Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι για να υλοποιηθεί ο στρατηγικός στόχος της επίτευξης της συμφωνίας-πακέτου και να πέσουν οι υπογραφές της λήξης του προγράμματος τον Αύγουστο, η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί οριστικά από τις διεκδικήσεις που έχει βάλει στο τραπέζι και ανερυθρίαστα «πουλάει» στην ελληνική κοινή γνώμη για να στηρίξει το αφήγημα της «καθαρής εξόδου».
Στην αρχή αποκάλυψε ότι οι έλεγχοι δεν θα είναι εξάμηνοι, όπως έγινε σε άλλες χώρες, αλλά τετράμηνοι ή τρίμηνοι, προκαλώντας εκνευρισμό στο Μαξίμου. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι στις πολιτικές που θα ακολουθήσουν μετά τον Αύγουστο θα έχουν λόγο και οι θεσμοί κι όχι μόνο η κυβέρνηση, όπως «διαφήμιζαν» δεξιά και αριστερά ο Αλέξης Τσίπρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και πολλοί υπουργοί. Προχθές, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Λέσβο, ο υπουργός Οικονομικών «έσβησε» τις προσδοκίες που καλλιεργούσε η κυβέρνηση για αναβολή της μείωσης των συντάξεων που η κυβέρνηση έχει ψηφίσει από τον περασμένο Μάιο.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτή τη φάση Μαξίμου και Τσακαλώτος δεν παίζουν σικέ παιχνίδι και δεν μιλάνε σκοπίμως διπλή γλώσσα.
Ο υπουργός Οικονομικών, που έχει άμεση και πλήρη γνώση της πρόθεσης των δανειστών «να τελειώνουν με την Ελλάδα τον Αύγουστο», θέτοντας όμως συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προσπαθεί να δείξει το δρόμο και τα οφέλη της έγκαιρης συμφωνίας, ακόμα και αν το περιεχόμενό της δεν προσφέρεται για κυβερνητικούς πανηγυρισμούς. Θεωρεί πραγματική την απειλή της Γερμανίας, βλέποντας ότι ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς είναι μέλος μιας πιο ασταθούς κυβέρνησης απ’ ό,τι ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δεν έχει μεγάλο εύρος ευελιξίας. Θεωρεί ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι μέσα στο πρόγραμμα επειδή το θέλουν όλοι, αλλά και για να πιέσει ως το τέλος για γενναία διευθέτηση του χρέους ώστε να μείνουν ικανοποιημένες οι αγορές και να δώσουν ανταγωνιστικό επιτόκιο στην Ελλάδα. Και παράλληλα πιστεύει ότι η κυβέρνηση οφείλει να δεχθεί σκληρούς όρους εποπτείας και να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα χωρίς εξαιρέσεις, προκειμένου να μην υπάρξουν ενστάσεις που θα καθυστερήσουν τις αποφάσεις τώρα, αφήνοντας θέματα προς επαναδιαπραγμάτευση για αργότερα.
Το Μαξίμου και σειρά υπουργών εκτιμούν ότι μια συμφωνία χωρίς «τυράκια» -που θα μπορούν να στηρίξουν το κυβερνητικό αφήγημα ότι η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας θα είναι και διαφορετική και καλύτερη- δεν θα αλλάξει επί της ουσίας τη σημερινή δύσκολη θέση της κυβέρνησης.
Παράλληλα εκτιμούν -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- ότι μία τέτοια εξέλιξη θα εγκλωβίσει την κυβέρνηση στην επιλογή της διενέργειας πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, τη χρονική περίοδο δηλαδή που από τη μία οι ιαχές της φιέστας της εξόδου από το Μνημόνιο θα είναι νωπές στα αφτιά της ελληνικής κοινής γνώμης και παράλληλα θα έχουν να αντιμετωπίσουν την «επόμενη ημέρα» μόνο ως έννοια.
Είναι χαρακτηριστικό του ρήγματος το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος «τελείωνε» το ζήτημα της αναβολής της μείωσης των συντάξεων, τη στιγμή που το Μαξίμου άφηνε να διαρρεύσει ότι τέτοια ζητήματα θα πάνε μάλλον σε πολιτική διαπραγμάτευση και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου δήλωνε στην ΕΡΤ ότι με τέτοιο πρωτογενές πλεόνασμα οι μειώσεις στις συντάξεις δεν είναι απαραίτητες και «πρέπει να τις επαναδιαπραγματευτούμε».
Είναι χαρακτηριστικό του αδιεξόδου της κυβέρνησης το γεγονός ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας κ. Πετρόπουλος είπε στη Βουλή ότι οι συνταξιούχοι θα ενημερωθούν για τις περικοπές στις συντάξεις τους και το νέο ποσό σύνταξης που θα λαμβάνουν τον Ιανουάριο του 2019. Δηλαδή ταυτόχρονα με την εφαρμογή των μειώσεων, όταν είναι γνωστό και συμφωνημένο με τους θεσμούς η κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό των συντάξεων και να έχει αποστείλει στους συνταξιούχους επιστολές με τις οποίες θα τους ενημερώνει για το νέο ποσό της σύνταξής τους, μήνες πριν.
Τέλος, δεν άρεσε στην κυβέρνηση το γεγονός ότι η Κομισιόν χαμήλωσε το στόχο της ανάπτυξης του 2018 στο 1,9% από το 2,5% και κυρίως δεν άρεσε στην κυβέρνηση η επισήμανση στην έκθεση της Κομισιόν ότι η ανεργία μειώνεται με θέσεις ημιαπασχόλησης που δεν μπορούν να στηρίξουν την κατανάλωση.
Η «βόμβα» της Φώφης
Στο Μαξίμου -αλλά και στην Πειραιώς- δεν πέρασε απαρατήρητη η «βόμβα» που πέταξε μέσα στην εβδομάδα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, πριν κλείσει η συμφωνία.
Η εξήγηση που έδιναν στο Μαξίμου προς τα έξω είναι ότι με αυτήν την κίνηση η κ. Γεννηματά επιχειρεί να υπερβεί τα εσωκομματικά της προβλήματα και να λήξει τη συζήτηση στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής για τις συνεργασίες του αύριο. Οπως και να έχει, η θέση του Κινήματος Αλλαγής συμπίπτει με το αίτημα για εκλογές από την αξιωματική αντιπολίτευση, που τις τελευταίες ημέρες επανήλθε στο προσκήνιο και αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα προσωπικά.
Αφενός επειδή «καίει» την κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει έγκριση της επικείμενης συμφωνίας με τους θεσμούς από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στη Βουλή. Αφετέρου, επειδή «τελειώνει» το χαρτί της απλής αναλογικής πριν από τις επόμενες εκλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]