«Όντως δεν μας έχρισε ακόμη κυβέρνηση» σημειώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά «τον ευχαριστώ προσωπικά…». Όπως υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσακαλώτος «παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα πλεονάσματά του καταστρέφουν την οικονομία και δεσμεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλω εδώ και 3 χρόνια για να τα μειώσω».
Ο κ. Τσακαλώτος, όντως, δεν μας έχρισε ακόμη κυβέρνηση. Θέλω, ωστόσο, να τον ευχαριστήσω προσωπικά. Διότι παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα πλεονάσματά του καταστρέφουν την οικονομία και δεσμεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλω εδώ και 3 χρόνια για να τα μειώσω.
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) 21 Φεβρουαρίου 2019
Ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στο CNBC ανέφερε σχετικά με το θέμα των πλεονασμάτων ότι: «το 3,5% είναι ιδιαίτερα υψηλό για μια χώρα που έχασε σχεδόν το 30% του ΑΕΠ της, δεν πρέπει να διαφωνούμε σε αυτό και θα έπρεπε να πούμε μαζί ότι σε μια Ευρώπη που πήρε το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και τις δυνάμεις λαϊκισμού, τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα το μόνο που κάνουν είναι να τρέφουν τη δυσαρέσκεια για τα κόμματα αλλά και για την πολιτική γενικότερα».
Τσακαλώτος: Είπα I don’t think
Διευκρινήσεις σχετικά με την συνέντευξη που έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο CNBC, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την φράση σχετικά με την νίκη της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές.
Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου, ακούγεται να λέει: «We wouldn’t change our position just because New Democracy, was in power. I think is very likely they will be in power, but, in the unlikely and unfortunate that they are in power». Δηλαδή, «δεν θα αλλάξουμε εμείς την θέση μας μας επειδή η αντιπολίτευση μπορεί να έρθει στην εξουσία», για να συνεχίσει πως «είναι πολύ πιθανόν να έρθει στην εξουσία (η ΝΔ)» και να καταλήξει πως «στην απίθανη και ατυχή περίπτωση να συμβεί αυτό, τότε θα τους στηρίζαμε».
Ωστόσο το ΥΠΟΙΚ με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε τι ακριβώς αντίθετο, πως δηλαδή δεν θεωρεί πιθανό η ΝΔ θα έλθει στην εξουσία. Στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης, καθώς, όπως αναφέρει, και το «επίσημο αρχείο απομαγνητοφώνησης του CNBC»:
«ΕΡΩΤΗΣΗ: So let’s imagine a scenario where New Democracy actually forms the next government. Would SYRIZA then given what you just said support Kyriakos Mitsotakis in getting that renegotiation from the creditors?:
ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Of course, of course we did we wouldn’t change our position just because new democracy was in power. I don’t think it’s very likely they will be in power but in the unlikely and unfortunate eventuality that they are in power of course.
Η ελληνική μετάφραση είναι:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ας φανταστούμε ένα σενάριο στο οποίο Η Νέα Δημοκρατία σχηματίζει την επόμενη κυβέρνηση. Θα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ( με δεδομένο αυτό που είπατε) τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία επαναδιαπραγμάτευση [σ.σ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα] με τους πιστωτές;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Φυσικά και δεν θα αλλάζαμε τις θέσεις μας επειδή η ΝΔ βρέθηκε στην εξουσία. Δεν θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό αλλά στο μη πιθανό και ατυχές σενάριο που βρεθεί στην εξουσία φυσικά.
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης
Ο κ. Τσακαλώτος στην συνέντευξη επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως το κόστος των ανακοινώσεών της για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει ανέρχεται μέχρι στιγμής στα 5 δισ. ευρώ για το πρώτο έτος και σε άλλα 4 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα έτη. «Έως σήμερα δεν είχαμε καμία σοβαρή απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία για το από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα», ανέφερε σχετικά.
Ερωτηθείς πώς θωρακίζεται η Ελλάδα από τις εξωτερικές πιέσεις, ο υπουργός τόνισε ότι «πρώτη στρατηγική είναι να υπάρχει το «μαξιλάρι» ρευστότητας. Το ελληνικό χρέος είναι εξασφαλισμένο για τα επόμενα δύο χρόνια λόγω του «μαξιλαριού», έχουμε μια συμφωνία για το χρέος, που σημαίνει πως έχουμε χαμηλότερα προγράμματα αποπληρωμής απ’ ό,τι χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία τα επόμενα 15 χρόνια και αυτό μας δίνει το περιθώριο να μπορέσουμε να έχουμε σοβαρές συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους κοινωνικούς εταίρους, για μια στρατηγική ανάπτυξης που θα αρχίσει να μειώνει το χρέος».
«Προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε την Ελλάδα στις αγορές με το να είμαστε πολύ ανοικτοί επί των πολιτικών μας για την ανάπτυξη, είναι δημόσια τα έγγραφα, προϋπολογισμένα, και γι’ αυτό οι αγορές μάς βλέπουν διαφορετικά. Η αντιπολίτευση θα πει πως έχουμε υψηλότερα επιτόκια από την Πορτογαλία. Φυσικά και έχουμε υψηλότερα επιτόκια από την Πορτογαλία, διότι η Πορτογαλία βγήκε από το πρόγραμμα πριν από αρκετά χρόνια και εμείς μόλις τώρα. Όμως το θέμα είναι πως πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση, μας αναβαθμίζουν οι οίκοι αξιολόγησης, άρα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.