Η προσπάθειά της να αποφύγει τη συζήτηση για την αναζήτηση και απόδοση ευθυνών της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι και να μεταφέρει το κέντρο βάρους στην «επόμενη ημέρα» και η γραμμή της απόδοσης ευθυνών σε υπηρεσιακούς παράγοντες και στις κυβερνήσεις του παρελθόντος, παράλληλα με την καταγγελία όσων ασκούν κριτική για πολιτική σκοπιμότητα, εξοργίζουν την κοινή γνώμη.
Οι τρεις υπουργοί που έδωσαν χθες συνέντευξη σε ζωντανή σύνδεση (Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Σωκράτης Φάμελλος) έγιναν αντικείμενο έντονου, αρνητικού σχολιασμού, ακόμα και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος όπου επικρατεί αναβρασμός. Ακόμα και η λίστα των 2.500 αυθαιρέτων στην οποία αναφέρθηκαν οι υπουργοί, ισχυριζόμενοι ότι αποτελεί καταγραφή της κυβέρνησης, είναι η λίστα που έχει στα χέρια της από το 2013 η αποκεντρωμένη διοίκηση!
Η κυβερνητική γραμμή να ρίξει το βάρος στις ενέργειες της επόμενης ημέρας για τη στήριξη των πληγέντων και την αντιμετώπιση των αυθαιρέτων, προκειμένου να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, όπως εκφράστηκε και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, χαρακτηρίζεται ακόμα και από υπουργούς που δεν εμπλέκονται στη διαχείριση της κρίσης ως ανεπαρκής.
Οσο οι αποκαλύψεις και οι αλληλοκατηγορίες των εμπλεκόμενων παραγόντων του κρατικού μηχανισμού για λάθη και παραλείψεις που συνεχίζονται και το κεφάλαιο των νεκρών και των αγνοουμένων δεν κλείνει, η φθορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. εντείνεται. Οι «πληροφορίες» περί ανασχηματισμού πριν από τη ΔΕΘ ή άμεσες καρατομήσεις υπουργών και υψηλά ιστάμενων κρατικών λειτουργών προκύπτουν από την ανησυχία που έχει κατακλύσει την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το πολιτικό παιχνίδι χάνεται οριστικά όσο ο πρωθυπουργός δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, αφήνοντας το χρόνο να περάσει.
Το εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ «σιγοβράζει», υπάρχουν πολλές αντίθετες φωνές στους μέχρι τώρα πολιτικούς και επικοινωνιακούς χειρισμούς και κυρίως έναντι της πρόθεσης της κυβέρνησης να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την ύπαρξη μίας εθνικής τραγωδίας με τόσους νεκρούς και αγνοούμενους και να προσπαθεί να πείσει ολόκληρη την ελληνική κοινή γνώμη ότι οι αιτίες της τραγωδίας αφορούν μόνο στο παρελθόν και όχι στο παρόν.
Το κλίμα, δε, βάρυνε ακόμα περισσότερο μετά την οριστική ήττα της κυβέρνησης στην πολιτική και επικοινωνιακή μάχη να πειστεί η ελληνική κοινή γνώμη ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που μετείχαν στο Συντονιστικό το βράδυ της Δευτέρας της μεγάλης πυρκαγιάς στον Νέο Βουτζά και το Μάτι δεν γνώριζαν ότι υπήρχαν νεκροί.
Σε αυτό το κλίμα, πρωτοβουλίες όπως αυτή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, που ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter «παρακαλώ τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, . Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτές τις ημέρες να μας αφήσει απερίσπαστους να κάνουμε τη δουλειά που οφείλει η Πολιτεία προς τους συμπολίτες μας που επλήγησαν», ενημερώνοντας την κοινή γνώμη ότι ο ίδιος ως υπουργός δεν είναι υπεύθυνος για τα αυθαίρετα, αποκαλύπτει ότι η διαδικασία των αλληλοκατηγοριών έχει ξεκινήσει στο παρασκήνιο, όχι μόνο ανάμεσα σε παράγοντες του κρατικού μηχανισμού και της αυτοδιοίκησης, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
«Είναι προκλητικό να λέμε ότι έγιναν όλα καλά με τόσους νεκρούς», δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις κυρίως από τον υφιστάμενό του αναπληρωτή υπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Τόσκα, που έχει δηλώσει ότι όσο και αν έψαξε δεν βρήκε σοβαρά λάθη στη διαχείριση της κρίσης.
«Οι ευθύνες υπάρχουν, θα αναζητηθούν, θα καταλογιστούν. Θα υπερασπιστώ τη δικαίωση στη μνήμη των αδικοχαμένων. Ο καθένας που φέρει την ευθύνη να έχει την ανάλογη τιμωρία», ήταν η φράση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστα Κατσίκη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «θα έρθουμε όλοι προ των ευθυνών μας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης κάνει δεύτερες σκέψεις για την απουσία κυβερνητικών, βουλευτών και κομματικών στελεχών στη δημόσια αντιπαράθεση που εξελίσσεται στα ΜΜΕ, καθώς οι μονόλογοι των υπουργών έχουν κριθεί αναποτελεσματικοί.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]