Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι για τη ΝΔ μεταρρύθμιση στο δημόσιο αποτελούν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
«Από τα μέσα του 2018 θα προχωρήσουμε γραπτούς διαγωνισμούς για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων στον δημόσιο» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Αποφεύγοντας να μιλήσει για αριθμούς ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στόχος της κυβέρνησης του είναι να σταματήσει το brain drain. Εξετάζουμε σοβαρά την θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων, σημείωσε.
Είπε ακόμα ότι οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι είναι λίγοι σε σχέση με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων στις χώρες του ΟΟΣΑ και σημείωσε επίσης ότι οι υπάλληλοι του δημοσίου είναι… μεγάλης ηλικίας.
Κατά τα λοιπά, αναφερόμενος στις προσλήψεις και το σχέδιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι προσλήψεις δεν θα γίνονται αυθαίρετα και απρογραμμάτιστα. Δημιουργείται μηχανισμός αποτύπωσης των αναγκών είπε χαρακτηριστικά.
Το σχέδιο αυτό αφορά την επόμενη ημέρα, την μετά μνημονίων εποχή είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.
«Προωθούμε μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές στην Υγεία, την Παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Απώτερος στόχος μας είναι η ανάκτηση της κυριαρχίας μας. Να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα που μπορεί να εξασφαλίζει στον λαό της ευημερία και κοινωνική Δικαιοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η μεταρρύθμιση για την Διοικητική μεταρρύθμιση» είπε ο Πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στη λογική του κράτους λάφυρου και εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής διαχείρισης συνεχίστηκε επί δεκαετίες ως τα χρόνια της κρίσης. Αυτήν την αντίληψη για το κράτος-λάφυρο δείχνουν σήμερα οι πονηρές και δήθεν φιλελεύθερες κραυγές ορισμένων για την κατάρτιση της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο, είπε ο πρωθυπουργός.
Το Δημόσιο από παιδί του συστήματος έγινε το αποπαίδι. Κάποιοι προσπάθησαν σε αυτό να φορτώσουν τις δικές τους αμαρτίες είπε και πρόσθεσε: Το αποκορύφωμα αυτού του νεοφιλευθερου λαικισμού ήταν η μεταρρύθμιση του κ. Μητσοτάκη η οποία ταυτίστηκε «με απολύσεις και βίαιες μετακινήσεις». Ανέφερε επίσης ότι η αξιολόγηση του κ. Μητσοτάκη απέβλεπε στις απολύσεις και τον εκφοβισμό των δημοσίων υπαλλήλων
Μπελέρης για Τασούλα: Μεγάλη τιμή για τους Ηπειρώτες και από τις δύο πλευρές των συνόρων
Η εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη, ξεκίνησε με την τοποθέτηση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη.
Η δική μας πολιτική αντιμάχεται κάθε πελατειακή λογική και σήμερα δίνουμε απαντήσεις στο πώς βλέπουμε και τι κάνουμε για να μεταρρυθμίσουμε το παρόν και το μέλλον της Δημόσιας Διοίκησης, είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, στην ομιλία της.
«Σε μια κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία, τη στιγμή που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πιστοποιούν την ανοδική μας τροχιά, η διοικητική ανασυγκρότηση έρχεται να θεραπεύσει διαχρονικές παθογένειες, συμμετέχοντας δυναμικά στην προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» είπε η κυρία Γεροβασίλη.
Πιστεύοντας βαθιά πως καίριας σημασίας για την επιτυχία του όποιου εθνικού σχεδιασμού για τη Δημόσια Διοίκηση αποτελεί το ανθρώπινο δυναμικό της, θεσμοθετήσαμε και υλοποιούμε με ανοιχτές κι αντικειμενικές διαδικασίες μια δέσμη δράσεων που αφορούν την εσωτερική λειτουργία του δημοσίου τομέα, όπως η Κινητικότητα, η Αξιολόγηση, το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών και η Επιλογή Προϊσταμένων, τα Περιγράμματα Θέσεων, η Στοχοθεσία επισήμανε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπογραμμίζοντας, χαρακτηριστικά, επενδύουμε στην προώθηση του κατάλληλου υπαλλήλου στην κατάλληλη θέση.
Η νέα αυτή πραγματικότητα στη λειτουργία του Δημοσίου το 2020 θα συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση των σχέσεων κράτους-πολιτών, διαμορφώνοντας σταδιακά ένα συλλογικό, κοινωνικό αποτύπωμα για τον δημόσιο υπάλληλο, με έμφαση στην αποδοτικότητα, την εξυπηρετικότητα, την ευγένεια, την ισονομία και την προστασία της αξιοπρέπειας του συναλλασσόμενου πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη.
Ο Γάλλος πρέσβης
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον χαιρετισμό του Γάλλου πρέσβη Christophe Chantepy. Όπως είναι γνωστό η Expertise France έχει αναλάβει την παροχή τεχνικής βοήθειας στον τομέα των διοικητικών μεταρρυθμίσεων.
«Είναι μεγάλο και ωραίο σχέδιο και το κυρίαρχο στοιχείο αυτή της μεταρρύθμισης είναι η εμπέδωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη» είπε ο Γάλλος πρέσβης και πρόσθεσε: «προσωπικά υπόσχομαι στους πολίτες ότι θα οικοδομήσουμε μια διοίκηση που θα σας ακούει και θα σας απαντά» Ο Γάλλος πρέσβης ο οποίος μίλησε ελληνικά, δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για την συνεργασία των δύο χωρών στον συγκεκριμένο τομέα.
Για την «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019», μίλησε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γρηγόρης Θεοδωράκης.
Οι στόχοι
Σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις η «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019» αποβλέπει αφενός στην ορθολογική ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης και αφετέρου στην απλούστευση των διαδικασιών, την μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Πρόκειται για μια ολιστική μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η οποία εξορθολογίζει τις δομές και τη λειτουργία του δημοσίου και εστιάζει στη βέλτιστη αξιοποίηση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων.
Παράλληλα, η «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019» ενσωματώνει πολιτικές και υλοποιεί δράσεις για:
· την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής
· την προστασία ευάλωτων κοινωνικά ομάδων
· την επαγγελματική σταδιοδρομία των δημοσίων υπαλλήλων με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας
· την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας
· τη σταδιακή μετάβαση στην ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση
Η «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 -2019» εδράζεται σύμφωνα με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε δύο βασικούς άξονες:
· τη Διοικητική Ανασυγκρότηση
· την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
Η Διοικητική Ανασυγκρότηση αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας στο εσωτερικό της διοίκησης με την εισαγωγή ανοιχτών, αντικειμενικών διαδικασιών, οι οποίες απαντούν στα προβλήματα υποστελέχωσης και ανορθολογικής κατανομής προσωπικού.
Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις, με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, έχοντας ενσωματώσει τις διεθνείς καλές πρακτικές στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και τις πολιτικές για τα ανοιχτά δεδομένα.