Αναφέρονταν συγκεκριμένα στις αντιρρήσεις που συνεχίζει να προβάλλει η ΕΚΤ θέλοντας μεγαλύτερο περιορισμό στην ένταξη και των επιχειρηματικών αλλά και των στεγαστικών δανείων σε καθεστώς προστασίας.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή στο τραπέζι ήταν το αίτημα εκ μέρους των θεσμών είτε της περαιτέρω μείωσης του ανώτερου ορίου οφειλής ακόμη και από τις 100.000 ευρώ που τελικά ψηφίστηκε ή τη μείωση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που υποθηκεύτηκε σε επιχειρηματικό δάνειο κάτω από τα 175.000.
Η νέα ανατροπή των κριτηρίων αποφεύχθηκε μετά την υπόσχεση των ελληνικών αρχών ότι οι τράπεζες θα έχουν το πρώτο λόγο για την ένταξη ή την απόρριψη κάποιου δανειολήπτη σε ρύθμιση και έτσι αποφεύχθηκε μια νέα αλλαγή των κριτηρίων του νόμου.
Οι περαιτέρω περιορισμοί μπορεί να προέλθουν από την υπουργική απόφαση που θα οριστικοποιεί τον μηχανισμό της συναινετικής ρύθμισης που θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οι όροι που θα τεθούν για να γίνει επιλέξιμος για ρύθμιση ένας δανειολήπτης θα ορίσουν και την τελική και οριστική μορφή του νέου καθεστώτος.
Bloomberg
Την ίδια ώρα δημοσίευμα του Bloomberg προήγγειλε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την πρώτη κατοικία και το πράσινο φως στην Ελλάδα για τη δόση των 970 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δανειστές θα διορθώσουν την πρώτη έκθεση για την αξιολόγηση για τη δεύτερη αξιολόγηση μέσα στην εβδομάδα ώστε να ενημερωθούν και τα μέλη του Eurogroup για τον νέο νόμο ώστε να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα συμπληρωθούν και οι έξι κρίσιμες υπουργικές αποφάσεις που θα συμπληρώσουν και τις προϋποθέσεις αλλά και την ουσία του νόμου.
Τσακαλώτος
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μετά και από την πίεση των δανειστών προσαρμόζεται σταδιακά στον ρεαλισμό της αγοράς. Πρώτος από όλους ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος παραδέχθηκε την Πέμπτη ότι όταν παίρνεις ένα σπίτι με δάνειο αναλαμβάνεις και ένα ρίσκο και θα πρέπει να έχεις στο μυαλό ότι μπορεί και να το χάσεις.
Στην εισήγηση για την ανατροπή των κριτηρίων για τα επιχειρηματικά δάνεια που έκανε στη Βουλή ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι ο νέος νόμος Κατσέλη συνιστά επιστροφή στην κανονικότητα ενώ ο προκάτοχός του που καταργήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου είχε ως στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης του 2010.
«Η κανονική αγορά στέγασης έχει πάντα ένα ρίσκο», είπε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Παίρνεις ένα δάνειο και κάποια στιγμή πρέπει να το ξεπληρώσεις. Εχεις και την πιθανότητα κάποια στιγμή να μη σου βγει αυτό το ρίσκο και να το χάσεις».
Μάλιστα τόνισε ότι οι πλειστηριασμοί υπήρχαν πάντοτε αλλά δεν αποτελούσαν μεγάλο θέμα, καθώς κανείς πριν την κρίση δεν θεωρούσε το φαινόμενο αφύσικο.
«Το 2009 υπήρχαν πενήντα έξι χιλιάδες πλειστηριασμοί και δεν υπήρχε ούτε κίνημα από το ΚΚΕ ούτε κίνημα από τον ΣΥΡΙΖΑ εναντίον αυτών των πλειστηριασμών, γιατί ήταν μία κανονική περίοδος με ανάπτυξη και ο κόσμος ήξερε ότι μπορούσε να πάρει ένα δάνειο και αν δεν μπορούσε να το ξεπληρώσει, θα είχε κάποιο πρόβλημα».
Υποβάθμισε επίσης και τη διαπραγμάτευση της τελευταίας στιγμής για το νομοσχέδιο τονίζοντας ότι δεν είναι αποτέλεσμα της ενισχυμένης εποπτείας αλλά του γεγονότος ότι σε παρόμοια νομοσχέδια υπάρχει πάντα έλεγχος στην επίδραση που έχουν στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Δεν ήτανε μόνο η μνημονιακή και η μεταμνημονιακή περίοδος που είναι στην Οδηγία 472 (σ.σ. η ενισχυμένη εποπτεία)», είπε ο κ. Τσακαλώτος «Ακόμα και αν δεν ήμασταν στην ενισχυμένη παρακολούθηση, η ΕΚΤ και το SSM έχουν ρόλο στις χώρες για να δουν αν αυτές οι παρεμβάσεις του κράτους βοηθάνε ή δεν βοηθάνε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου