Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την πραγματικότητα; Απολύτως καμία, όπως διαπιστώνει κανείς όχι μόνο από την ουσία των θέσεων που προβάλλει προεκλογικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και από το επίσημο γαλάζιο πρόγραμμα, οι βασικές αρχές του οποίου έχουν δημοσιοποιηθεί από το τέλος του 2017 και η επικαιροποίηση και η εξειδίκευσή του είναι έκτοτε διαρκείς. Η ανάγνωση των θέσεων αυτών, που περιλαμβάνονται στο αναρτημένο στην ιστοσελίδα του κόμματος έντυπο «Για μία καλύτερη ζωή», διαφωτίζει πλήρως τόσο τις προτεραιότητες όσο και το ποιους αφορά.
Η απάντηση στο τελευταίο αυτό ερώτημα είναι: «όλους». Διότι την ώρα που η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος επικεντρώνει την προεκλογική εκστρατεία στους… πολλούς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιτείνει: «Τι πάει να πει “με τους πολλούς;”. Υπάρχουν κάποιοι πολλοί οι οποίοι είναι καλοί και κάποιοι λίγοι οι οποίοι είναι κακοί. Κάποιοι λίγοι που “θέλουν να πιουν το αίμα του λαού”. Εμένα μου ακούγονται τελείως ξεπερασμένα όλα αυτά. Εγώ είμαι εδώ για όλους». Αυτά δηλώνει και απορρίπτει οτιδήποτε παραπέμπει σε ξεπερασμένες πολιτικές.
ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ 1: ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στο επίκεντρο του γαλάζιου σχεδίου οι αδύναμοι
Οι προτεραιότητες του κυβερνητικού της σχεδίου απευθύνονται, άλλωστε, σε όλους τους Ελληνες. Παράδειγμα η μείωση φόρων (ΕΝΦΙΑ, συντελεστές ΦΠΑ 22% και 11%, εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής 9%) και των εισφορών (από 20% σε 15%), που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του γαλάζιου προγράμματος. Στοχεύει μεν ιδιαίτερα στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την κυβερνητική πολιτική της τελευταίας τετραετίας, αλλά με την υλοποίηση της θα αυξηθεί το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα όλων των Ελλήνων.
Σε αντίθεση, εξάλλου, με κυβερνητικά fake news περί… «ελίτ», αλλά και με μύθους που φέρουν την κοινωνική αλληλεγγύη να συνιστά προνομιακό πεδίο για τη Αριστερά, η πραγματικότητα είναι ότι οι πιο αδύναμοι Ελληνες βρίσκονται ποικιλοτρόπως στο επίκεντρο του γαλάζιου κυβερνητικού προγράμματος.
Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που συνιστά δημιούργημα της κυβέρνησης της Ν.Δ. και αποτελεί το πιο αποτελεσματικό εργαλείο αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας, θα αυξηθεί σε 1 δισ. ευρώ, ώστε να μπορεί να καλύπτει 800.000 δικαιούχους.
Τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο λαμβάνουν σήμερα μόλις 12 στους 100 ανέργους, θα γίνουν ελαστικότερα και ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά 200 εκατομμύρια ώστε «να διπλασιαστεί ο αριθμός των δικαιούχων».
Επενδύσεις, ανεργία
Η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, ύψους 100-120 δισ., εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει 700.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον στόχο που έχει θέσει ο κ. Μητσοτάκης για την επόμενη τετραετία. Και η ποιοτική διαφορά που ο ίδιος επισημαίνει -ανεβάζοντας τον πήχυ για τη γαλάζια διακυβέρνηση- είναι ότι πρόκειται για καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, που θα μειώσουν την ανεργία με αιχμή την πλήρη απασχόληση και που από τη δημιουργία τους θα ωφεληθούν πρώτα οι πλέον αδικημένοι, οι μακροχρόνια άνεργοι.
«Οι μακροχρόνια άνεργοι πρέπει να είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από την επενδυτική έκρηξη και τις νέες δουλειές που θα δημιουργήσει η πολιτική μας», τονίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος δίνει στο πλαίσιο αυτό έμφαση και στα προγράμματα επανακατάρτισης, ξεκαθαρίζοντας ότι «αυτοί που αισθάνονται ότι δεν έχουν θέση σε μια αγορά εργασίας που αλλάζει ραγδαία θα ωφεληθούν πρώτοι από την πρόσβαση σε εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης».
Η παρερμηνεία των απόψεων του προέδρου της Ν.Δ. για τις σχέσεις εργασίας είναι πάντως διαρκής και τα περί… «επταήμερης εργασίας» αποτέλεσαν απλώς την κορύφωση μίας διαρκούς προπαγάνδας για την υποτιθέμενη εύνοια του γαλάζιου προγράμματος προς τους εργοδότες έναντι των εργαζομένων.
