Μία εβδομάδα μετά τη ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως «οι αγορές θα δείξουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αν κινηθεί γρήγορα και βάλει τη χώρα σε μακρά πορεία υγιούς ανάπτυξης που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος».
Μιλώντας στο «Βήμα» κατέστησε σαφή τον δικό του στόχο να είναι «ένας πολιτικός που έκανε πράξη αυτά που έλεγε» και ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν παρουσίασε ποτέ τον εαυτό του «σαν πολιτικό μεσσία», καθώς «απεχθάνομαι αυτόν τον ρόλο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Δίνοντας το στίγμα της επόμενης διακυβέρνησης υπογράμμισε ότι «οι σωστοί άνθρωποι θα μπουν στη σωστή θέση», ενώ σε ό,τι αφορά τη στάση της Ν.Δ. απέναντι στην κυβερνητική προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών πόλωσης τόνισε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι του διχασμού, αλλά θα απαντάει όταν δέχεται επιθέσεις που ξεπερνούν τα όρια. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ν.Δ. είναι απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών αν κληθεί να την κυρώσει, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος δεν θα την είχε δεχθεί ποτέ.
Την ίδια ώρα ικανοποίηση επικρατεί στην Πειραιώς για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που ακολούθησαν τη ΔΕΘ, καθώς από την ανάλυσή τους εξάγει δύο βασικά συμπεράσματα σε ό,τι αφορά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Απόλυτη κυριαρχία του Κυρ. Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ενδείξεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει το ανώτατο εκλογικό του όριο με τη διαφορά του από τη Ν.Δ. να είναι διψήφια.
Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι πέφτει στο απόλυτο κενό και η συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να κολλήσει στη Ν.Δ. την ταμπέλα της δήθεν “νεοφιλελεύθερης” και να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κεντροαριστερό κόμμα», καθώς ο κ. Μητσοτάκης «κυριαρχεί στον κεντρώο χώρο των μετριοπαθών ψηφοφόρων», ενώ πετυχαίνει δύο βασικούς στόχους: πλήρη συσπείρωση της εκλογικής βάσης του Σεπτεμβρίου 2015, αλλά και επαναπατρισμό κεντροδεξιών ψηφοφόρων που είχαν επιλέξει ΣΥΡΙΖΑ στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
Επισημαίνουν μάλιστα ως ιδιαίτερα σημαντικό το προβάδισμά του σε εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι ψηφοφόροι, με 32% έναντι 13%, καθώς και το γεγονός ότι το 42% των πολιτών απάντησε ότι οι προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη κατεξοχήν αφορούν τη μεσαία τάξη, έναντι μόνον 18% που πιστεύει το ίδιο για τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα.
Κυβερνητικές πηγές για Σαμαρά: Τα μηνύματα που παίρναμε από στελέχη ήταν «μην τον ανέχεστε άλλο»
Ως ένδειξη δυναμικής του Κυριάκου Μητσοτάκη και στασιμότητας του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν στη Ν.Δ. το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει μετά τη ΔΕΘ ποσοστά πάνω από την πρόθεση ψήφου της Ν.Δ., ενώ ο πρωθυπουργός κινείται ακριβώς στην προβολή της πρόθεσης ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά τη μικρή μείωση της διαφοράς σε ορισμένες δημοσκοπήσεις την αποδίδουν σε «μια μικρή και απολύτως αναμενόμενη αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ» που εκτιμούν ότι είναι αδύνατον να συνεχιστεί, καθώς «σε όλες ανεξαιρέτως τις έρευνες των τελευταίων ετών το κυβερνών κόμμα έχει απολέσει τουλάχιστον το ⅓ των ψηφοφόρων του Σεπτεμβρίου 2015 οι οποίοι δηλώνουν με κάθε τρόπο ότι δεν προτίθενται να εμπιστευτούν για τρίτη φορά τον κ. Τσίπρα».
Σύμφωνα με την Πειραιώς, η μικρή μεσοσταθμική αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ από 50% σε περίπου 55% δείχνει το όριο της εκλογικής επιρροής που μπορεί να φτάσει στις εκλογές αφού δεν φαίνεται να διαθέτει άλλες δεξαμενές εισροών από τη στιγμή που οι υπόλοιποι ψηφοφόροι του τον έχουν εγκαταλείψει οριστικά.
Αντιθέτως για την ίδια τη Ν.Δ., έστω και αν κάποιοι θεωρούν ότι «έχει φτάσει στο ταβάνι της συσπείρωσής της», στην Πειραιώς πιστεύουν ότι μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο την εκλογική της ισχύ. Αφενός λόγω δυναμικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστά μεγαλύτερα του κόμματός του, και αφετέρου λόγω αυξημένης δυνατότητας εισροών από όλα ανεξαιρέτως τα άλλα κόμματα.
Εκτιμούν εξάλλου ότι διαθέτει και τη μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων που αποδεδειγμένα την είχαν εμπιστευθεί στο παρελθόν, αλλά απείχαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]