Προς τούτο, άλλωστε, ζητάει εξηγήσεις με επιστολή της η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την κυβέρνηση, διερευνώντας το ενδεχόμενο η σύμβαση παραχώρησης για το κέντρο εμπορευματικών μεταφορών στο Θριάσιο ΙΙ να συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.
Στη Βουλή
Ο κ. Καραμανλής κατέθεσε χθες ερώτηση στη Βουλή, τονίζοντας: «Η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία ζητούνται εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την παραχώρηση του Θριασίου ενισχύει τις ανησυχίες για το σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο συντελέστηκε η εν λόγω παραχώρηση και επιβεβαιώνει πλήρως τις σημαντικές ενστάσεις που ήγειρε η Νέα Δημοκρατία κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Στο κείμενό της η Κομισιόν θέτει σειρά ερωτημάτων -δεκατρία τον αριθμό-, μεταξύ άλλων αναφορικά με τον τρόπο που σχεδιάστηκε ο διαγωνισμός (που, αν και διεθνής, η προκήρυξή του εκδόθηκε μόνο στα ελληνικά), τους όρους που περιλάμβανε (καθώς επέτρεπε -αντιθέτως προς το ευρωπαϊκό δίκαιο- τη συμμετοχή εταιριών real estate), τον καθορισμό του ελάχιστου τιμήματος παραχώρησης, αλλά και τις προκλητικές επιπρόσθετες εγγυήσεις και αποζημιώσεις προς όφελος του παραχωρησιούχου. Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, πλήρως εκτεθειμένη και αναξιόπιστη απέναντι στους δυνητικούς επενδυτές. Κι αυτό ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την παραχώρηση και του Θριασίου ΙΙ».
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Ερωτήματα
Υπενθυμίζεται ότι η επιστολή των υπηρεσιών της Κομισιόν έφτασε πρόσφατα στη Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Οικονομίας και θέτει ερωτήματα προς τις ελληνικές αρχές, που δεν αποκλείεται να υπονομεύσουν την εν λόγω σύμβαση παραχώρησης, τη μοναδική που σχεδίασε και υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τρόπος, δε, με τον οποίο τίθενται οι ερωτήσεις και τα στοιχεία που αιτούνται οι κοινοτικές αρχές προμηνύουν ακόμη ένα ταραχώδες κεφάλαιο στη σχέση των αρχών ανταγωνισμού της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, οι κοινοτικοί ζητούν εξηγήσεις για το ελάχιστο τίμημα που ορίστηκε στη σχετική σύμβαση παραχώρησης, για τους όρους παραχώρησης του ακινήτου, για τις εγγυήσεις που έδωσε το Ελληνικό Δημόσιο στην παραχωρησιούχο κοινοπραξία, τις επιπρόσθετες παροχές όπως είναι η δυνατότητα παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, την ακύρωση επιβολής δημοτικών τελών, τη μεταβολή των όρων δόμησης του ακινήτου, τις δυνατότητες υποπαραχώρησης του ακινήτου κ.ά. Αναφορικά με το σχεδιασμό του διαγωνισμού, η Κομισιόν επισημαίνει ότι, ενώ επρόκειτο για διεθνή διαγωνισμό, η προκήρυξη διατέθηκε μόνον στην ελληνική γλώσσα.
Επίσης, υπογραμμίζει πως οι ενδιαφερόμενοι είχαν μόλις δύο μήνες να αξιολογήσουν τις τροποποιήσεις για το τελικό σχέδιο σύμβασης που δόθηκε τον Ιούνιο του 2016 και επέβαλε την υποβολή δεσμευτικών προσφορών τον Αύγουστο του ίδιου έτους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου