Πρόκειται ουσιαστικά για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «διαζυγίου». Οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε κορυφαία πολιτικά θέματα αλλά και η ανοιχτή διαφωνία που είχε εκφράσει το Ποτάμι για τον τρόπο λειτουργίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς είχαν καταστήσει, εδώ και καιρό, αδύνατη πλέον τη σύμπλευση των δύο πολιτικών δυνάμεων.
Οι τίτλοι τέλους για την κοινή συμπόρευση έπεσαν χθες το απόγευμα μετά τη συνεδρίαση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων του Ποταμιού, όπου κατά πλειοψηφία (97 υπέρ, 16 κατά και 5 λευκά) αποφασίστηκε το Ποτάμι να αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής και να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης πρώτος εισηγήθηκε, όπως αναμενόταν, την αποχώρηση του Ποταμιού, θέση που υπερψήφισαν και οι υπόλοιποι πέντε βουλευτές του κόμματος.
Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του Ποταμιού και εξελίχθηκε σε ένα «ΠΑΣΟΚ plus», όπως άλλωστε είχαν υποστηρίξει δημόσια πολλά κορυφαία στελέχη του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση, η Σεβαστουπόλεως ξεκαθαρίζει πως ουδέποτε υπήρξε συμφωνία για συνεργασία ούτε με τη Νέα Δημοκρατία ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Θεοδωράκης στην ομιλία του άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ., υποστηρίζοντας ότι «οι τελευταίες μεγάλες αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας» και ότι το Πολιτικό Συμβούλιο μετατράπηκε σε «συμβουλευτικό όργανο».
Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ποταμιού δικαιολόγησε την απόφαση για αποχώρηση λέγοντας πως αυτό έγινε «για να μην απαξιωθεί το Ποτάμι, για να μη διαλυθεί μέσα στις έριδες το Κίνημα Αλλαγής» και πρόσθεσε: «Αν και ο χώρος που δημιουργήσαμε διαθέτει δυνάμεις που προτείνουν λύσεις, εν τούτοις η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής επιμένει σε πολιτικές του παρελθόντος. Η μεταρρυθμιστική άπνοια δεν ταιριάζει σε όλους εμάς που συγκεντρωθήκαμε στο Κίνημα Αλλαγής», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κλειστή συνεδρίαση ο Γιώργος Μαυρωτάς τάχθηκε υπέρ της δυναμικής επιστροφής του Ποταμιού. Ο Γιώργος Αμυράς υποστήριξε ότι το κόμμα στις επόμενες ευρωεκλογές πρέπει να αλλάξει ιδεολογικό στίγμα και να μη βρίσκεται πλέον στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αλλά με τους Φιλελεύθερους ή με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Σπύρος Δανέλλης, από την πλευρά του, φέρεται να έκανε αυτοκριτική για τις δηλώσεις που έκανε ο ίδιος το τελευταίο διάστημα, όπως ότι το Ποτάμι πρέπει να «βάλει πλάτη» στην κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές αν εκλείψει η στήριξη των ΑΝ.ΕΛ. Ο κ. Δανέλλης επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως στηρίζει ένα ενωμένο δυνατό Ποτάμι. Ο Γρηγόρης Ψαριανός άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «ψευδεπίγραφη Αριστερά» και τόνισε πως θα παραμείνει σε ένα Ποτάμι που θα επιστρέψει στις αρχές του. Ο Σπύρος Λυκούδης επανέλαβε τη διαφωνία του για τον αρχηγικό χαρακτήρα του ΚΙΝ.ΑΛ. και διευκρίνισε πως τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσουν οι μεταρρυθμιστές για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Ωστόσο, ορισμένα στελέχη, όπως η Αθηνά Δρέττα, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο Παναγιώτης Βλάχος, δήλωσαν την πρόθεσή τους να παραμείνουν στο Κίνημα Αλλαγής. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου, ο οποίος προτείνει την παραμονή στο ΚΙΝ.ΑΛ. υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει προγραμματική συμφωνία για μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τη Δημόσια Διοίκηση, τη διακυβέρνηση, την άρση εμποδίων επιχειρηματικότητας, τη γεωργία, τον τουρισμό και την ενέργεια.
Οπως προανήγγειλε και ο κ. Θεοδωράκης, τον Οκτώβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το συνέδριο του Ποταμιού, όπου θα αποφασιστούν ο τρόπος με τον οποίο θα πορευτεί το κόμμα μέχρι τις εκλογές, το πολιτικό πρόγραμμα, νέες συμμαχίες, ενώ θα υπάρξει ψηφοφορία και για την εκλογή ηγεσίας.
Αιχμές αλλά και προαναγγελία για νέες προσχωρήσεις
Την ίδια στιγμή, η Χαριλάου Τρικούπη υποδέχθηκε με χαμηλούς τόνους αλλά και αιχμές την απόφαση του Ποταμιού για το «διαζύγιο». «Αμφιθυμίες, μπρος-πίσω και μετέωρα βήματα δεν βοήθησαν.
Προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν θέση», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής, χθες το βράδυ, μετά την απόφαση του Ποταμιού να αποχωρήσει από τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Το ΚΙΝ.ΑΛ. κάνει αναφορά στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ψήφισαν το περασμένο φθινόπωρο, χαρακτηρίζοντάς τους «συνιδρυτές» και «εγγυητές της πορείας» του κόμματος. Ως έμμεση απάντηση στις διαφορετικές θέσεις που διατυπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, κυρίως από ποταμικούς βουλευτές, επισημαίνεται πως «οι διαφορετικές απόψεις ενισχύουν τον πλουραλισμό του εγχειρήματος, αρκεί να διασφαλίζουν την ενότητα και τη συσπείρωση και όχι να οδηγούν στον κατακερματισμό».
Το ΚΙΝ.ΑΛ. προαναγγέλλει ζυμώσεις και νέες προσχωρήσεις το επόμενο διάστημα. «Προχωράμε μπροστά με ανοιχτό πνεύμα, προσθέτοντας και πολλαπλασιάζοντας δυνάμεις, προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν», καταλήγει η ανακοίνωση.
Μάλιστα, στελέχη του Κινήματος Αλλαγής εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός πως τελικά δεν υπήρξε ανάγκη η Φώφη Γεννηματά να ζητήσει την «έξοδο» του Ποταμιού από το ΚΙΝ.ΑΛ. αλλά υπήρξε οικειοθελής αποχώρηση. Η Χαριλάου Τρικούπη επιθυμεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να συνεχίσει κανονικά όλες τις προγραμματισμένες δραστηριότητες του κόμματος.
Μάλιστα, οι κενές θέσεις που κάλυπταν οι ποταμικοί στα κομματικά όργανα και στις επιτροπές αναμένεται να καλυφθούν άμεσα από στελέχη από τα υπόλοιπα κόμματα που μετέχουν στο ΚΙΝ.ΑΛ. Αυτή την Τετάρτη το ΚΙΝ.ΑΛ. πραγματοποιεί εκδήλωση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία θα ανοίξει η κ. Γεννηματά. Η εκδήλωση περιλαμβάνει δύο πάνελ και έρχεται σε συνέχεια της εκδήλωσης για την οικονομία και την ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Στην εκδήλωση αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό και ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Π.Σ. του ΚΙΝ.ΑΛ., Γιώργος Καμίνης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]