Η Ενωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης (ΕΔΕΜ) είναι ένα από τα πέντε κόμματα που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο πρόεδρος του κόμματος, ο δικηγόρος Απόστολος Πόντας, πρόσφατα συναντήθηκε και με τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος έχει αναλάβει να «τρέξει» τις διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Ο Απόστολος Πόντας στη συνέντευξη που έδωσε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής μιλάει για τις πυρετώδεις διεργασίες, τα «αγκάθια» αλλά και το ενδεχόμενο συνεργασίας του νέου φορέα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία μετά τις επόμενες εκλογές.
Είστε ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα κινήσεις του κ. Αλιβιζάτου;
Ο κ. Αλιβιζάτος για εμάς είναι μια επιλογή πάρα πολύ ορθή γιατί περικαλύπτει την όλη διαδικασία με μια κανονικότητα. Δηλώνει ότι θα ακολουθηθούν διαδικασίες που θα έχουν αρχή, μέση και τέλος και θα είναι ίδιες για όλους. Αν ο Αλιβιζάτος υποστεί οποιουδήποτε είδους κομματικό… μπούλινγκ ή υποδείξεις ή απαγορεύσεις ή περιορισμούς, η ίδια του η επιλογή αναιρείται.
Ποιο χρονοδιάγραμμα πρέπει να ακολουθηθεί για να μην υπάρχει δυσαρέσκεια σε όσους θα συμμετέχουν στο νέο φορέα;
Αυτό που πρέπει να αποφασιστεί είναι ποιος θα είναι πρόεδρος, όχι ποιος θα είναι ευχαριστημένος ή δυσαρεστημένος. Θα πρέπει να γίνει μέσα σε πλαίσιο στο οποίο να τηρείται η αρχή της ισονομίας. Δηλαδή μιας υποτυπώδους προετοιμασίας όλων και μιας υποτυπώδους ικανότητάς τους να μεταδώσουν το μήνυμα. Από εκεί και πέρα μια παρατεταμένη διαδικασία έχει δείξει και στο παρελθόν -όχι μόνο στην Ελλάδα- ότι στο τέλος είναι αντιμαχία προσώπων και η διαδικασία γίνεται τοξική και, αντί να ενώσει, από εκεί και πέρα διαχωρίζει.
Πόσες εβδομάδες θα πρέπει να μεσολαβήσουν από την υποβολή των υποψηφιοτήτων μέχρι την εκλογή αρχηγού;
Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει ανάλογα με την προετοιμασία που χρειάζεται για τις βουλευτικές εκλογές, δηλαδή από 4 με 6 εβδομάδες το πολύ. Η χώρα περνάει τέτοια δοκιμασία που απαιτεί άμεσες ενέργειες.
Επενδύετε ακόμη στην συμπόρευση με το Ποτάμι;
Στο Ποτάμι δεν επενδύουμε γιατί δεν είναι ομόλογο, είναι ένα κόμμα. Πιστεύουμε ότι το Ποτάμι είναι μια συνιστώσα, είναι μια αναγωγή, είναι ένας παραπόταμος της ΔΗ.ΣΥ., που μπορεί να συνδράμει στο βασικό ποτάμι και να γίνει πιο ορμητικό και πιο μεγάλο. Είναι άνθρωποι που για εμάς είναι θετικοί και καλοδεχούμενοι και καλοσυνεργατικοί. Αλλά δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς για αυτούς.
Υπάρχει μια φημολογία για δημιουργία ενός πολιτικού φορέα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Είναι απαραίτητη η παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου στη ΔΗ.ΣΥ.;
Ο κ. Βενιζέλος έχει κερδίσει το δικαίωμα να αποτελεί από μόνος του μια θεσμική αναφορά στην πολιτική πραγματικότητα των τελευταίων ετών. Απαραίτητος στις χώρες, στη Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό δεν είναι κανένας. Γιατί, αν θεωρήσουμε τον οποιονδήποτε απαραίτητο, αν αυτός εκλείψει, τότε τίθεται εν αμφιβολία η ισορροπία του πολιτεύματος και της χώρας. Εχει το δικαίωμα να κάνει κόμμα και με αυτό το κόμμα να συμμετέχει στις εκλογές της ΔΗ.ΣΥ. και να ενταχθεί σε αυτήν. Η ΔΗ.ΣΥ. δεν θέτει όρια σε αυτό το πράγμα.
Σε διαφορετική περίπτωση;
Σε διαφορετική περίπτωση, θα δημιουργούσε ένα κενό στην εικόνα της ΔΗ.ΣΥ., που δεν θα την έκανε τόσο εύμορφη, ικανή να διεισδύσει στην κοινωνία. Ο κ. Βενιζέλος είναι ένας πυλώνας παραγωγής πολιτικού λόγου που είναι ωφέλιμος και δημιουργικός, από την άλλη όμως ο ίδιος ξέρει τι πρέπει να κάνει και εμείς ευχόμαστε να μην είμαστε σε άλλες πολιτικές γεωγραφίες, γιατί αισθανόμαστε ότι είμαστε πολύ κοντά.
Εσείς θα είστε υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα;
Κανένας δεν πρέπει να τοποθετηθεί σε αυτό το ζήτημα αν δεν δει πρώτα τις ανακοινώσεις και τον οδικό χάρτη της Επιτροπής του κ. Αλιβιζάτου. Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτή την Επιτροπή και νομίζουμε ότι ο χρόνος είναι πρόσκαιρος. Οποιοσδήποτε ανακοινώνει μια υποψηφιότητα δημιουργεί κάποιες συνθήκες ντε φάκτο. Θα δούμε ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις που θα τεθούν, ποιες θα είναι οι χρονικές αναφορές της διαδικασίας και πώς θα γίνει η έναρξη της συζητήσεως στις αρχές του Σεπτέμβρη και κρίνοντας τις συνθήκες θα αξιολογήσουμε τη στιγμή και την κατάσταση και θα τοποθετηθούμε ξεκάθαρα.
Ποιο το βασικό «αγκάθι» που θα αντιμετωπίσετε το επόμενο διάστημα;
Ενα ζήτημα είναι πώς θα βρούμε τον ιδανικό βηματισμό, το ορθό μονοπάτι, ώστε να περάσουμε από μια κοινοπραξία ανεξάρτητων φορέων και κομμάτων σε ένα ενιαίο κόμμα. Αυτό είναι και το βασικό πολιτικό ακροβατικό αυτής της απόπειρας. Εμείς είμαστε υπέρ εκείνης της μορφής που θα έχει ο νέος φορέας που θα του επιτρέψει να μπορεί να βγει με λιγότερες συγκρούσεις.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων 18 μηνών αποκλείουμε κάθε συνεργασία
Στην περίπτωση που η Ν.Δ. είναι το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να συνεργαστεί με τη Ν.Δ.;
Κατ’ αρχάς, δεν ξέρουμε ποιο κόμμα θα είναι πρώτο στις επόμενες εκλογές ούτε ξέρουμε πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές. Εμείς θέλουμε η ΔΗ.ΣΥ. να είναι το πρώτο κόμμα. Νομίζουμε ότι το μέλλον της χώρας έρχεται μέσα από συνεργασίες. Οχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., αλλά με όλο το τόξο των δημοκρατικών πολιτών. Από την άλλη, όμως, υποχρεωτικές ή υποχρεωμένες συμμαχίες δεν έχουν κάποιο νόημα αν δεν εστιάζονται σε μια πολιτική συμφωνία, σε ένα εθνικό Μνημόνιο πολιτικής συμφωνίας, όπου θα μπορούσαμε να βρούμε τις κοινές δράσεις ώστε να ισορροπήσουμε τη χώρα από την πτώση.
Καταλαβαίνω, πάντως, ότι δεν αποκλείετε συνεργασία με τη Ν.Δ.
Δεν αποκλείουμε συνεργασίες. Συνεργασίες δεν μπορεί να είναι μόνο κυβερνητικές. Εμείς απαντάμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τον οποιονδήποτε μπορεί να συμφωνήσει μ’ εμάς, ώστε να εργαστούμε και να προσφέρουμε.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεργασία;
Τόσο τη Ν.Δ. όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα που μιλάμε τους χαρακτηρίζουμε από τις επιλογές και τις πράξεις των ηγεσιών τους. Αυτή όμως είναι μια ψευδαίσθηση. Πίσω από τις ηγεσίες υπάρχει ένα πλήθος πολιτών που ακολουθεί όχι κατ’ ανάγκην τις επιλογές αυτών των ηγεσιών. Εμείς μπορούμε να συνεργαστούμε με τον κόσμο της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Το αν θα μπορέσουμε να βρούμε ένα κοινό πάτημα και με τις ηγεσίες αυτών των κομμάτων έχει να κάνει με το ποιες θα είναι οι προτάσεις συνεργασίας.
Δεν αποκλείετε όμως μια συνεργασία και με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ των πράξεων των τελευταίων 18 μηνών, ναι, το αποκλείουμε. Ετσι όπως εκφράζεται. Με τις επιλογές που έκανε η Ν.Δ. πριν από το 2008 επίσης το αποκλείουμε. Με το τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής φυσικά δεν το αποκλείουμε.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής