Μετά το σημαντικό ταξίδι στις Βρυξέλλες και τις επαφές που είχε με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και πλήθος επιτρόπων, επόμενος σταθμός για τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, θα αποτελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Νοέμβριο, το Στρασβούργο και στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας του σε όλες τις συναντήσεις με ηγέτες και αξιωματούχους της Ευρώπης θα παραμείνει η μεγάλη σημασία που αποδίδει στην «ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων» που χρειάζεται η χώρα σε όλους τους τομείς, από την οικονομία μέχρι τη Δημόσια Διοίκηση, την Παιδεία και τη Δικαιοσύνη.
Διαρκές μήνυμά του προς την ελληνική κοινωνία αλλά και σταθερή διαβεβαίωση προς τους ξένους συνομιλητές του είναι ότι οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που πρεσβεύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γίνουν όχι γιατί επιβάλλονται από Μνημόνιο αλλά επειδή είναι αναγκαίες για τη χώρα. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τις περιγράφει ως «μεταρρυθμίσεις ουσίας με κοινωνικό πρόσημο», οι οποίες υπερβαίνουν τον ορίζοντα του συγκεκριμένου Προγράμματος και αφορούν επί της ουσίας την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας.
Η επίσκεψη στις Βρυξέλλες έχει ενισχύσει την αίσθηση στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζεται πλέον ως «επόμενος πρωθυπουργός». Σε αυτό αποδίδουν και το γεγονός ότι οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους δεν άγγιξαν καθόλου τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης, αλλά αφορούσαν αποκλειστικά στο τι θα κάνει ως κυβέρνηση η Ν.Δ. Στη δική της ατζέντα, η οποία πηγαίνει πέραν του 2018, και στο δικό της μεσοπρόθεσμο σχέδιο αλλαγών στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Ιδιαιτέρως σημαντική θεωρούν μάλιστα στην Πειραιώς τη διαπίστωση, που και δημοσίως έγινε από τον κ. Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, ότι οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της η Ν.Δ. είναι απολύτως εναρμονισμένες με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για διαπίστωση που ενισχύει την πίστη ότι η επόμενη κυβέρνηση θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με επιτυχία μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, η οποία θα έχει στο επίκεντρο τη «ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων» που θα τους προτείνει με στόχο όσο προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις τόσο να μειώνονται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων στα πιο ρεαλιστικά επίπεδα του 2% μεσοπρόθεσμα και να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω μείωση της φορολογίας.
Η άποψη πως «η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων είναι το πιο ουσιαστικό συστατικό για να βγει η χώρα από την κρίση» είναι σταθερή για τον κ. Μητσοτάκη και την είχε εκφράσει μεταξύ άλλων και προς τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, στη συνάντηση του περασμένου Φεβρουαρίου στο Βερολίνο. Και δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, εν μέσω συζητήσεων για το κατά πόσο το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών θα επηρεάσει τη γερμανική πολιτική έναντι της Αθήνας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει ότι το «κλειδί» για την έξοδο της χώρας από την κρίση βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Και «οφείλουμε», όπως τονίζει, «να κάνουμε τα πάντα οι ίδιοι για να βάλουμε σε τάξη την πατρίδα μας, ασχέτως των εξελίξεων στο εξωτερικό».
Οι εξελίξεις που κυοφορούνται στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι δεδομένο πάντως ότι αφορούν άμεσα και την Ελλάδα και γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ιδιαίτερα στην ανάγκη παρουσίας της στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων που θα κορυφωθούν τους επόμενους 15 καθοριστικούς μήνες. «Η χώρα χρειάζεται μια ομάδα αποτελεσματική και αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά. Μόνο έτσι θα ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της και θα ξανακαθίσει στο ευρωπαϊκό τραπέζι ως ισότιμος εταίρος σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ανοίγει για την Ευρώπη», σημειώνει ωστόσο η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπεραμυνόμενη της ανάγκης για πολιτική αλλαγή.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Προσυνεδριακοί ρυθμοί και κριτική για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ
Στο εσωτερικό της χώρας η Ν.Δ. συνεχίζει να κινείται σε προσυνεδριακούς ρυθμούς -καθώς χθες διεξήχθη και το 2ο προσυνέδριο στην Πάτρα- αλλά εντείνει, παράλληλα, και τη σκληρή αντιπολιτευτική ρητορική με στόχο τη διαρκή αποδόμηση της «εικονικής πραγματικότητας» που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση. Μιας πραγματικότητας που, σε ό,τι αφορά την οικονομία, προσέκρουσε και στα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που κατέδειξαν την οπισθοδρόμηση της χώρας κατά τη διετία 2015-2016.
Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά σε σχέση με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ότι «λόγω της προχειρότητας του κ. Τσίπρα χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία για τον τόπο μας», καθώς «αρκέστηκε τελικά μόνο σε μία θολή συμφωνία για την αναγκαία αναβάθμιση των F-16», ενώ- όπως υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη– «για όλα τα εθνικά θέματα και τις επενδύσεις που τόσο χρειάζεται η χώρα δεν υπήρξε κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα. Μόνο ευχολόγια».
Ο τομεάρχης Εθνικής Αμυνας, Βασίλης Κικίλιας, ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων τονίζοντας ότι πρέπει να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως: «Πόσο τελικά θα κοστίσει η συμφωνία; Πόσα αεροσκάφη αφορά; Υπάρχουν ή όχι αντισταθμιστικά μέτρα; Θα εμπλακεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία και πώς συγκεκριμένα;».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
achondropoulos@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής