Ο πόλεμος που άνοιξε το Μέγαρο Μαξίμου με τον επιχειρηματία και εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη, με αφορμή δημοσιεύματα του εκδοτικού του συγκροτήματος, δείχνει τη στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες και αποτελεί σαφή προειδοποίηση προς άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου να σταματήσουν να ασκούν κριτική. Ενδεικτική είναι η δήλωση – προειδοποίηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, πως στο εξής δεν πρόκειται να μένει αναπάντητο «κανένα άλλο συκοφαντικό δημοσίευμα».
Το κλίμα εκφοβισμού που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση στο χώρο των ΜΜΕ, η προαναγγελία δικαστικών εξελίξεων και η κλιμάκωση της επίθεσης με ακραίους χαρακτηρισμούς στην αξιωματική αντιπολίτευση, όπως είναι η αναφορά στο «μαύρο μέτωπο», δείχνουν πως το Μαξίμου αποφάσισε να επαναλάβει τη στρατηγική του 2015 «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», κάτι που αναμφίβολα φέρνει εγγύτερα και την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
Οι αποκαλύψεις ιδιοκτητών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στο πρόσφατο παρελθόν, για «συναντήσεις» και «βοήθεια» προς τον Αλέξη Τσίπρα (οι οποίες δεν έχουν διαψευστεί) φανερώνουν πως ο πρωθυπουργός από τη σκληρή επίθεση και τη στοχοποίηση των «διαπλεκόμενων εκδοτών», προεκλογικά, πέρασε στη δημιουργία «ιδιαίτερων σχέσεων» με ορισμένους από αυτούς, γεγονός που μαρτυρά και η φιλοκυβερνητική στροφή που έκαναν στην πορεία κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αμέσως μετά, κυρίως με το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 και με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Τσίπρας ήρθε σε ρήξη με αρκετούς από αυτούς. Και κάποιοι άλλοι φαίνεται πως αναγκάστηκαν να έρθουν σε συμβιβασμό.
Η αποκάλυψη του Βαγγέλη Μαρινάκη ότι έχει «βοηθήσει» την κυβέρνηση και πως έχει συναντηθεί «με τον κ. Τσίπρα πολλές φορές στο Μέγαρο Μαξίμου» δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα. Το Μαξίμου όχι μόνο δεν διέψευσε τον ισχυρισμό του επιχειρηματία, αλλά υποστήριξε πως «σημασία δεν έχει εάν ο πρωθυπουργός συναντά επιχειρηματίες κατόπιν αιτήματός τους, αλλά εάν αποδέχεται να τους ευνοήσει για να έχει την υποστήριξη των Μέσων τους». Η παραδοχή του Μαξίμου για τις συναντήσεις με τον επιχειρηματία δημιουργεί νέα ερωτήματα, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι έγινε συζήτηση για προσφορά μιντιακής υποστήριξης με ανταλλάγματα. Αν ο πρωθυπουργός ήταν αρνητικός σε ένα τέτοιο υποτιθέμενο «deal», για ποιο λόγο δέχθηκε πολλές φορές το συγκεκριμένο επιχειρηματία στο Μέγαρο Μαξίμου; Γιατί δεν διέψευσε τον ισχυρισμό του κ. Μαρινάκη ότι «βοήθησε την κυβέρνηση»; Και τι είδους «βοήθεια» ήταν αυτή;
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Η αποκάλυψη Μαρινάκη για τις ιδιαίτερες σχέσεις με το Μαξίμου θυμίζει την υπόθεση της «γάτας των Ιμαλαΐων», που είχε αποκαλύψει το 2016 ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης. Ο τότε εκδότης του ΔΟΛ είχε αποκαλύψει στο «ΒΗΜΑ» πως πριν από τις εκλογές είχε συναντηθεί τέσσερις φορές με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του ζήτησε πολιτική στήριξη από τις εφημερίδες του. Σε αντάλλαγμα, σύμφωνα πάντα με την εκδοχή του κ. Ψυχάρη, ο Αλέξης Τσίπρας τού υποσχέθηκε οικονομικά ανταλλάγματα και πιο συγκεκριμένα να του χαριστούν τα δάνεια του εκδοτικού του οργανισμού και να αναλάβει τη συνολική ιδιοκτησία του Mega.
Το Μέγαρο Μαξίμου ούτε τότε είχε διαψεύσει τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Ψυχάρη, υποστήριξε όμως πως «κανένα από τα δύο αιτήματα δεν έγινε δεκτό». Λίγο αργότερα, σε συνέντευξή του (Ενικός) ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να δικαιολογήσει τις τέσσερις συναντήσεις με τον εκδότη, λέγοντας πως «μπορεί να συναντήσω και το διάβολο, δεν θα πουλήσω την ψυχή μου, θα κριθώ από το τι πράττω». Αν όμως και τότε ο κ. Τσίπρας ήταν αντίθετος με ένα πιθανό «deal» με τον εκδότη, για ποιο λόγο τον συνάντησε τέσσερις φορές, και μάλιστα κρυφά σε διαμερίσματα τρίτων;
Σχέσεις όμως φέρεται πως είχε επιδιώξει να αναπτύξει ο Αλέξης Τσίπρας και με τον επιχειρηματία κ. Βαρδινογιάννη, επίσης ιδιοκτήτη Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και μέτοχο στο Mega Channel. Oταν πια ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην εξουσία, ήρθε η ρήξη, με αφορμή το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Το Star του κ. Βαρδινογιάννη κατέθεσε αγωγή κατά του Νίκου Παππά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με αφορμή τη ζημία που όπως υποστήριξε ο σταθμός υπέστη από τη μη αδειοδότησή του, ζητώντας 32 εκατομμύρια ευρώ. «Να απευθυνθεί στο ταμείο απόρων, παράνομων καναλαρχών και αποτυχημένων μάνατζερ», ήταν η απάντηση του κ. Παππά.
Το κανάλι δεν πουλιέται…
Ενας άλλος επιχειρηματίας και καναλάρχης, ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς, με αφορμή το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, υποστήριξε δημόσια σε συγκέντρωση στελεχών του Alpha πως «βοήθησε» τον Αλέξη Τσίπρα. «Εγώ τους βοήθησα γιατί είναι νέοι άνθρωποι και πίστευα ότι θα βοηθήσουν τη χώρα», φέρεται να είπε συγκεκριμένα ο κ. Κοντομηνάς. Μάλιστα, ο επιχειρηματίας, παρεμβαίνοντας σε ψυχαγωγική εκπομπή του Alpha, είχε υποστηρίξει στον «αέρα» πως κάποιοι προσφέρθηκαν να πάρουν τον «πολιτικό» έλεγχο του σταθμού. «Ηρθε ο άνθρωπός του και μου λέει: “Θα μου δώσετε το 51%”. Λέω: “Τι άλλο θέλεις;”. Λέει: “Θέλω τέσσερις εκπομπές την εβδομάδα πολιτικές, να τις έχω εγώ”. Λέω: “Αλλο τίποτα θέλεις;”. “Θέλω να ελέγχω και το πολιτικό κομμάτι των ειδήσεων”. Λέω: “Τίποτε άλλο να στήσουμε;”. Λέω: “Πήγαινε στο καλό, αγόρι μου, το κανάλι δεν πουλιέται”», υποστήριξε ο κ. Κοντομηνάς.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]