Η αλήθεια, όπως προκύπτει από αυτά που έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Ν.Δ., είναι τελείως διαφορετική. Και οι απόψεις του έχουν διατυπωθεί σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο και ουδόλως συνδέονται με την τρέχουσα προεκλογική συζήτηση.
Για παράδειγμα, την ώρα που το κυβερνητικό «αφήγημα» διακρίνει απόψεις… ΔΝΤ πίσω από κάθε λέξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πραγματικότητα εκείνος δήλωνε πριν από έξι μήνες -από το βήμα του 12ου Συνεδρίου της Ν.Δ.- ότι «την αύξηση της παραγωγικότητας δεν μπορεί να την καρπώνεται αποκλειστικά ο εργοδότης. Ενα μέρος πρέπει να κατευθύνεται σε μισθολογικές αυξήσεις και ένα άλλο σε επενδύσεις».
Η θέση που εξέφραζε από τότε ήταν ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξάνεται στο διπλάσιο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, ενώ νωρίτερα το 2018 είχε δεσμευθεί, πρώτος, μιλώντας σε εκδήλωση νεολαίων της Ν.Δ., για κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους.
Οι προγραμματικές θέσεις που ενέκρινε το 11ο Συνέδριο της Ν.Δ., στο τέλος του 2017, περιλαμβάνουν, άλλωστε, την απαρέγκλιτη τήρηση των εργασιακών σχέσεων, ενώ και η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τη διανομή κερδών από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους -που επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες- κάθε άλλο παρά… προεκλογικού χαρακτήρα μπορεί να θεωρηθεί.
Και τούτο διότι από την άνοιξη του 2018 είχε επιλέξει το βήμα εκδήλωσης του ίδιου του ΣΕΒ, για να προτρέψει τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου: «Κάντε εσείς συμμέτοχους τους εργαζομένους στην επιτυχία σας με stock-options ή με άλλους τρόπους διανομής κερδών κι εγώ θα είμαι ανοιχτός σε φοροαπαλλαγές για να τα πραγματοποιήσετε. Προσφέρετε ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα, ιδιωτική ασφάλεια Υγείας ή κάρτες κίνησης στα μέσα μεταφοράς και εγώ συζητώ τα έξοδα αυτά να εκπίπτουν από την εφορία».
Η απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους… μύθους που επιχειρεί να συντηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο ίδιος «θα είναι δίπλα σε ό,τι βοηθά την υγιή επιχειρηματικότητα», που -όπως λέει- «δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερή, αλλά καταλύτης προόδου και ευημερίας της κοινωνίας».
Οι θέσεις του συνθέτουν την εικόνα μιας Ελλάδας «με ευρωπαϊκό εργασιακό περιβάλλον που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή και δεν θα αρκείται στα αυτονόητα της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας», τα οποία, πάντως, ο ίδιος έχει περιγράψει με σαφήνεια απευθυνόμενος και πάλι ευθέως στους ίδιους τους επιχειρηματίες: «Αθέμιτες πρακτικές, όπως η αδήλωτη ή ανασφάλιστη εργασία, δεν χωρούν. Ανήθικες εργοδοτικές μεθοδεύσεις, όπως η συμπίεση μισθού με την απειλή απόλυσης, είναι αδιανόητες. Καθυστερήσεις δεδουλευμένων ή απασχόληση πέραν του νόμιμου ωραρίου δεν συγχωρούνται. Μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας απλά δεν επιτρέπεται». Αυτά, λοιπόν, είχε δηλώσει στη συνέλευση του ΣΕΒ.
Από το ίδιο βήμα, μάλιστα, προειδοποιούσε το 2016, λίγο μετά την εκλογή του στην ηγεσία της Ν.Δ., ότι «από μια επιχειρηματικότητα χωρίς κανόνες πρέπει να περάσουμε σε μια επιχειρηματικότητα με αξίες». Και διεμήνυε: «Κάποιοι που στο παρελθόν φόρτωσαν το κόστος της δικής τους αποτυχίας στις πλάτες των εργαζομένων, των τραπεζών, των φορολογουμένων, διατηρώντας ανέπαφη την προσωπική τους περιουσία, δεν έχουν θέση στην Ελλάδα της επόμενης μέρας».
Είναι σαφές από όλα αυτά ότι η «συμφωνία αλήθειας» που προτείνει στον επιχειρηματικό κόσμο εκτός από μείωση φόρων και εισφορών, άρση γραφειοκρατικών εμποδίων και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, περιλαμβάνει και σημαντικές υποχρεώσεις για τους ίδιους απέναντι στους εργαζομένους.
ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ 2: ΠΑΙΔΕΙΑ
Βασικό μέλημα η δωρεάν εκπαίδευση
Διαστρέβλωση αντίστοιχη εκείνης που αφορά στα εργασιακά υφίσταται και το πρόγραμμα της Ν.Δ. για τη δημόσια Παιδεία.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξε και κατά τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση την προτεραιότητα που αποδίδει στην αλλαγή του άρθρου 16, ώστε να σταματήσει η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι βασικό του μέλημα αποτελεί η δημόσια Παιδεία. Και ότι το γαλάζιο πρόγραμμα -που έχει παρουσιαστεί πολύ αναλυτικά- προσβλέπει σε μία «πραγματικά δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση», στον αντίποδα της σημερινής πραγματικότητας όπου «η «δωρεάν Παιδεία κοστίζει 1.548 ευρώ τον χρόνο από την τσέπη κάθε οικογένειας με μαθητή Γυμνασίου ή Λυκείου για φροντιστήρια ή ιδιαίτερα, ξένες γλώσσες και άλλες δαπάνες».
«Ασφαλώς και η Ν.Δ. κι εγώ προσωπικά θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να μπορούν, επιτέλους, να δημιουργηθούν μη κρατικά και γιατί όχι και ιδιωτικά πανεπιστήμια και στη χώρα μας. Ομως, η καρδιά της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης χτυπά και θα χτυπά στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Αυτό πρέπει να στηριχθεί, να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί», δήλωνε ο ίδιος τον Οκτώβριο του 2018 μιλώντας σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει δηλώσει, άλλωστε, πολλές φορές ότι θεωρεί το δημόσιο πανεπιστήμιο ως «τον καλύτερο “κοινωνικό ανελκυστήρα” που επιτρέπει στα παιδιά όλων των στρωμάτων να αποκτούν ίσες ευκαιρίες και εφόδια στη ζωή τους». Και με αυτή τη λογική καταρτίστηκε το αναλυτικό σχέδιο το οποίο περιγράφει μία Παιδεία «που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία». Τι σημαίνει αυτό; Μεταξύ άλλων, όπως ο ίδιος συνόψισε, «ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, άμεση χρήση της τεχνολογίας, σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, αξιολόγηση παντού και πανεπιστήμια ανταγωνιστικά, ανοιχτά στον κόσμο».
ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΟΥ ΘΕΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ
ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΦΟΡΟΙ, ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΜΙΣΘΟΙ και αίσθημα ασφάλειας
Λιγότεροι φόροι για όλους, νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αποτελούν το τρίπτυχο του θετικού πολιτικού λόγου στον οποίο θα επικεντρωθεί η Ν.Δ. στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα ακολουθώντας διαφορετικό δρόμο από εκείνον του Αλέξη Τσίπρα που -όπως τονίζουν γαλάζια στελέχη- «ασχολείται εμμονικά με τον κ. Μητσοτάκη χωρίς να έχει να προτείνει τίποτα θετικό».
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα προβάλει τις δικές της θέσεις για ένα άλλο μίγμα πολιτικής, για μία άλλη προοπτική για τους νέους, για έναν διαφορετικό αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας, αλλά και για όλα όσα «φέρνει μαζί της η μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται στη χώρα».
Το κεντρικό προεκλογικό μήνυμα θα αναδεικνύει και την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης τονίζοντας ότι «ψηφίζουμε για το μέλλον μας» και ότι «το μέλλον της Ελλάδας δεν μπορεί να περιμένει, αρχίζει τώρα». Ισχυρά θα είναι τα μηνύματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ενάντια στη χαλαρή ψήφο διαμαρτυρίας και στην αποχή. Οπως λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς, «χαλαρή ψήφος, σημαίνει ανοχή στον κ. Τσίπρα».
Περιοδείες
Το πρόγραμμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές περιλαμβάνει περιοδείες και ανοιχτές συγκεντρώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν την προσεχή Τετάρτη στην Αθήνα και την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ολοκληρώνει με την αποψινή ομιλία στα Χανιά τη διήμερη περιοδεία στην Κρήτη, θα επισκεφθεί τη Δευτέρα την Πάτρα.
Στην Πειραιώς επιμένουν πως μετά την ήττα ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να προκηρύξει εθνικές εκλογές, καθώς οι ευρωεκλογές δεν είναι «δημοσκόπηση», όπως είπε ο πρωθυπουργός, προσπαθώντας να ανασκευάσει την προηγούμενη δήλωση ότι θα είναι για εκείνον «ψήφος εμπιστοσύνης».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής