Ο προβληματισμός για τη Χαριλάου Τρικούπη και την Κουμουνδούρου δεν προέρχεται τόσο από τα ποσοτικά δεδομένα των μετρήσεων, δηλαδή την άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου σε όλες τις μετρήσεις. Αυτό που τους προβληματίζει και ενισχύει το πολιτικό αδιέξοδο είναι τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, τα οποία είναι πολύ αρνητικά και το κυριότερο πολύ απαισιόδοξα τόσο για τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο όσο και για τον Αλέξη Χαρίτση.
Η μεγάλη εικόνα
Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της MRB, η Πλεύση Ελευθερίας έχει εισροές από σχεδόν το σύνολο του πολιτικού φάσματος, αλλά τη δημοσκοπική άνοδο την οφείλει στις εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ (18,3%), το ΠΑΣΟΚ (14,1%), το ΚΚΕ (8,8%) αλλά και το ΜεΡΑ25 (5,9%) και τη Νέα Αριστερά (3,4%). Από τα δεξιά του πολιτικού φάσματος οι εισροές προς την Πλεύση Ελευθερίας είναι 5,9% από τη Ν.Δ., 4,7% από την Ελληνική Λύση και 2,7% από τη Φωνή Λογικής.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στις δημοσκοπήσεις των άλλων εταιριών. Π.χ. στη μέτρηση της Metron Analysis η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφει εισροές 19,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ και 9,2% από το ΠΑΣΟΚ.
Στη μέτρηση της MRB η Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίζεται στον πίνακα της καταλληλότητας της πρωθυπουργίας ως δεύτερη επιλογή με 13,2%, πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 4,7% και ο Σωκράτης Φάμελλος 2%.
Ολα αυτά, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη βασική εκτίμηση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η δημοσκοπική άνοδος της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της Πλεύσης Ελευθερίας είναι συγκυριακή, οφείλεται στη δημόσια συζήτηση για την τραγωδία των Τεμπών και θα… ξεφουσκώσει τους επόμενους μήνες. Ηδη, λένε στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής στελέχη που αναλύουν τις μετρήσεις για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, τα Τέμπη χάνουν πόντους στον πίνακα με τις προτεραιότητες της κοινής γνώμης, με την ακρίβεια να βρίσκεται ξανά στην πρώτη θέση.
Ενα στοιχείο σε μία άλλη δημοσκόπηση, αυτή της Prorata, όμως, δεν συμβαδίζει με τα όσα λένε στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την Πλεύση Ελευθερίας και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στο ερώτημα «ποιο από τα παρακάτω κόμματα θεωρείτε ότι πιέζει περισσότερο τη Ν.Δ. με την αντιπολίτευση που ασκεί» η Πλεύση Ελευθερίας έρχεται πρώτη με 38%, δεύτερη έρχεται η Ελληνική Λύση με 13% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 5%.
Αλλαγή τακτικής
Οταν πριν από περίπου δύο μήνες απασχολούσε την πολιτική επικαιρότητα μία κόντρα ανάμεσα στο ΚΚΕ και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που κράτησε αρκετές ημέρες, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσαν τον Περισσό ότι βάζοντας στο στόχαστρο την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας τής δίνει πόντους και την καθιστά παράγοντα στο πολιτικό παιχνίδι, ενώ μέχρι τότε δεν ήταν.
Ηταν Φεβρουάριος του 2025 και οι πρώτες ενδείξεις ανοδικής πορείας της Πλεύσης Ελευθερίας μόλις είχαν εμφανιστεί στις δημοσκοπήσεις. Η αλήθεια είναι ότι εκείνη η κόντρα, ΚΚΕ – Ζωής Κωνσταντοπούλου (σ.σ. η οποία είχε ξεκινήσει με ένα λεκτικό επεισόδιο στη Βουλή μεταξύ του Γιώργου Λαμπρούλη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου και είχε καταλήξει με βιντεάκια της ΚΝΕ κατά της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας και απειλές για μήνυση κατά της Λιάνας Κανέλλη), είχε ευνοήσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν.
