Για τον Σεπτέμβριο σχεδιάζεται μια ξεχωριστή συμμετοχή στη ΔΕΘ και θα ακολουθήσει ένα 15νθήμερο εκδηλώσεων στην πόλη, εικαστικών και άλλων, αλλά και εκδηλώσεις όλων των Σχολών ξεχωριστά, χάριν των παλαιών αποφοίτων τους. Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος θα είναι αφιερωμένοι σε δημόσιες συζητήσεις με διακεκριμένους αποφοίτους του ΑΠΘ για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ιδρύματος, στην παρουσίαση του ερευνητικού του έργου και των διεθνών του σχέσεων.
Ο πρύτανης, Χαράλαμπος Φείδας, υπογράμμισε τη σημασία της επετείου για το Ίδρυμα, την πόλη της Θεσσαλονίκης, τη Μακεδονία και ολόκληρη τη χώρα. Όπως τόνισε, «θα γιορτάσουμε με λαμπρότητα την επέτειο ενός πανεπιστημίου σύγχρονου που πρωταγωνιστεί στη νέα εποχή που διαμορφώνεται στην ανώτατη εκπαίδευση, ένα πανεπιστήμιο που διεθνοποιείται». Υπογράμμισε τη βαρύτητα του καθήκοντος που αναλαμβάνει κατά την ιστορική αυτή επέτειο, αναφερόμενος στον προκάτοχό του πρύτανη Ιωάννη Δεληγιάννη, ο οποίος το 1976 ευχήθηκε να εορταστούν τα 100 χρόνια «σε ένα πανεπιστήμιο ακμαίο, γεμάτο ακτινοβολία και δράση».
Στις 12 Ιουνίου του 1925 υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Β΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Παύλο Κουντουριώτη το ΦΕΚ ίδρυσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την ίδια μέρα φέτος, 12 Ιουνίου 2025, το ΑΠΘ θα γιορτάσει τα 100 του χρόνια με την κεντρική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρύτανης «η πόλη θα γνωρίσει το ΑΠΘ μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα εκτείνεται σε όλο το 2025». Η Οργανωτική Επιτροπή έχει σχεδιάσει θεματικούς κύκλους δράσεων, με σκοπό να προβληθεί η διαχρονική συμβολή του ΑΠΘ στην καινοτομία, τον πολιτισμό, την επιστήμη και τη δημοκρατία. «Δράσεων καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών, επιστημονικών, αναστοχασμού, οραματισμού, που θα αναδείξουν τον διαχρονικό ρόλο του Αριστοτελείου στην ανάπτυξη, την καινοτομία, τον πολιτισμό, και τους αγώνες του για την ελευθερία και τη δημοκρατία και το όραμά του για το μέλλον» ανέφερε ο κ. Φείδας και επισήμανε «Οργανώσαμε τις δράσεις μας σε κύκλους θεματικούς –που θα παρουσιαστούν- με σκοπό να φέρουμε ξανά τη Θεσσαλονίκη στο ΑΠΘ, να βγούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην Πόλη, να αναστοχαστούμε την πορεία μας και να ανταμώσουμε με τους πτυχιούχους των παλαιοτέρων γενεών, να συζητήσουμε με ειδικούς, με επιχειρηματίες και με πολιτικούς, αποφοίτους του ΑΠΘ, για τον ρόλο του στην επιστήμη, την κοινωνία και την οικονομία, για το μέλλον του».
Ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γεώργιος Τζέτζης τόνισε ότι το Αριστοτέλειο δεν αποτελεί μόνο έναν κορυφαίο ακαδημαϊκό και ερευνητικό θεσμό, αλλά λειτουργεί και ως μοχλός ανάπτυξης για την κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό. Υπογράμμισε ότι οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ιδρύματος έχουν πολυδιάστατο χαρακτήρα, με στόχο τόσο την απόδοση τιμής στην ιστορική διαδρομή του ΑΠΘ όσο και την ανάδειξη της στρατηγικής του για το μέλλον. Αναφέρθηκε στην επικοινωνιακή στρατηγική που άρχισε με τη δημιουργία ταυτότητας των εκδηλώσεων και το μότο «Γνώση Καινοτομία Πολιτισμός». Ο κ. Τζέτζης υπογράμμισε ότι μόνο τον Μάιο 2025 θα υλοποιηθούν 108 δράσεις ανοιχτές στο κοινό, με τη συμμετοχή 1.000 εθελοντών, αναδεικνύοντας την έντονη κοινωνική διάσταση του ΑΠΘ ενώ τόνισε πως το ΑΠΘ είναι το μοναδικό ελληνικό πανεπιστήμιο που διατηρεί Γραφείο Συντονισμού Εθελοντών.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού των 100 Ετών του ΑΠΘ, Βασίλειος Γούναρης, στην εισήγησή του ανέφερε «Το πρόγραμμα εορτασμού των 100 ετών από την ίδρυση του ΑΠΘ συνδυάζει επιτυχημένες δομές δράσης, όπως η “Φοιτητική Εβδομάδα”, “Κυριακή στο ΑΠΘ” και “Το ΑΠΘ στην πόλη”, με νέες θεματικές ενότητες, που θα αναδείξουν τον διαχρονικό ρόλο του Πανεπιστημίου στην εκπαίδευση, την ανάπτυξη, την καινοτομία και τον πολιτισμό.
Ειδήσεις Σήμερα
- Ηλεία: Σορός άνδρα εντοπίστηκε σε παραλία της Κυλλήνης – Εξετάζεται αν πρόκειται για τον ψαρά από το Μεσολόγγι
- Πέθανε ο Έλληνας σχεδιαστής Ιωάννης Βασιλόπουλος: Σχεδίαζε τα εξώφυλλα στους δίσκους των Bon Jovi και των Deep Purple
- Κύπρος: Οδηγός σχολικού λεωφορείου εντοπίστηκε θετικός σε έλεγχο ναρκωτικών πριν την εκδρομή