Στην χθεσινή του παρουσίαση το υπουργικό συμβούλιο μπορεί να μην έχει δίπλα του τον συγκυβερνήτη του Πάνο Καμμένο (σ.σ. που ήταν άραγε;) αλλά με έναν εμπρηστικό λόγο επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για ακόμη μία φορά, μίλησε για βαρβάρους, πανηγύρισε για την απόφαση του eurogroup και ξέχασε τις ατάκες του περί mea culpa που λέει το εξωτερικό.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνέχισε τις επιθέσεις λέγοντας : «Ο κ. Μητσοτάκης, αποφάσισε να κάνει κάτι δραματικά επικίνδυνο, να ασπαστεί τη γραμμή της νέας εθνικοφροσύνης, στην οποία τον τράβηξε η ακροδεξιά ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που τον κρατάει όμηρο. Με αφορμή το θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε οριστικά και αμετάκλητα τη μάσκα του φιλελεύθερου κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή και αποφάσισε να ακολουθήσει τον κ. Σαμαρά στο εμπόριο του δήθεν πατριωτισμού. Με τον λόγο και τις πρακτικές που πριμοδοτεί, στην πραγματικότητα καταφέρνει ένα και μόνο πράγμα: Να νομιμοποιήσει έναν ακροδεξιό ακτιβισμό και έναν εθνικιστικό πολιτικό λόγο, που φλερτάρει, πλέον, ανοιχτά με τον φασισμό. Και αυτό δεν είναι επικίνδυνο μόνο για τη Νέα Δημοκρατία, που πλέον χάνει κάθε διεθνή αξιοπιστία και μεταλλάσεται πυρηνικά. Αυτό είναι δική τους δουλειά. Το σημαντικό είναι ότι με αυτήν την πολιτική επιλογή εκτρέφει τη φανατική ρητορική, τον διχασμό, αλλά και ακραίους φασιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς. Αυτή η γραμμή που ακολουθεί είναι και η γραμμή που τον διαχωρίζει, πλέον, από την παραδοσιακή κεντροδεξιά αλλά και το μέτωπο της ανθρωπιστικής και δικαιοκρατικής διαχείρισης του προσφυγικού στην Ευρώπη και τον οδηγεί κατευθείαν στην αγκαλιά του Όρμπαν και του Κουρτς».
Πρόσθεσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει ότι η χώρα αλλάζει σελίδα και φοβάται.
Για την μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας είπε ότι θα γίνεται στο γνωστό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που εξέρχονται από πρόγραμμα αλλά αυτό έχει διαψευστεί ακόμη και από τους ίδιους τους φίλους του κ. Τσίπρα οι οποίοι έχουν τονίσει ότι θα είναι πολύ πιο αυστηρή.
Στην συνέχεια χωρίς ίχνος αυτοκριτικής άφησε, δε, αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αναφέροντας δεσμεύσεις τους… «Αυτοί που απέτυχαν να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια, μη ολοκληρώνοντας επιτυχώς ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο πρόγραμμα… Και τώρα για να εξυπηρετήσουν προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες επιθυμούσαν να παραμείνει η χώρα στην ομηρεία της μνημονιακής εποπτείας. Δυστυχώς γι αυτούς, ευτυχώς για τη χώρα, τούς διαψεύσαμε. Έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστωτικές γραμμές, χωρίς νέα προαπαιτούμενα έναντι μέτρων για το χρέος, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης. Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της ξανά. Θα χρηματοδοτεί τις ανάγκες της με τις δικές της δυνάμεις. Και οι κυβερνήσεις που θα εκλέγει ο ελληνικός λαός θα αποφασίζουν την πολιτική με την οποία θα καλύπτουν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν κάποιους ενοχλεί».
«Αν είχα τα τωρινά δεδομένα μπροστά μου δεν θα έκανα το δημοψήφισμα το 2015 και θα είχα εντελώς διαφορετική στάση» είχε πει σε συνέντευξή ου στο εξωτερικό αλλά στο εσωτερικό δεν έκανε τέτοια αναφορά.
Μιλώντας για το τι σημαίνει η «καθαρή έξοδος» γιο τον πολίτη δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο αλλά είπε «ότι αυτό καλούμαστε τώρα να σχεδιάσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε και να υλοποιήσουμε. Αυτός είναι ο πολιτικός στόχος στη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, για τη χώρα, για τους πολίτες και για τα κοινωνικά στρώματα που δέχτηκαν τις αβάσταχτες, πολλές φορές, πιέσεις των μνημονιακών προγραμμάτων».
Ο πρωθυπουργός θέτοντας τους στόχους της κυβέρνησης για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος έστειλε και μήνυμα εξάντλησης της τετραετίας, που φαίνεται πως το λέει τόσες πολλές φορές για να το πιστέψει ο ίδιος: «Αυτοί οι 14 μήνες που έχουμε μπροστά μας είναι και οι πιο δύσκολοι γιατί πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε με την ίδια και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τώρα που δε θα έχουμε τους βαρβάρους, για να αναφερθώ στον Καβάφη», είπε.
Και επειδή οι υποσχέσεις δεν στοιχίζουν κάτι μιλώντας για τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές ανάφερε:
Την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Tην αύξηση του κατώτατου μισθού
Τις στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις ύψους 700-750 εκ. ευρώ από το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και μετά και για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό
Την περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας αλλά και της πρόνοιας
Την επανάληψη και φέτος του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης στοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη
Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα με συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα
Την προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία φιλικού κλίματος στους για τους επενδυτές
Την διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης, με ταυτόχρονη υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και τον διπλασιασμό των κονδυλίων από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου, τα επόμενα χρόνια.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]