Οι πληροφορίες λένε πως πίσω απ’ αυτήν τη φράση δεν βρίσκονται μόνο «παραδοτέα» σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας, αλλά κι ένα μεγάλο στοίχημα για τη συναισθηματική επαναπροσέγγιση της κυβέρνησης με ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της του 2023, το οποίο -χωρίς να έχει μετακομίσει σε άλλο κόμμα- συνεχίζει να κρατάει αποστάσεις, λόγω συγκεκριμένων πράξεων και παραλείψεων της κυβέρνησης.
Στο Μ. Μαξίμου μετά την πρόσφατη αναδιάρθρωσή του -μεταξύ άλλων και κυρίως με την προσθήκη του Κ. Χατζηδάκη σε ρόλο Νο2- αυτό το στοίχημα βρίσκεται ψηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες. Το νέο και ενδιαφέρον στοιχείο που δείχνει να αλλάζει, προκειμένου να κερδηθεί αυτό το στοίχημα, είναι η πολιτική αντιμετώπιση των προβλημάτων, σε επαφή με την πραγματικότητα και με συγκεκριμένες στοχευμένες κινήσεις. Π.χ. μετά την αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου με την Πολεοδομία της Ρόδου, στόχος της κυβέρνησης είναι η λήψη σειράς συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία δεν θα εξαντλούνται στην τιμωρία των «μελών συμμοριών» του «βαθέως κράτους», αλλά η εμπέδωση στους Ελληνες πολίτες, ότι οι πολεοδομίες θα πάψουν να είναι κέντρα διαφθοράς και ταλαιπωρίας-αφαίμαξής τους.
Σιδηρόδρομος
Στο ίδιο πλαίσιο, το πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει περί το τέλος Απριλίου, θα είναι το «νομοσχέδιο Κυρανάκη» για τον σιδηρόδρομο. Απώτερος στόχος κι αυτής της κίνησης δεν θα είναι μόνο η αξιολόγηση και η αναδιάρθρωση της λειτουργίας του ΟΣΕ -η οποία αναμένεται να είναι ριζική, με μοντέλο τη ΔΕΗ- αλλά η δημιουργία του αισθήματος ότι τα τρένα θα είναι ασφαλή. Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου κάνουν λόγο για έναν νέο οργανισμό, ο οποίος θα μπορεί να λειτουργήσει με σύγχρονες υποδομές και μεθόδους και χωρίς η γάγγραινα του συντεχνιακού συνδικαλισμού και τα κομματικά ρουσφέτια να είναι σε θέση να εμποδίσουν τη λειτουργία του νέου ΟΣΕ. Επίσης, δεν ήταν τυχαίες οι επισκέψεις του μαζί με τον Τ. Θεοδωρικάκο σε βιομηχανικές μονάδες στη Στερεά Ελλάδα και τον Α. Γεωργιάδη στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Η ανάπτυξη και η εδραίωση του νέου ΕΣΥ που ανακαινίζεται, παραμένουν ισχυρές κυβερνητικές προτεραιότητες.
Οι μικρές και οι μεγάλες μάχες με τις παθογένειες της καθημερινότητας, μαζί με την άμεση και έμμεση ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των ευάλωτων, αλλά και της μεσαίας τάξης (π.χ. ο διευρυμένος εξωδικαστικός συμβιβασμός) έχουν ως στόχο στις αρχές του καλοκαιριού να έχει αλλάξει το κλίμα και τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης να παρουσιάσει ένα μεγάλο, αλλά κοστολογημένο πακέτο παροχών, με το οποίο θα υπάρξει περαιτέρω σύγκλιση της χώρας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το σχέδιο αυτό μπορεί πλέον να ξεδιπλωθεί πιο «εύκολα» δεδομένων δύο σημαντικών αλλαγών που γίνονται και κατά τις εκτιμήσεις του Μ. Μαξίμου θα ενταθούν. Η πρώτη είναι η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, η οποία καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και σε αυτές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (MRB, Metron Analysis, Interview, Prorata) και σε αυτές που θα το δουν, αλλά και στις κυλιόμενες μετρήσεις που γίνονται και δείχνουν πιο καθαρά τα ποιοτικά στοιχεία.
Η Ν.Δ. ύστερα από ένα θυελλώδες τρίμηνο, το οποίο αντιμετώπισε με φοβικότητα και ενοχικότητα, με αποτέλεσμα να βρεθεί στα χαμηλότερα ποσοστά της δεκαετίας, ανακάμπτει και μάλιστα έντονα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, έχει ανακτήσει το 80% των απωλειών που είχε λόγω της ανεμπόδιστης εργαλειοποίησης της τραγωδίας των Τεμπών. Η συνεχιζόμενη κατάρρευση της προσπάθειας συγκάλυψης της αλήθειας και η εξάτμιση των θεωριών συνωμοσίας και fake news έχουν αρχίσει και γίνονται μπούμερανγκ για τους κατασκευαστές τους. Ηδη υπάρχει θεαματική πτώση του ποσοστού όσων πιστεύουν ότι υπήρξε «συγκάλυψη» και «μπάζωμα της αλήθειας». Ενώ αυξάνεται και το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι επιχειρήθηκε εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών.
Η κατάργηση της ανίσχυρης πλέον μονοθεματικής ατζέντας οδηγεί αναγκαστικά στη συζήτηση επί της πολιτικής και των προτάσεων του κάθε κόμματος. Κι εκεί η υπεροχή της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητη, γεγονός που μαζί με τα ποσοτικά στοιχεία των μετρήσεων, της εξασφαλίζει την πολιτική ηγεμονία, παρά την θύελλα που πέρασε και τα αυτογκόλ που έβαλε.
ΑΡΡΗΚΤΗ Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΗΠΑ
Ισχυρή η ελληνική θέση στη διπλωματική σκακιέρα
Η δεύτερη σημαντική αλλαγή που έγινε και γίνεται είναι η κατάρρευση της δεύτερης θεωρίας περί «περιθωριοποίησης της χώρας» στη διπλωματική σκακιέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κ. Μητσοτάκης απέσπασε θετικά σχόλια από τον Ντ. Τραμπ με την ισορροπημένη πρότασή του για διάλογο της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, με στόχο μια λύση win-win. Ούτε είναι τυχαίο ότι η Ε.Ε. διά της Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν υιοθέτησε την τακτική Μητσοτάκη.
Η σταθερή επιλογή του κολοσσού της Chevron να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης δείχνει την ισχυρή σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Ενώ η απόφαση για πόντιση του καλωδίου που θα διασυνδέσει ενεργειακά Ελλάδα-Κύπρο και Ισραήλ, παρά τις έντονες αντιρρήσεις στα όρια της πρόκλησης εκ μέρους της Τουρκίας, δείχνει πως δημιουργείται ο απαιτούμενος διεθνής συσχετισμός δυνάμεων, ώστε να γίνει. Οπως δείχνουν όλα η πόντιση θα γίνει σε κατάλληλο χρόνο, ώστε να αποφευχθεί μια κρίση.