Το 11μελές ΑΔΣ θα απαντήσει εάν στο τιμόνι του κρίσιμου αυτού πόστου θα παραμείνει η Ελένη Τουλουπάκη, που μαζί με τους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστο Ντζούρα και Γιώργο Πολυκράτη έχουν φέρει σε πέρας τη μέχρι στιγμής αξιολόγηση των στοιχείων για την υπόθεση της Novartis, αλλά και πολλών άλλων σημαντικών ποινικών υποθέσεων.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η ίδια η κ. Τουλουπάκη είναι θετική στην ανανέωση της θητείας της, σε μια στιγμή που η έρευνα για τη Novartis βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή: Οι εισαγγελείς Διαφθοράς ολοκληρώνουν την ποινική αποτίμηση του δεύτερου «πακέτου» των στοιχείων, που αφορούν στα 5 πολιτικά πρόσωπα που ο φάκελος παραμένει ανοιχτός (Σαμαράς, Στουρνάρας, Γεωργιάδης, Αβραμόπουλος, Σαλμάς), με πηγές να τοποθετούν το τέλος της έρευνας ακόμα και μέσα στον Απρίλιο.
Πληροφορίες αναφέρουν πως για το κρίσιμο αυτό πόστο έχουν δείξει ενδιαφέρον και άλλοι έμπειροι εισαγγελικοί λειτουργοί, όπως οι Χαράλαμπος Τζώνης και Ευστάθιος Βεργώνης, αμφότεροι αντιεισαγγελείς Εφετών (ο δεύτερος είναι και β’ αντιπρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων).
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Τυχόν αλλαγή θητείας δεν σημαίνει βέβαια πως θα πέσουν «κάτω τα μολύβια» στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αφού ήδη από αύριο Παρασκευή ξεκινά ο κύκλος της εξέτασης των μη πολιτικών προσώπων που έχουν λάβει κλήση ως ύποπτοι για την υπόθεση, ταυτόχρονα με την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή για τον Ανδρέα Λοβέρδο. Πρόκειται για στελέχη των επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων καθώς και μιας εταιρίας που φέρεται να λειτουργούσε ως «πλυντήριο» μαύρου χρήματος.
Η σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου μπορεί μάλιστα να μην είναι οριστική, αφού υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε μια συγκυρία που η ανώτατη εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου είχε υποστεί ήττα σε δύο πρόσφατες ψηφοφορίες για την ανάδειξη των υποψηφίων για το πόστο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα.
Την ίδια στιγμή, η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας «κάλυψε» τους εισαγγελείς Διαφθοράς για τα επικριτικά σχόλια που ακούστηκαν από πολιτικούς για την υπόθεση Novartis. Με αφορμή αναφορές για «κατάχρηση εξουσίας» και «επίορκους δικαστικούς» η Ενωση σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως «οι Ελληνες εισαγγελείς ασκούν το συνταγματικό τους καθήκον υπό αντίξοες συνθήκες, με πλήρη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία» και πως σκοπεύουν «στην ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας και ουχί στην εξυπηρέτηση πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων ως ατυχώς, αβασανίστως και επικινδύνως για τη δημοκρατία τους καταλογίζεται».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου