Ο Τσίπρας δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ότι εάν το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου δεν εγκρίνει τη συμφωνία απόσυρσης τις επόμενες έξι εβδομάδες, θα αναγκαστεί να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές.
«Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ήττα των Brexiteers και ίσως ακόμη και η αρχή του τέλους για τον Brexit», δήλωσε ο Τσίπρας, σύμφωνα με ένα αντίγραφο της παρέμβασής του. Στη συνέχεια τους ζήτησε να εξετάσουν εάν η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει αυτή τη δυνατότητα.
Τσίπρας: «Δεν είμαι αναχωρητής» - Παρέμβαση με καρφιά κατά Κασσελάκη και καμία αυτοκριτική
Ο Τσίπρας γνωρίζει μερικά πράγματα για την ακύρωση των αποτελεσμάτων δημοψηφισμάτων: Το 2015 κάλεσε μια λαϊκή ψήφο για μια συμφωνία που πρόσφεραν στην Ελλάδα οι Eυρωπαίοι εταίροι της το 2015 και αγωνίστηκε εναντίον της. Κέρδισε το δημοψήφισμα αλλά τελικά δέχθηκε τη συμφωνία μετά από μία ολονύχτια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.
Η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, η αντιπολίτευση υποστήριξε τη συμφωνία, βοηθώντας τον Τσίπρα να ξεπεράσει μια ανταρσία από τους backbenchers του, οι οποίοι ψήφισαν εναντίον του στο Κοινοβούλιο. Η Μέι απέτυχε επανειλημμένα να αποσπάσει αυτή την υποστήριξη και όταν της ζητήθηκε (την Τετάρτη) να μιλήσει για τις συνομιλίες της με τους Εργατικούς, απέφυγε να δώσει κάποια συγκεκριμένη απάντηση.
Ένα κοινό πράγμα μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ισχυρός πυρήνας υποστηρικτών της ΕΕ. Ο Τσίπρας δήλωσε στους ηγέτες της ΕΕ ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν τα 6 εκατομμύρια ψηφοφόρους που υπέγραψαν για την ανάκληση του δημοψηφίσματος του Brexit. Κατά ειρωνικό τρόπο, στην περίπτωση της Ελλάδας, οι οπαδοί της ΕΕ στο δημοψήφισμα χλευάστηκαν με έναν όρο που μεταφράζεται σχεδόν ως «αγωνιστές».