Η εικόνα αθώων, ηλικιωμένων ανθρώπων, μέχρι και παιδιών με έντονα αναπνευστικά προβλήματα ή τραυματισμένων, αποτελεί καίριο πλήγμα στην ήδη φθαρμένη κυβέρνηση που δέχεται κατηγορίες από όλες τις κατευθύνσεις ότι λειτούργησε σπασμωδικά και έδωσε λανθασμένες εντολές στην ΕΛ.ΑΣ., δίνοντας την ευκαιρία σε ομάδα κουκουλοφόρων (την οποία κατόπιν επισήμως Μαξίμου και υπουργείο Πολιτικής Προστασίας χαρακτήρισαν ακροδεξιά) να προσπαθεί μέχρι και να εισβάλει στη Βουλή. Πηγές του Ελεύθερου Τύπου, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, αναφέρουν ότι οι διαχειριστές της κυβερνητικής επικοινωνίας μετέφεραν σε ξένα ΜΜΕ ότι όσοι έκαναν επεισόδια χθες στο κέντρο της Αθήνας ήταν ακροδεξιοί, ενώ χαρακτήριζαν το συλλαλητήριο «ακροδεξιό και εθνικιστικό».
Για να φανεί το μέγεθος της υποκρισίας, λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός δήλωσε στην «Αυγή» ότι όσοι διαδήλωσαν χθες δεν ανήκουν στην Ακροδεξιά ή τη Χρυσή Αυγή, αλλά «εξέφραζε» φόβους μην οικειοποιηθούν τη διαδήλωση οι ακροδεξιές και εθνικιστικές δυνάμεις, την ίδια ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ανέβαζε στο facebook ότι όσοι θα διαδήλωναν σε λίγες ώρες στο Σύνταγμα θα ήταν φασίστες και ακροδεξιοί…
Οι εικόνες που κυριάρχησαν χθες ήταν αμείλικτες για την κυβερνητική προπαγάνδα. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε με ένα μικρό παιδί στην αγκαλιά να μπαίνει στη «Μεγάλη Βρεταννία». για να το προστατέψει, ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας προσπαθούσε να βοηθήσει (εκτάκτως, ως γιατρός) μία γυναίκα με αναπνευστικά προβλήματα. Σημειώνεται δε ότι από την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο γίνονταν αλλεπάλληλες συσκέψεις της πολιτικής και επιχειρησιακής ηγεσίας για το χθεσινό συλλαλητήριο, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις του Μαξίμου δεν υπήρξε καμία αναφορά ούτε στον αδιαμφισβήτητο μεγάλο όγκο του συλλαλητηρίου ούτε στην εικόνα καθολικής αποδοκιμασίας της κυβέρνησης, πέραν της συμφωνίας των Πρεσπών, που κυριάρχησε.
Και φυσικά, προκαλεί μόνο ειρωνικά σχόλια στα social media, αλλά από σήμερα και στη δημόσια συζήτηση το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε επισήμως ότι ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν μόνο 60.000 άνθρωποι…
Η επόμενη ημέρα
Η επόμενη ημέρα βρίσκει την κυβέρνηση σε καθεστώς έντονης αμφισβήτησης και τα μικρά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του Κινήματος Αλλαγής, σε περιδίνηση. Με μία αόριστη και συγκυριακή πλειοψηφία (149+2 της ψήφου εμπιστοσύνης ή 145+6 της αναμενόμενης πλειοψηφίας της συμφωνίας των Πρεσπών;), που δεν πείθει ούτε την ελληνική κοινή γνώμη ούτε τις αγορές και τους επενδυτές, είναι αμφίβολο το πώς η κυβέρνηση θα καταφέρει να συνεχίσει.
Οι δημοσκοπήσεις είναι επίσης ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί με περισσότερους από 6 στους 10 Ελληνες να συντάσσονται με το αίτημα της αντιπολίτευσης για διενέργεια άμεσων, πρόωρων εκλογών. Την ίδια στιγμή, πηγαίνοντας προς την ψηφοφορία της Παρασκευής, όλα δείχνουν ότι μία επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν η διάλυση των κομμάτων του Κέντρου με στόχο τις ψήφους του λεγόμενου μεσαίου χώρου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ταυτόχρονα, η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής προσπάθησε πολύ να αποφύγει τις αναταράξεις, αλλά δεν κατάφερε να μείνει εκτός του κλίματος πολιτικών αλλαγών και μετακινήσεων. Η Φώφη Γεννηματά διέγραψε, όπως είχε προαναγγείλει, τον πρόεδρο της ΔΗ.ΜΑΡ. Θανάση Θεοχαρόπουλο, ενώ νέα δεδομένα δημιουργεί και η προθυμία του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, να ανταποκριθεί στην παρότρυνση του Αλέξη Τσίπρα να εκφράσει την άποψή του υπέρ της συμφωνίας, δημοσίως. Το έκανε με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», παίρνοντας στην ουσία θέση απέναντι στο ΚΙΝ.ΑΛ. και τη Φώφη Γεννηματά, που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους.
Σε περιδίνηση βρίσκονται και οι ΑΝ.ΕΛ. Ο πρόεδρός τους, Πάνος Καμμένος, προανήγγειλε χθες στον ΣΚΑΪ ότι θα διαγράψει και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο μόλις ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ δήλωσε ότι θα είναι «casus belli» εάν ο πρωθυπουργός δεν απομακρύνει από την κυβέρνηση στον ανασχηματισμό τα στελέχη που προέρχονται από τους ΑΝ.ΕΛ.
Χθες, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. ανέβασε μία γελοιογραφία με τον κ. Τσίπρα και τον ίδιο, η οποία τον εμφανίζει να λέει στον πρωθυπουργό ότι στηρίχθηκε στους ακραίους για να γίνει πρωθυπουργός, ωστόσο ούτε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. μπορεί να ξεφύγει από αυτό που φαίνεται ότι πιστεύουν οι 7 στους 10 Ελληνες με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ότι το πολιτικό του διαζύγιο με τον κ. Τσίπρα ήταν «σικέ» και πως ο ίδιος φρόντισε να στηρίξει την κυβέρνηση με «δανεικούς» βουλευτές για να μπορέσει να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]