Επί τάπητος τέθηκε η «ανάγκη ενός νέου και συμβατού με τις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών», όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια.
«Σε στιγμές πρωτοφανούς συντριβής η εκφορά μίας συγγνώμης δεν μπορεί να είναι απλά λεκτική άσκηση. Πρέπει να λειτουργήσουμε με δράσεις, να υλοποιήσουμε άμεσα μέτρα και όχι να μείνουμε στην εντύπωση και την εικόνα», είπε η κ. Δούρου, η οποία έχει πραγματοποιήσει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις ή τοποθετήσεις μετά την φωτιά στο Μάτι.
«Θα κριθούμε από το τι έχουμε πράξει, από το τι πράττουμε και από την αξιοπιστία μας», συμπλήρωσε.
Υπεραμύνθηκε πάντως των δράσεων της Περιφέρειας, λέγοντας πως πριν από ένα χρόνο πρότεινε την ίδρυση και λειτουργία Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας για την εκπαίδευση εθελοντών και στελεχών Πολιτικής Προστασίας, «καθώς και θεσμικές αλλαγές σε σχέση με τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης για την πολιτική προστασία».
Σημείωσε πως στην διαμόρφωση του νέου μηχανισμού προειδοποίησης θα συμμετάσχουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, προσθέτοντας πως στόχος είναι το νέο σύστημα να είναι «πρότυπο στην Ευρώπη».
Η κλιματική αλλαγή προκαλεί προκλήσεις
«Υπάρχουν θέματα που πρέπει η Πολιτεία να τα ξέρει ώστε και να μπορέσει να προσαρμοστεί και να κάνει τις σωστές αποφάσεις και το σωστό συντονισμό», δήλωσε από την πλευρά του ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.
Προσέθεσε πως η εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή προκαλεί αλλαγές σε ολόκληρο τον κόσμο που απαιτεί πρόληψη και προσαρμογή.
Την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο περιβάλλον της Αττικής, καθώς η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις προκαλούν νέα δεδομένα, επισήμανε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν δράσεις το ταχύτερο δυνατό, πριν έλθουν πλημμυρικά φαινόμενα.
Χρήστος Ζερεφός: Μια μεγάλη αλλαγή, που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα
Από την πλευρά του ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος «της πρόληψης και προσαρμογής και του μέλλοντος μέσα την εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή ακραίων καταστάσεων», υπογραμμίζοντας «υπάρχουν θέματα που πρέπει η Πολιτεία να τα ξέρει ώστε και να μπορέσει να προσαρμοστεί και να κάνει τις σωστές αποφάσεις και το σωστό συντονισμό». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «αλλαγή που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα»: «ας μην ξεχνάμε ότι ο καύσωνας ο φετινός στη δυτική Ευρώπη είναι ο τρίτος καύσωνας σε 10 χρόνια».
Ευθύμιος Λέκκας: Υποχρέωση να μετατρέψουμε την επιστημονική γνώση σε πράξη
Ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας υπογράμμισε ότι, «είναι υποχρέωση της επιστημονικής κοινότητας, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων της χώρας να μετατρέψουν την επιστημονική γνώση σε πράξη, έτσι ώστε να επαναφέρουμε τις πληγείσες περιοχές όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην προ της καταστροφής κατάσταση». Ο ίδιος επισήμανε την «ιδιαίτερη σημασία» του περιβάλλοντος της Αττικής, που «πρέπει να προσεχθεί στη βάση των νέων δεδομένων που υπάρχουν από την Ελλάδα λόγω της κλιματικής αλλαγής και λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων» ενόψει της αποτελεσματικής υλοποίησης σε σύντομο χρονικό διάστημα, των σχετικών προτάσεων, «πριν έλθουν τα πλημμυρικά φαινόμενα».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]