Οι τελευταίες πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα προχωρήσει σε ευρείες και δομικές αλλαγές αλλά σε λίγες και στοχευμένες, που δεν θα στοιχίσουν στην κυβέρνηση χρόνο προσαρμογής. Αν αυτή η πληροφορία επιβεβαιωθεί, τότε θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το σενάριο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο του 2018, με τον κ. Τσίπρα να αποφασίζει τη σύνθεση της κυβέρνησης της τελικής ευθείας προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Η εικόνα που έχουν κορυφαίοι υπουργοί και έμπειροι κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι οι αλλαγές σε επίπεδο υπουργών θα είναι λίγες. Αντιθέτως, αναμένεται «σφαγή» αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, καθώς σε αυτό το πεδίο ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει:
- Να αξιοποιήσει στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, επιχειρώντας να τηρήσει και τις ευαίσθητες εσωκομματικές ισορροπίες.
- Να υπουργοποιήσει σημερινούς βουλευτές, «επιβραβεύοντας» τη στήριξή τους στην κυβέρνηση και την παρουσία τους στη Βουλή.
- Να ανανεώσει τη συμφωνία με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ. τοποθετώντας στη νέα κυβέρνηση τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ. με τη σημερινή, όπως -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- έχει ζητήσει ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος των αλλαγών έχει ήδη αποφασιστεί. Για παράδειγμα, οι αρμοδιότητες του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, από όπου αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν ο Γιάννης Μουζάλας, δεν θα περάσουν στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο κ. Μουζάλας θα αντικατασταθεί.
Η διαχείριση κάποιων υπουργών που θα αποχωρήσουν θα γίνει αποκλειστικά από τον κ. Τσίπρα, όπως θα είναι ο πρωθυπουργός που θα κάνει την πρόταση υπουργοποίησης αν αποφασιστεί τελικά να προσεγγιστούν στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, όπως π.χ. ο Νίκος Φίλης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έχει απορρίψει πρόταση τακτικού συνομιλητή του, εκτός του πυρήνα των συνεργατών του, να προτείνει στον κ. Φίλη να είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην επόμενη κυβέρνηση.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του τις τελικές εισηγήσεις του επιτελείου του (Αλέκος Φλαμπουράρης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Δημήτρης Λιάκος και Θανάσης Καρτερός από το Μαξίμου και Νίκος Παππάς).
Μετά και την προσθήκη του Γιώργου Τσίπρα στο Μαξίμου δεν αναμένονται άλλες αλλαγές. Εξαίρεση ίσως να αποτελέσει ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, για τον οποίο είναι έντονη η φημολογία ότι θα μετακινηθεί στο ευρύτερο οικονομικό επιτελείο.
Οι αμετακίνητοι
Ο «Ε.Τ.» της Κυριακής έχει ήδη αποκαλύψει το deal ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για παραμονή του υπουργού Οικονομικών στη θέση του ως τις επόμενες εκλογές, ο οποίος διατηρεί και το ρόλο του επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Εχοντας απομακρυνθεί πλέον από τους «53+», ο κ. Τσακαλώτος έχει έρθει πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα, ο οποίος ανέλαβε να γεφυρώσει και το χάσμα που υπήρχε ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και στελέχη του επιτελείου του όπως ο Νίκος Παππάς και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Αμετακίνητος είναι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος είναι μεν «αποψιλωμένος» από αρμοδιότητες αλλά παραμένει ο ισορροπιστής και το αμορτισέρ για τον πρωθυπουργό, έναντι της εσωκομματικής πίεσης.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας και μετά τον ανασχηματισμό, ενώ στη θέση του θα παραμείνει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, κόντρα σε σενάρια που τον ήθελαν το τελευταίο διάστημα να αποχωρεί από την κυβέρνηση. Σε απόλυτη συμφωνία με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Χουλιαράκης θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του «μπαμπούλα», εκείνου που συνεχίζει να τραβά το σχοινί έναντι των πιέσεων για παροχές, προσλήψεις, χατίρια κ.λπ., καθώς ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Τσακαλώτος επιθυμούν να δείχνουν ότι απορρίπτουν αιτήματα, ιδιαίτερα σε μία προεκλογική χρονιά, όπως -επιμένουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ- το 2018.
Στο υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να παραμείνει ο κ. Σκουρλέτης. Παρά το γεγονός ότι εδώ και καιρό φροντίζει να διατηρεί διακριτές αποστάσεις από την κεντρική γραμμή σε μεγάλα θέματα -όπως πρόσφατα που έσπευσε να διαφωνήσει με όσους λένε ότι μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα υπάρχει επιτήρηση και έλεγχος στην οικονομία- αλλά και να μην κρύβει ότι εσωκομματικά κινείται σε γραμμή συμφωνίας με τους «53+», ο κ. Τσίπρας δεν έχει ούτε τη δύναμη ούτε λόγο να ανοίξει εσωκομματικούς λογαριασμούς.
Στη θέση της θα παραμείνει και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, με ένα ερωτηματικό να αφορά τη μετακίνηση-αναβάθμισή της σε πιο γκλάμουρ υπουργείο, ως «επιβράβευση» των ως τώρα χειρισμών της στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Εργασίας, ώστε να καταφέρει να εκλεγεί βουλευτής.
Στη θέση τους και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όπως και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, που φέρεται να έχει συμφωνήσει ήδη με τον πρωθυπουργό την παραμονή του, με το επιχείρημα ότι ενδεχόμενη μετακίνησή του θα έδινε σάρκα και οστά στα διάφορα σενάρια για τριγμούς στη συγκυβέρνηση που εδώ και καιρό βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Την ομάδα των αμετακίνητων συμπληρώνουν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και το δίδυμο του υπουργείου Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης. Στη θέση τους αναμένεται να παραμείνουν ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για το Περιβάλλον Σωκράτης Φάμελλος και οι υφυπουργοί Δημήτρης Βίτσας στο υπουργείο Αμυνας, Γιάννης Μπαλάφας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Νεκτάριος Σαντορινιός στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Οι «φευγάτοι»
Στο υπουργείο Οικονομίας θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αντικατάσταση του υπουργού Δημήτρη Παπαδημητρίου. Πιθανότερο σενάριο παραμένει η αναβάθμιση του Αλέξη Χαρίτση σε υπουργό. Σε ό,τι αφορά τον Στέργιο Πιτσιόρλα «παίζει» η αναβάθμισή του σε αναπληρωτή αναλαμβάνοντας και το ΕΣΠΑ και τις επενδύσεις ή και η παραμονή του στη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για τις επενδύσεις, με κάποιον βουλευτή να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του κ. Χαρίτση. Υπό αντικατάσταση τελούν επίσης ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Τα ερωτηματικά
Δεν υπάρχει διαμορφωμένο τοπίο για το τι θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός για την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ολγα Γεροβασίλη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου. Για την κ. Γεροβασίλη κυβερνητικές πηγές λένε ότι στηρίχθηκε όσο λίγοι από τον κ. Τσίπρα και ήρθε η ώρα γα μία αλλαγή στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία θα προχωρήσει πιο γρήγορα το πρότζεκτ της αξιολόγησης στο Δημόσιο. Για τον κ. Σταθάκη λέγεται ότι πρέπει να αντικατασταθεί από κάποιον πιο αποτελεσματικό καθώς στο υπουργείο του τρέχουν κρίσιμα θέματα τόσο για το ομαλό τέλος του προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο όσο και για την περίοδο μετά τον Αύγουστο, τη «μεταμνημονιακή περίοδο», την οποία ο κ. Τσίπρας θέλει να σηματοδοτήσει με κάποιες αλλαγές στην κυβέρνηση. Ο κ. Κουρουμπλής είναι συνδεδεμένος με μία από τις χειρότερες στιγμές της κυβέρνησης, την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό και θεωρείται ότι αν και δεν αντικαταστάθηκε εν θερμώ, ήρθε η ώρα να παραδώσει τη θέση του, ενώ και ο Βαγγέλης Αποστόλου αναμένεται να αντικατασταθεί από κάποιον άλλο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που θα επιχειρήσει -στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές- να βελτιώσει τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ-αγροτών, που βρίσκεται υπό το μηδέν. Ερωτηματικό αποτελεί και το μέλλον του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, για τον οποίο -αν και έχει συγκεντρώσει στο πρόσωπό του πολύ μεγάλο φορτίο κοινωνικής αλλά και ενδοκυβερνητικής και εσωκομματικής δυσαρέσκειας- είναι έντονη η προσπάθεια του συνοδοιπόρου του στην κίνηση «Πράττω» υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να πείσει τον πρωθυπουργό να τον διατηρήσει στη θέση του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]