Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη σε επίπεδο Ομάδας Εργασίας (EWG) του Eurogroup, όπου θα γίνει και η προετοιμασία της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Η ίδια πηγή υπογράμμιζε ότι με το κλείσιμο και της τρίτης αξιολόγησης μπορεί να ξεκινήσουν από τον Φεβρουάριο και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, οι οποίες ωστόσο στοχεύουν πιο πολύ τη δημιουργία θετικού κλίματος στις αγορές και όχι τη λήψη αποφάσεων.
Κι αυτό γιατί οι εταίροι έχουν συμφωνήσει να εξετάσουν τη βιωσιμότητα του χρέους και να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση και της τέταρτης αξιολόγησης, κάτι που αναμένεται τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι η έξοδος από το πρόγραμμα είναι προγραμματισμένη για το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου.
Εξάλλου, χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς αρνήθηκε να σχολιάσει τη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας λίγους μήνες πριν ξεσπάσει η κρίση του 2009. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι αυτό δεν είναι δουλειά της Κομισιόν, η οποία όλα αυτά τα χρόνια έκανε πολλά για την Ελλάδα, εργαζόμενη με βάση τα στοιχεία της Εurostat και τις αποφάσεις του Εurogroup.
Αυτές είναι εσωτερικές συζητήσεις, συνέχισε, και η Κομισιόν δεν πρόκειται να συμμετάσχει παίρνοντας οποιαδήποτε θέση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην αυριανή συνεδρίαση του ΕWG θα εκλεγεί και ο νέος πρόεδρος, που θα είναι ο Ολλανδός Χανς Φλάιμπριφ, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των αλλαγών στην κορυφή της ευρωζώνης μετά την εκλογή τον Δεκέμβριο του προέδρου του Εurogroup Μάριο Σεντένο. Μάλιστα, ο κ. Σεντένο θα προεδρεύσει για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 22 Ιανουαρίου, διαδεχόμενος τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.Στον νέο πρόεδρο Euro Working Group αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας «De Volkskrant», που φέρει τον τίτλο: «Η ήρεμη δύναμη των Βρυξελλών». Ο συντάκτης αποδίδει στον κ. Φλάιμπριφ πρωταγωνιστικό ρόλο στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.
Στο δημοσίευμα ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕWG Τόμας Βίζερ, μιλώντας για το διάδοχό του, αναφέρει ότι εδώ και πολλά χρόνια τον συνοδεύει η φήμη πως είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός. «Δεν του αρέσουν οι πολλές συζητήσεις, καθώς τον ενδιαφέρει κυρίως να δίνει πρακτικές λύσεις, διαθέτει μια τεράστια τεχνογνωσία και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους συνεργάτες του», εξηγεί ο κ. Βίζερ. Επισημαίνει ακόμη την πολύτιμη συμβολή του κ. Φλάιμπριφ στην υπέρβαση της ελληνικής κρίσης, όπου μαζί με άλλους τεχνοκράτες είχε αναλάβει το καθήκον να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Στον νέο πρόεδρο αναφέρεται και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει αυτό που πολλοί Ευρωπαίοι οι οποίοι έχουν συνεργαστεί με τον κ. Φλάιμπριφ τού προσάπτουν, ότι δηλαδή κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης (2011) επέδειξε ενίοτε μια ωμή/ανάλγητη συμπεριφορά, απορρίπτει την κατηγορία αυτή ως «ανοησία». «Αυτό το χαρακτηριστικό το προσάπτουν σε όλους τους Ολλανδούς που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κι εγώ ακόμα έχω ακούσει τα εξ αμάξης για το πρόσωπό μου», ανέφερε.
Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας
Βρυξέλλες, ανταπόκριση ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]