Την αρχή έκανε το ΚΚΕ, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αποχωρεί από την αίθουσα αμέσως μετά την ομιλία του γενικού γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα. Ακολούθησαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού, ενώ τελευταίοι αποχώρησαν από την συνεδρίαση, αμέσως μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, και οι βουλευτές της ΝΔ, καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, διαδικαστικά τερτίπια και φαιδρές κομματικές επιδιώξεις, που στοχεύουν στην υφαρπαγή της ψήφου με φαλκιδευμένα ψηφοδέλτια.
Οι επιθέσεις στην κυβέρνηση συνεχίστηκαν και κορυφώθηκαν, όταν τον λόγο πήραν ορισμένα από τα πολιτικά πρόσωπα, που είδαν το όνομά τους να εμπλέκεται στην υπόθεση.
Εντόνως ενοχλημένοι από επιλογές και χειρισμούς της δικομματικής πλειοψηφίας, όσον αφορά την εξέλιξη της υπόθεσης, ειδικά ως προς την τελευταία επιλογή της κυβέρνησης, δηλαδή να δηλωθεί η Βουλή ως «αναρμόδια» για την διερεύνηση της υπόθεσης, έκαναν λόγο για απόδειξη της «σκευωρίας».
Η συνεδρίαση άρχισε εν μέσω μεγάλης έντασης, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ήγειρε ζήτημα αντικανονικότητας και παραβίασης του Συντάγματος, εξαιτίας του γεγονότος ότι η πλειοψηφία αποφάσισε να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο και ειδικότερα κάτω από «Οχι» η εξήγηση πως η θέση αυτή οφείλεται στην άποψη ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να διερευνήσει την επίμαχη υπόθεση, και πως ως εκ τούτου ο φάκελος πρέπει να επιστραφεί στον αρμόδιο εισαγγελέα. «Με τον τρόπο αυτό, στην πραγματικότητα φαλκιδεύεται απολύτως και εκ του πονηρού το δικαίωμα των βουλευτών για απεριόριστο δικαίωμα ψήφου και γνώμης. Είναι κομματικά πονηρός ο τρόπος της συγκεκριμένης αιτιολογίας του «Οχι».
Είναι αντίθετη η αιτιολογία με τη θέση της αντιπολίτευσης. Για εμάς δεν υφίσταται αδίκημα, άρα δεν συνάδει με αυτό η αιτιολογία», τόνισε ευθύς εξαρχής ο Ν. Δένδιας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε ως μια «έντιμη λύση», την αλλαγή του ψηφοδελτίου, μέσω της αφαίρεσης της «εξήγησης» από το «Οχι». Η πλειοψηφία, τόσο διά της προεδρεύουσας της συνεδρίασης Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου και του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, όσο και διά των Χρ. Μαντά (ΣΥΡΙΖΑ) και Αθ. Παπαρχιστόπουλου (ΑΝΕΛ) με μόνο ουσιαστικά επιχείρημα ότι το ίδιο είχε συμβεί (δηλαδή με συμπερίληψη της ίδιας εξήγησης του «Οχι» και στην υπόθεση Παπαντωνίου) απέρριψε την ένσταση της ΝΔ, λέγοντας ότι αποτελεί «τέχνασμα» ελλείψει επιχειρημάτων ουσίας.
«Με τον τρόπο που συντάχθηκε το ψηφοφδέλτιο, δημιουργείτε ενδείξεις ενοχής κατά συναδέλφων και κάτι τέτοιο δεν το αποδεχόμαστε», επέμεινε ο κ. Δένδιας, εγείροντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας της συγκεκριμένης επιλογής εκ μέεους της πλειοψηφίας – για «άθλια και προκλητική μεθόδευση» μίλησε συνολικότερα λίγο αργότερα και ο κ. Μ.Βορίδης.
Η κυρία Χριστοδουλοπούλου απέρριψε εκ νέου ακόμα και το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας, υποστηρίζοντας ότι βάσει του Κανονισμού ένα τέτοιο ζήτημα μπορεί να τεθεί μόνο κατά τη συζήτηση νομοσχεδίων. «Από την αρχή είχατε σκοπιμότητα να κάνετε το «πανηγύρι» και να πείτε τώρα ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα. Θέλετε να καλύψετε κομματικά ατοπήματα» σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Β.Κεγκέρογλου (ΔΗΣΥ).
«Το «Οχι» έπρεπε να υπάρχει χωρίς υποσημείωση. Γιατί δεν έχετε ανάλογη εξήγηση και στο Ναι; Ετσι όπως το έχετε βάλει, εγκλωβίζετε τους βουλευτές», τόνισε με τη σειρά του και ο κ. Γ.Μαυρωτάς (Ποτάμι). Τελικώς η προεδρεύουσα στηριζόμενη στην κυβερνητική πλειοψηφία, απέρριψε τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, διασφάλισε την μη αλλαγή της σύνταξης του ψηφοδελτίου που θα χρησιμοποιηθεί το βράδυ στην ψηφοφορία, και δρομολόγησε τις διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης επί του περιεχομένου του πορίσματος.
Σαμαράς για Novartis: Έχει μπλέξει άσχημα ο κ. Τσίπρας. Και αυτός και οι συνεργοί του
«Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη
Για σκευωρία και σπίλωση έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του πορίσματος της Προκαταρκτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.
“Θέλω να τον ευχαριστήσω τον κ. Τσίπρα γιατί με τον άθλιο τρόπο που χειρίστηκε τη συκοφαντία σε βάρος μου και σε βάρος άλλων συναδέλφων, απέδειξε μόνος του ότι πρόκειται για σκευωρία. Κανένα στοιχείο. Μόνος στόχος η προσωπική μας σπίλωση. Με 10 κάλπες” τόνισε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Έχει μπλέξει άσχημα ο κ. Τσίπρας. Και αυτός και οι συνεργοί του”.
Ο πρώην πρωθυπουργός καταλόγισε περιφρόνηση στη Δικαιοσύνη, αλαζονεία και φόβο στην κυβέρνηση και είπε: “Θέλατε να μείνει μόνο η σπίλωση σε βάρος μας. Η σκιά… Και αυτό ακριβώς προτείνουν σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: να διατηρηθεί μόνιμα η «σκιά». Να, λοιπόν, γιατί εγώ σας μηνύω και γιατί οφείλω να σας πάω μέχρι τέλους και να σας καθίσω στο σκαμνί. Ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξω την αθωότητά μου, είναι η δική σας παραπομπή. Αυτός είναι ο δρόμος ο ευθύς…”.
Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στη σκευωρία της κυβέρνησης και κατήγγειλε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη: “Πού την κατάντησαν την Δικαιοσύνη; Τι γαϊτανάκι έχουν στήσει με σκοπό την πλήρη υποταγή της δικαστικής εξουσίας στο καθεστώς Τσίπρα-Παπαγγελόπουλου; Εγώ έχω πλήρη εμπιστοσύνη στους Έλληνες δικαστές. Εσείς, όμως, να προσέχετε: Δεν γίναμε εμείς “όμηροι” του Παπαγγελόπουλου. Εσείς γίνατε όμηροί του… Και ο Παπαγγελόπουλος θα σας κάψει”.
“Αν γίνει δεκτή η έωλη νομική επιχειρηματολογία σας, τότε θα έχετε ανοίξει, όχι δρόμο αλλά λεωφόρο, για τη… δική σας παραπομπή αργότερα απευθείας στην τακτική δικαιοσύνη” πρόσθεσε ο πρώην Πρωθυπουργός.
Πικραμμένος: Δεν έχω καμία σχέση με το αποκαλούμενο σκάνδαλο Novartis
«Ενώπιόν σας, στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου, σας ζήτησα να παραδοθώ αθώος στην κοινωνία το ταχύτερο δυνατόν. Μου ζητήθηκε μετέπειτα να προσέλθω στην προανακριτική επιτροπή για να εκφέρω τη γνώμη μου για το θέμα της αρμοδιότητάς της. Δεν προσήλθα, αλλά έστειλα επιστολή, με την οποία εξήγησα ότι επαφίεμαι στην κρίση της για ένα τέτοιο θέμα καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα». Αυτό τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, στη συζήτηση για την υπόθεση Novartis, στη Βουλή.
«Σήμερα, κάποιους μήνες μετά, σας δηλώνω με παρρησία ότι δεν με ενδιαφέρει καθόλου ποιο όργανο θα κριθεί ως αρμόδιο για να κρίνει την υπόθεση. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το θέμα να ερευνηθεί στην ουσία του. Έχω, όμως, τον φόβο ότι με τις διαδικασίες που ακολουθούνται μπορεί να μη συμβεί. Τυχόν αδικαιολόγητη παράταση ή μη ολοκλήρωση της διαδικασίας προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα ενός ανθρώπου που υπηρέτησε τη δικαιοσύνη με πιστό τρόπο για 37 χρόνια και νομίζω ότι πλήττει το κύρος της ίδιας της δικαιοσύνης» πρόσθεσε.
Ο κ. Πικραμμένος ζήτησε την πιστή τήρηση των κανόνων της ελληνικής και ευρωπαϊκής έννομης τάξης και την ταχύτατη διαλεύκανση της ουσίας τής υπόθεσης, «διότι αν και αυτή η υπόθεση συρθεί επί μακρόν, όχι μόνο θα εξακολουθήσει να σπιλώνεται η προσωπικότητά μου, αλλά θα δίνεται και σε ορισμένους το έρεισμα να ισχυριστούν ότι πρόκειται εντέλει για πολιτική δίωξη».
«Είναι γνωστό σε όλο το πανελλήνιο ότι καμία απολύτως σχέση δεν έχω με το αποκαλούμενο σκάνδαλο Novartis. Ουδεμία απολύτως σχέση. Σας καλώ, λοιπόν, να πράξετε το καθήκον σας» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.
Λυκουρέντζος για Novartis: Είμαι αθώος, δεν διέπραξα κανένα αδίκημα – Η σκευωρία θα καταρρεύσει
«Είμαι αθώος. Ουδέν αδίκημα διέπραξα, ουδεμία πράξη ενοχής με βαρύνει. Από την πρώτη στιγμή ζήτησα το άνοιγμα των λογαριασμών μου, την άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου και έρευνα του ονόματός μου και της ζωής μου. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα», τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αντικρούοντας τις κατηγορίες εναντίον του, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.
Ο κ. Λυκουρέντζος μίλησε για «άθλια ψευδομαρτυρία που θα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μαζί με κάθε απόπειρα σπίλωσής» του, αλλά και για σκοπιμότητες σε ό,τι αφορά τις δέκα κάλπες, σημειώνοντας: «Υποτίθεται ότι κρινόμεθα ατομικά, αλλά χωρίς διατυπωμένες κατηγορίες».
Υποστήριξε επίσης ότι μερίδα του Τύπου, αλλά και ορισμένοι κύκλοι, «επιμένουν να κατασκευάζουν ενόχους, επιμένουν στην άθλια πρακτική της σπίλωσης» και τόνισε ότι ουδεμία επικοινωνία είχε ποτέ με στελέχη της Novartis.
Επιπλέον, επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο η κυβερνητική πλειοψηφία διαχειρίστηκε την υπόθεση καταλογίζοντάς της «βαρύτατες ηθικές ευθύνες για τις πρακτικές που ακολούθησε» και οι οποίες -όπως είπε- συντηρούν αδίκως τη σπίλωσή του. Τόνισε ότι «επέλεξε (σσ: η κυβέρνηση) να υπηρετήσει σκοπιμότητες» και «αντί να διερευνήσει, ως όφειλε, πλήρως και σε βάθος την υπόθεση Novartis, επέλεξε την απόδραση από τις ευθύνες της, καταθέτοντας πόρισμα με το οποίο αρνείται τις αρμοδιότητες της Προανακριτικής Επιτροπής».
«Πρόκειται για κραυγαλέα αντίφαση, η οποία όχι μόνον αισθήματα απογοήτευσης δικαιολογεί, αλλά και εύλογες ανησυχίες για την ποιότητα της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών» τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος και πρόσθεσε: «Αρνούμαι να συμπράξω στην εκτροπή από τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Επιμένω σε όσα ανέφερα με την ομιλία μου, στην Ολομέλεια της Βουλής, την 21η Φεβρουαρίου 2018. Δεν επιθυμώ να συμπράξω σε καμιά μορφή αποπροσανατολισμού».
«Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη και αναμένω την αποκάλυψη της αλήθειας το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, δεν θα επιτρέψω με κανένα τρόπο να επικρέμεται επί μακρόν μια ανυπόστατη κατηγορία σε βάρος μου» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι μετά τη σημερινή απόφαση της Ολομέλειας θα ζητήσει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να εξεταστεί η περίπτωσή του αποκλειστικά και ως μεμονωμένη.
«Θεωρώ δίκαιο και ξεκάθαρο το αίτημά μου. Οφείλει ο κ. πρόεδρος της Βουλής να συνδράμει. Είναι άδικο, ανήθικο, ανέντιμο να κρατούμεθα υπό αιχμαλωσία ύποπτων κύκλων, πολιτικοί, οι οποίοι υπηρετήσαμε τον δημόσιο βίο με διαφάνεια και εντιμότητα» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Δεν είχα ως Υπουργός αρμοδιότητα για την φαρμακευτική πολιτική. Ουδεμία απόφαση υπέγραψα για τιμολόγηση φαρμάκων ή για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο ΕΟΠΥΥ καθόριζε τους κανόνες και τις διαδικασίες πληρωμών. Δεν υπέγραψα, δεν είχα συναλλαγή, δεν είχα σχέσεις με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία ή άλλη εταιρεία προμηθευτή του ΕΣΥ».
«Δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσα να κατηγορηθώ για την άμεμπτο άσκηση των καθηκόντων μου, για την ακλόνητη στάση μου απέναντι στα νοσηρά φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής, πολύ δε περισσότερο για χρηματισμό. Στάθηκα με σθένος απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα. Γνωριζόμαστε καλά στη χώρα μας. Γνωριζόμαστε τόσο καλά ώστε να είναι εξ ίσου γνωστό ότι δεν είμαστε όλοι βουτηγμένοι στον βούρκο της διαφθοράς, έστω και αν κάποιοι θέλουν να έχουν έτσι τα πράγματα για να δικαιολογούν άλλοι το περιβόητο “όλοι το ίδιο είναι” και άλλοι να δικαιολογούν τις ενοχές τους» κατέληξε ο κ. Λυκουρέντζος.
Στουρνάρας: Η Novartis είναι η μεγαλύτερη σκευωρία της Μεταπολίτευσης
Για τη μεγαλύτερη σκευωρία της Μεταπολίτευσης έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής αναφερόμενος στην υπόθεση της Novartis, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
«Είναι καθήκον μου να διεκδικήσω να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και τα ονόματα των ψευδομαρτύρων και να αποδοθούν ευθύνες», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, κάνοντας λόγο για «μια σκευωρία με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς που πλήττει την ίδια τη Δημοκρατία».
Εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του για το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπως είπε, νίπτει τας χείρας της για το θέμα αυτό.
«Είχε πει πως αν νίψει τας χείρας της η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή θα έχει απεμπολίσει το χρέος της να αποκαταστήσει το κύρος των θεσμών. Με λύπη διαπιστώνω σήμερα ότι η πλειοψηφία της επιτροπής επέλεξε όχι μόνο να νίψει τας χείρας της αλλά και να παραδοθεί στη συκοφαντία αρνούμενη να εξετάσει την υπόθεση», είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους κατά την άποψή του συνέβη αυτό.
«Επειδή φοβήθηκε την αποκάλυψη της αλήθειας γιατί αν καλούνταν οι ψευδομάρτυρες θα αποκαλυπτόταν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτευσης. Επειδή έτσι θα συντηρηθεί μέρος της συκοφαντικής λάσπης και επειδή θα αποκαλυπτόταν ότι ένοχοι είναι άλλοι, πρόσωπα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση», σημείωσε.
Ο κ. Στουρνάρας είπε, επίσης ότι «η υπόθεση των δέκα θα συνεχίσει να προκαλεί τεράστια ζημιά στη χώρα πλήττοντας βάναυσα το θεσμικό της υπόβαθρο».
Εξάλλου, έκανε λόγο για διεθνή δυσφήμηση την οποία υπέστη.
«Αντιμετώπισα διεθνή δυσφήμηση από όσους επέλεξαν να διατηρήσουν την ηχώ της συκοφαντίας όπως για παράδειγμα με την ερώτηση του κ. Κούλογλου προς τον κ. Ντράγκι για το αν έχει ενημερωθεί για τις κατηγορίες σε βάρος μου. Έλληνας ευρωβουλευτής κατέθεσε τέτοιο ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον διοικητή της ΤτΕ νομίζοντας ότι έτσι δυσφημίζει τον διοικητή αλλά ουσιαστικά έτσι δυσφήμισε τη χώρα του».
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε εμμέσως και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, θυμίζοντας τον Θρασύβουλο Τσακαλώτο, θείο του υπουργού Οικονομικών και στρατηγό. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο, με ασυνάρτητες μαρτυρίες τριών ανώνυμων μαρτύρων, υπό αμφισβητούμενο καθεστώς προστασίας, με εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη και τη Φορολογική Διοίκηση, υποκείμενων σε πιέσεις ή ακόμη και εκβιασμούς, χωρίς στοιχεία, χωρίς καν ενδείξεις, να στέλνονται δέκα επιλεγμένα, νυν και πρώην, πολιτικά πρόσωπα, κατηγορούμενα στη Βουλή.
Σαλμάς για Novartis: Πολύς ντόρος για το τίποτα
“Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και αφορά μεσαία στελέχη της διοίκησης, γιατρούς, φαρμακοποιούς και όχι πολιτικά πρόσωπα” τόνισε ο Μάριος Σαλμάς, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση επί του πορίσματος της Προκαταρκτικής Επιτροπής για την εξέταση Novartis.
Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι “αν οι κάλπες στήνονται για τη δημιουργία εντυπώσεων είναι πολύς ντόρος για το τίποτα, γιατί σε ό,τι με αφορά είμαι μέρος της λύσης του προβλήματος της διαφθοράς στο χώρο του φαρμάκου και όχι μέρος του προβλήματος”.
Ο κ. Λαλμάς διαμαρτυρήθηκε για την ύπαρξη δέκα καλπών και αναρωτήθηκε αν μπορεί κάποιος βουλευτής να πει “όχι” για τον Σαλμά λόγω αναρμοδιότητας και “ναι” για τον Λυκουρέντζο, ότι δηλαδή έχει αρμοδιότητα η Βουλή. “Υπάρχει πιθανότητα να πει κάποιος ναι στη δίωξη ενός από τους δέκα, όταν η επιτροπή δεν έχει διερευνήσει την υπόθεση; Πρέπει να είναι τρελός” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην παραπομπή του στην προανακριτική επιτροπή σημείωσε ότι “μια πληροφορία που με αφορούσε η οποία εισφέρθηκε από έναν προστατευόμενο μάρτυρ , την παρέπεμψαν 159 βουλευτές να εξεταστεί, σε αναρμόδια επιτροπή”.
Ο Μάριος Σαλμάς κλείνοντας την ομιλία του απευθύνθηκε στους βουλευτές και ρώτησε: “Υπάρχει κάποιος εδώ που έχει πέσει στην αντίληψή του παράληψη ή πράξη μου κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας που ζημίωσε το Δημόσιο, που ωφέλησε τη Novartis, που είχε ύποπτη σχέση με τη Novartis ή οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική εταιρεία;”.
Κουτρουμάνης για Novartis: Θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους το όνομα και την τιμή μου
Για πρακτικές και μεθοδεύσεις που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές ενός κράτους δικαίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός, Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής για την υπόθεση Novartis, ενώ τόνισε ότι θα υπερασπιστεί, μέχρι τέλους, την τιμή, την εντιμότητα και το όνομά του.
«Βρίσκομαι ενώπιόν σας όχι ως απολογούμενος, αλλά σας κατηγορώ ότι συμμετέχετε ή ανέχεστε τις πρακτικές που παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές τού δικαίου» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και διερωτήθηκε τι θα γίνει εάν η δικαιοσύνη αποφανθεί ότι δεν έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει την υπόθεση. «Θα μας μείνει η ρετσινιά, γιατί εσείς δεν θέλατε να κάνετε έρευνα;» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι το μόνο που επεδίωκε η κυβέρνηση ήταν η σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της.
«Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, όπου η αντιπολίτευση να ζητάει να διερευνηθεί μία υπόθεση και να το αρνείται η κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης και επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση ρωτώντας: «Τι θα εμπόδιζε τη δικαιοσύνη να γίνει έρευνα και από τη Βουλή;»
Ο πρώην υπουργός ισχυρίστηκε, προβάλλοντας και ένα γράφημα, ότι από το 2010 και μετά άρχισε να υποχωρεί η φαρμακευτική δαπάνη γιατί, όπως είπε, «τότε είχαμε τη βούληση να τα βάλουμε με τα μεγάλα κυκλώματα που υπήρχαν σε αυτόν τον χώρο» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση δεν διερεύνησε την περίοδο που υπήρξε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Τέλος, επανέλαβε ότι δεν έχει ουδεμία σχέση με την υπόθεση και υποστήριξε ότι δεν ζήτησε διαφορετική μεταχείριση από οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη.
Κουτσούμπας για Novartis: Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε διαδικασίες-παρωδία
Την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση «Novartis», ανακοίνωσε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ «δεν θα νομιμοποιήσει διαδικασίες-παρωδία». Οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχουν ούτε στην ψηφοφορία.
Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ είχε αναδείξει πως το μεγάλο σκάνδαλο είναι ότι το Φάρμακο αποτελεί εμπόρευμα και όχι κοινωνικό δικαίωμα. Επίσης, ανέφερε ότι η αιτία που αυτό το σκάνδαλο ήρθε στην επιφάνεια είναι ο ανταγωνισμός των επιχειρηματικών ομίλων και ο εμπορικός πόλεμος, με υπαρκτό τον κίνδυνο να πάρει γενικότερες διαστάσεις.
Αναφερόμενος στα «παιχνίδια εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού» που έπαιξε η κυβέρνηση, επεσήμανε ότι η συζήτηση στην Προανακριτική Επιτροπή θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο εκφυλισμού. Πρόσθεσε πως η άρνηση της κυβέρνησης να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης είναι προσχηματική, δεν διευκολύνει ούτε τη δικαιοσύνη, ούτε τη διερεύνηση της υπόθεσης.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]