Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσακαλώτος παίρνει αποστάσεις από τη γραμμή του Μαξίμου, πολλές φορές μάλιστα το έκανε σε συνεννόηση για να εκτονώσει αντιδράσεις εναντίον κυβερνητικών αποφάσεων που προκαλούσαν το εσωτερικό αλλά και το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση το δημόσιο αίσθημα. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Η αναλυτική συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στην ΕΡΤ 3 και τη δημοσιογράφο Δώρα Αυγέρη, όμως, άνοιξε «μαύρη τρύπα» στην επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης και προκάλεσε πολλά ερωτηματικά στην κοινή γνώμη.
Το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος δημοσιοποίησε την άρνησή του να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και η επιλογή του να μιλήσει σε χαμηλούς τόνους και να μη στηρίξει τη γραμμή στα non papers της κυβέρνησης για την υπόθεση Novartis περί πολιτικού σκανδάλου, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς εναντίον των στελεχών της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής προκάλεσε εκνευρισμό στο Μαξίμου.
«Εχω δουλειά εδώ να κάνω και απέκλεισα τον εαυτό μου από αυτήν τη συζήτηση», απάντησε ο κ. Τσακαλώτος όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια που τον ήθελαν υποψήφιο για την Ευρωβουλή. Απάντησε έτσι στις συντονισμένες διαρροές του προηγούμενου διαστήματος από κυβερνητικές πηγές, επιβεβαίωσε όμως εμμέσως και τις πληροφορίες ότι το Μαξίμου βολιδοσκοπεί κορυφαίους υπουργούς για να τους συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο και συναντά αρνήσεις. Πέραν του κ. Τσακαλώτου, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την Εφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξανδρο Χαρίτση, καθώς ο κ. Τσίπρας αδυνατεί, λένε, να βρει επικεφαλής που θα συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που θέλει το Μαξίμου.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
«Ούτε ανακριτής ούτε εισαγγελέας ούτε δικαστής είμαι και ούτε επιθυμώ να είμαι. Είναι θέμα της Δικαιοσύνης και το πιο σημαντικό είναι να θωρακίσουμε το σύστημα της υγείας για να μην έχουμε ξανά τέτοια φαινόμενα. Και αυτό κάνει το υπουργείο Υγείας», είπε ο υπουργός Οικονομικών για την υπόθεση Novartis, προσπαθώντας όχι απλά να μην υιοθετήσει αλλά και να δείξει ότι διαφωνεί μα την επίσημη κυβερνητική γραμμή που χρησιμοποιεί για τα στελέχη της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρισμούς, συμπεράσματα και ισχυρισμούς που δε στηρίζονται ούτε καν από το περιεχόμενο της δικογραφίας που πήγε στη Βουλή. Αντίστοιχες απόψεις βεβαίως εκφράζουν και άλλα στελέχη που δημοσίως δεν υιοθετούν τη ρητορική Πολάκη ή τη γραμμή των non papers του Μαξίμου και το φανατισμό των κατευθυνόμενων λογαριασμών στα social media. «Ολοι είναι αθώοι έως αποδείξεως του εναντίου.
Ξεκινάμε από το τεκμήριο αθωότητας. Το ποινικό μέρος το χειρίζεται η Δικαιοσύνη. Πρέπει να δούμε αν έγιναν λάθη και αν υπήρχε δόλος σε σχέση με τις σκιές που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό και την οικονομία. Το χρωστάμε στην ιστορία μας, με σεβασμό όμως στο Κράτος Δικαίου. Είναι πολιτικό χρέος να διευκολύνεις την έρευνα» είπε στο ρ/σ News 247 και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.
Επιστρέφοντας στη συνέντευξη του κ. Τσακαλώτου, ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε και για την υπόθεση Πετσίτη. «Δεν θα σχολιάσω, δεν τον ξέρω τον άνθρωπο», είπε με το γνώριμο, σκοπίμως και παραπλανητικά «αφελές» ύφος του όταν ρωτήθηκε για τον Μανώλη Πετσίτη. Προσέθεσε ότι υπάρχει μια φωτογραφία μαζί του, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, μετά την εκλογική νίκη του 2015, αλλά υποστήριξε ότι εάν τον δει τώρα σε παράταξη με άλλους, όπως στην Αστυνομία, δεν θα τον αναγνωρίσει, θέλοντας προφανώς να τονίσει τη διαφορά με στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς -αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας– που καταφανέστατα γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τον κ. Πετσίτη και τη δράση του.
Ακόμα και τα όσα είπε για την περίοδο Βαρουφάκη στην κυβέρνηση, ό,τι δηλαδή «για ό,τι γίνεται στην κυβέρνηση υπάρχει Υπουργικό Συμβούλιο και συλλογική ευθύνη. Και για τα καλά και για τους συμβιβασμούς. Αλλιώς είναι σύνθεση βαρόνων», δεν άρεσαν στο Μαξίμου. Και αυτό γιατί εκτίμησαν ότι ο κ. Τσακαλώτος θέλησε και εδώ να πάρει αποστάσεις από τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει προσπαθήσει ουκ ολίγες φορές να ρίξει όλη την ευθύνη του α΄ εξαμήνου του 2015 στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, προκειμένου να μην τις αναλάβει ο ίδιος. Το να εμφανίζεται ο κ. Τσακαλώτος υπέρμαχος της συλλογικότητας έναντι της προσπάθειας του κ. Τσίπρα να αποσείσει τις ευθύνες του, έχει τη σημασία του και για το ηγετικό προφίλ που πολλού εκτιμούν ότι επιχειρεί να κτίσει ο κ. Τσακαλώτος.
Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως η κεντρική δύναμη στη Σοσιαλδημοκρατία με μεταγραφές αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας, ο κ. Τσακαλώτος έχει πολλές φορές εκφράσει δημόσια τις ενστάσεις του, έχει πει κατά τη γνώμη του ότι η Ευρώπη χρειάζεται τον ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό κόμμα και όχι ως Σοσιαλδημοκρατία..
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου