό διότι ναι μεν οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν τη συγκεκριμένη επένδυση, αλλά «με κάποιες προϋποθέσεις έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί περιβαλλοντολογικά, κοινωνικά και πολιτισμικά».
Οι 9 άμεσες προτεραιότητες
Εν τω μεταξύ, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «ξεσκόνισε» σύσσωμη η νέα ηγεσία του (ο υπουργός Α. Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί Γ. Τσακίρης, Χ. Δήμας και Ν. Παπαθανάσης) με τον πρωθυπουργό, σε δρομολογημένη συνάντηση που είχαν εχθές το απόγευμα στις 7.
Πέρα από την επένδυση του Ελληνικού, έμφαση δόθηκε στην ατζέντα με τις προτεραιότητες του επόμενου εξαμήνου, όπου περιγράφονται πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας, τη δεύτερη ευκαιρία σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, την υλοποίηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, αλλά και τον σχεδιασμό του επόμενου (προγραμματική περίοδος 2021-2027) κ.λπ.
Αλλωστε, αμέσως μετά το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης που έλαβε χώρα νωρίς εχθές το μεσημέρι είχαν μοιραστεί σε κάθε υπουργό φάκελοι με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό για τους τομείς ευθύνης του.
Ειδικά σε αυτόν του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων συμπεριλαμβάνονται εννέα άμεσες προτεραιότητες:
* Η εισαγωγή αποκλειστικών προθεσμιών στην αδειοδοτική διαδικασία, και όταν αυτές δεν τηρούνται, η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε μια υπερκείμενη Αρχή, σε επίπεδο υφυπουργού.
* Η βελτίωση πλαισίου λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων.
* Η διασφάλιση δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με δημιουργία αυτοματοποιημένου και σύντομου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης και διαγραφής οφειλών και απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας.
* Η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και απορρόφηση διαθέσιμων πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία.
* Η επιτάχυνση υλοποίησης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020.
* Η θέσπιση συγκεκριμένων ημερομηνιών προκήρυξης και επιτάχυνση αποτελεσμάτων των προκηρύξεων σε 4 μήνες.
* Ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.
* Η διαμόρφωση πλαισίου κινήτρων για νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups).
* Η δημιουργία διαδικτυακού one-stop-shop για τις διαδικασίες που αφορούν κρατικές υπηρεσίες.
Στόχοι
Οσο για τους στόχους που τίθενται για το υπουργείο στον ίδιο φάκελο, συνοψίζονται στα εξής ζητήματα: απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασίας αδειοδοτήσεων, απλοποίηση σχέσεων κράτους-επιχειρήσεων, ενίσχυση ρευστότητας, διασφάλιση δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, διευκολύνσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και στήριξη της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Από την έντυπη έκδοση