Οπως την εκτόξευσε στις μετρήσεις του Μαρτίου, η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να συνυπογράψει μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, καθώς η συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ «απενοχοποίησε» τη Ζωή Κωνσταντοπούλου σε ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του κόμματος που ούτως ή άλλως δεν είναι ικανοποιημένοι από τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Πιο «αντισυστημική»
Θεωρούμενη ως πιο «αντισυστημική» από τους υπολοίπους της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας με άκρατο λαϊκισμό και τοξικότητα «μαζεύει» την ψήφο της διαμαρτυρίας και της οργής, εμφανίζοντας τους άλλους αρχηγούς της αντιπολίτευσης ως «ήπιους» και αναποτελεσματικούς.
Προφανώς, στη δημοσκοπική άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας και στη μείωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έχει συμβάλει η τακτική της Ζωής Κωνσταντοπούλου να ενισχύει καθημερινά την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση και τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και την ίδια ώρα να αγνοεί, να μην ανοίγει μέτωπο ούτε με τον Νίκο Ανδρουλάκη ούτε με τον Σωκράτη Φάμελλο.
Το γεγονός δε ότι εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βάζει απέναντί της τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίον επιτίθεται με σκαιό τρόπο (σ.σ. «να μείνει στο λαγούμι του»), ερμηνεύεται ότι στην πορεία για την επίτευξη του στόχου της στις επόμενες εκλογές η Πλεύση Ελευθερίας να είναι δεύτερο κόμμα, υπολογίζει περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα και μία ενδεχόμενη, μελλοντική του κίνηση, από τους νυν αρχηγούς και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΛΛΑΓΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ
Ανδρουλάκης και Φάμελλος «σημαδεύουν» Κωνσταντοπούλου
Η εικόνα των δημοσκοπήσεων φέρνει και αλλαγές στην τακτική του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της Πλεύσης Ελευθερίας. Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου αφήνουν πίσω το μπλαζέ ύφος έναντι της κόρης του Νίκου Κωνσταντόπουλου και ξεκινούν τις επιθέσεις, μήπως έτσι καταφέρουν να αποκαλύψουν -όπως λένε- την πραγματική Ζωή Κωνσταντοπούλου στην κοινή γνώμη και να αναδείξουν την πολιτική της ανεπάρκεια αλλά και τις πραγματικές -αν υπάρχουν- πολιτικές της θέσεις. Θεωρούν ότι έτσι θα την… εκθέσουν στο ακροατήριο της Κεντροαριστεράς, αλλά και τους εν δυνάμει υποστηρικτές της.
Το επόμενο διάστημα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλούν την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να μιλήσει και για άλλα ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, εκτός των Τεμπών. Να επαναλάβει ότι πρεσβεύει την επιστροφή στη δραχμή, θέλει να απαγορεύσει διά νόμου τις ιδιωτικοποιήσεις, να πει τις θέσεις της για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της χώρας, να κάνει ευρέως γνωστό ότι είναι κατά της αμυντικής θωράκισης της Ελλάδας και θέλει συμμετοχή των πολιτών στην απονομή δικαιοσύνης.
Η πρόσφατη συνέντευξή της στην τηλεόραση του Alpha όπου αποκάλυψε ότι συνομιλώντας με τον εαυτό της προετοιμάζεται για πρωθυπουργός, αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τα όσα σκέπτεται και σχεδιάζει. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες της φέρεται να θεωρεί απολύτως εφικτό στόχο στις επόμενες εκλογές η Πλεύση Ελευθερίας να είναι δεύτερο κόμμα και αξιωματική αντιπολίτευση και υπολογίζει ότι με σκληρή αντιπολίτευση σε μία κυβέρνηση συνεργασίας τα επόμενα χρόνια «θα βρεθεί στην εξουσία μαζί με τον λαό».