Η σύγχυση είχε προκληθεί από το γεγονός ότι η πρώτη επίσημη τοποθέτηση της ΝΔ έκανε λόγο για κατάργηση του νόμου Παππά χωρίς να προχωράει σε περαιτέρω εξήγηση για το τι θα γίνει με τις άδειες που θα δοθούν τώρα και σε επόμενη τοποθέτηση η ΝΔ διευκρίνιζε ότι οι άδειες αυτές θα ισχύσουν κανονικά ενώ θα δοθούν και άλλες.
Αυτό ερμηνεύτηκε ως επί της ουσίας απόσυρση της θέσης για κατάργηση του νόμου Παππά από τον οποίο απορρέει και ο διαγωνισμός που διεξάγεται τώρα για το νέο τηλεοπτικό τοπίο.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα ακυρώσουμε το νόμο Παππά και θα επαναφέρουμε τις αδειοδοτικές αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Αυτό σημαίνει ότι καταργούμε τον περιορισμένο αριθμό αδειών και αξιοποιούμε πλήρως τις τεχνικές δυνατότητες του ψηφιακού φάσματος (δηλαδή, αν υπάρχει η δυνατότητα π.χ. για 24 κανάλια, θα δώσουμε άλλες 20 άδειες πάνω στις 4 υπάρχουσες)» λένε χαρακτηριστικά πηγές της οδού Πειραιώς.
Από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη διευκρινίζουν ότι η κατάργηση του νόμου Παππά «δε σημαίνει ότι οι δικαιοπραξίες που καταρτίστηκαν με τον προηγούμενο νόμο ακυρώνεται. Ο μόνος τρόπος για να αρθεί η ισχύς των αδειών είναι να ακυρώσει το διαγωνισμό το ΣτΕ ή το Ευρωπαϊκό δικαστήριο».
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
«Μόνο με παρέμβαση της δικαιοσύνης μπορεί να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες» λένε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι «μια πολιτική αλλαγή δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες στις άδειες που έχουν δοθεί».
Υπ’ αυτή την έννοια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιμένουν τη γνωμάτευση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου. Σε κάθε περίπτωση στη ΝΔ τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να περιμένει την απόφαση του ΣτΕ πριν προχωρήσει στη διενέργεια του διαγωνισμού.
Πάντως όπως παραδέχονται στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, η ΝΔ όφειλε να εξηγήσει πιο αναλυτικά τη θέση της ευθύς εξαρχής για να μη δημιουργούνται παρερμηνείες, αλλά σε κάθε περίπτωση σε εκείνο στο οποίο στέκονται κυρίως είναι το ότι σε περίπτωση που το ΣτΕ στα τέλη Οκτωβρίου κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο «τότε δημιουργείται μείζον θέμα για την κυβέρνηση και δεν αποκλείονται καθόλου πολιτικές εξελίξεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, όλα (σ.σ. και οι άδειες) θα είναι στον αέρα».