Μετά την επίλυση τεχνικών ζητημάτων και την οριστικοποίηση της ημερομηνίας των εκλογών για την Κυριακή 12 Νοεμβρίου (και για τις 19 Νοεμβρίου εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος), τα επιτελεία των υποψηφίων περνούν πλέον στην καθαρή πολιτική αντιπαράθεση, που άλλωστε είναι και το μεγάλο ζητούμενο για τους ψηφοφόρους. «Τώρα αρχίζει ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος για τους υποψηφίους», τονίζει κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς δείχνουν ότι οι υποψήφιοι κινούνται μέσα σε ναρκοπέδιο, καθώς ο χώρος αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται από έλλειψη συνοχής και συγκεκριμένης στρατηγικής απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στην εξουσία.
Διχογνωμία
Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία, με αφορμή το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, ανέδειξε τις αδυναμίες και τη διχογνωμία που διακρίνει αυτή τη στιγμή σε πολλά ζητήματα τους υποψηφίους και τους φορείς που συμμετέχουν στις διεργασίες για το νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς. Την επίσημη γραμμή της ΔΗ.ΣΥ. (να ψηφίσει «παρών» στο επίμαχο άρθρο 3 για την αλλαγή φύλου) δεν ακολούθησε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος αλλά και ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΟΤΑΜΙΟΥ με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη, που διαφοροποιήθηκαν, ψηφίζοντας «ναι», προσφέροντας ουσιαστικά σανίδα σωτηρίας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, η απουσία επτά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ μείωσε το όριο της πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο οριακά με 148 ψήφους.
Πρακτικά, έσπασε το κοινό μέτωπο που είχαν συγκροτήσει η ΔΗ.ΣΥ. με τη Ν.Δ. να μην ψηφίζουν νομοσχέδια που δεν έχουν και την ψήφο του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝ.ΕΛ., το οποίο είχε ως σκοπό να προκαλέσει την απώλεια της δεδηλωμένης στην κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, ο χώρος της Κεντροαριστεράς εμφανίστηκε διασπασμένος και χωρίς συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση των στελεχών της Κεντροαριστεράς να στηρίξουν το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου. «Η ΔΗ.ΣΥ. θα το επιχειρήσει ξανά σε επόμενα νομοσχέδια. Για τη στάση που θα τηρήσει το ΠΟΤΑΜΙ όμως, δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε τίποτα», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπεραμύνθηκε της απόφασής του να ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, λέγοντας πως η νέα προοδευτική παράταξη «δεν θα κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα, στην εξέλιξη, στη λογική, στα δικαιώματα». Ομως, και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, εξήγησε πως «τέτοιες προοδευτικές αλλαγές πρέπει να προχωρούν και να μην καίγονται στο βωμό οποιασδήποτε τακτικής».
Η Φώφη Γεννηματά -που δέχθηκε τα πυρά του Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος λόγω της απουσίας της από την ψηφοφορία την κατηγόρησε για «φυγομαχία»- έκανε λόγο για «προκλήσεις» και «μικρότητες» που αποσκοπούν σε «προσωπική προβολή» και συνέστησε «ψυχραιμία και μέτρο», ενώ δυο μέρες μετά, σε συνέντευξή της (ΚΡΗΤΗ TV) σε πιο σκληρό ύφος, δήλωσε πως η κριτική που της ασκήθηκε «αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας», καθώς η απουσία της από τη Βουλή οφειλόταν σε προγραμματισμένη από καιρό περιοδεία της στην Κρήτη.
Κριτική άσκησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τόνισε ότι «τα θεμελιώδη δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων δεν έπρεπε να τεθούν στο επίκεντρο μιας μικροπολιτικής συζήτησης», αλλά και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος υποστήριξε πως με τη συγκεκριμένη εξέλιξη «αποσαφηνίστηκε και το είδος της πολιτικής από το οποίο πρέπει να απομακρυνθούμε». Συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «θα αποφύγει τις προσωπικές αντιπαραθέσεις με τους συνυποψηφίους της» και πως «δεν πρόκειται ποτέ να αναφερθεί προσωπικά σε κανέναν».
Συμμετοχή
Την ίδια στιγμή, μπορεί οι τόνοι για τα διαδικαστικά ζητήματα, όπως είναι η ημερομηνία των εκλογών και η ηλεκτρονική ψηφοφορία, να έχουν πέσει, ωστόσο οι διαφωνίες παραμένουν. Ο Σταύρος Θεοδωράκης επιμένει ότι οι εκλογές δεν έπρεπε να γίνουν στις 12 Νοεμβρίου καθώς συμπίπτουν με το Μαραθώνιο της Αθήνας. Η Σεβαστουπόλεως εκτιμά ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στις εκλογές τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ να κερδίσει. Το στοίχημα για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι να ψηφίσουν περισσότεροι από 100 χιλιάδες πολίτες. Ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος δήλωσε (Action 24) ότι αν προσέλθουν στις κάλπες 300 χιλιάδες «θα είναι θρίαμβος», καθώς τόσες είναι και οι υπογραφές υποστήριξης στους υποψηφίους. Στο εγχείρημα αναμένεται να συνδράμουν και χιλιάδες εθελοντές, τους οποίους αναμένεται να συντονίσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που ανέλαβε σύμβουλος στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.
Γκρίνια για το άτυπο τηλεοπτικό debate, προσμονή για τα τρία επίσημα
Το άτυπο τηλεοπτικό debate που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (Action 24) προκάλεσε γκρίνιες, καθώς σε αυτό συμμετείχαν μόνο πέντε από τους δέκα υποψηφίους, αφού η Φώφη Γεννηματά έχει δηλώσει πως θα συμμετάσχει μόνο στα τρία debate που έχει αποφασίσει η Επιτροπή Αλιβιζάτου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δεν προσήλθε λόγω της επέμβασης στην οποία είχε υποβληθεί, ενώ τρεις υποψήφιοι (Πόντας, Γάτσιος, Τζιώτης) δεν προσκλήθηκαν, καθώς είχε προγραμματιστεί από τον τηλεοπτικό σταθμό να συμμετάσχουν σε ξεχωριστό debate. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο εν λόγω άτυπο debate, θέτοντας ζήτημα «ίσης μεταχείρισης στην προβολή των θέσεων» όλων των υποψηφίων. Στην άτυπη τηλεμαχία οι υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με τον κ. Θεοδωράκη να λέει στον κ. Καμίνη ότι η ηγεσία δεν είναι part time εργασία και τον κ. Μανιάτη να αναρωτιέται για τον κ. Θεοδωράκη πώς θα τα καταφέρει στο νέο φορέα, από τη στιγμή που δεν τα κατάφερε με το ΠΟΤΑΜΙ.
Σε κάθε περίπτωση, τα τρία επίσημα debate που έχει αποφασίσει η Επιτροπή Αλιβιζάτου περιλαμβάνουν και τους δέκα υποψηφίους και, σύμφωνα με πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη, αναμένεται να διεξαχθούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Το ένα από αυτά θα διεξαχθεί στην Αθήνα και το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη. Η τρίτη τηλεμαχία θα διεξαχθεί μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών ανάμεσα στους δύο υποψηφίους που θα έχουν επικρατήσει. Τα debate αναμένεται να διεξαχθούν σε εξωτερικό χώρο και όχι σε στούντιο, με συντονιστή το δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, και θα μεταδοθούν από το Διαδίκτυο αλλά και τηλεοπτικά. Οι ημερομηνίες των debate αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής