«Να μας καλούν να κάνουμε πίσω στις απόψεις μας, χωρίς ωστόσο να κάνουν εκείνοι κίνηση, για κάτι που υποτίθεται ότι τους ενδιαφέρει περισσότερο από εμάς;», διερωτήθη ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στην Αθήνα, αναφερόμενος στη σύνδεση της ένταξης στο ΝΑΤΟ με την ονομασία. Και πρόσθεσε: «Ενδιαφερόμαστε, αλλά πιστεύουμε ότι ενδιαφέρονται και αυτές οι χώρες. Οταν λοιπόν ενδιαφερόμαστε και οι δύο πλευρές, πρέπει να βρούμε το δρόμο της συνεννόησης και των συμβιβασμών».
Βέμπερ σε Ράμα: Δεν λάβατε μέτρα για να αποτρέψετε την επίθεση κατά του Μπελέρη
Επίσης, απέρριψε τους ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους η αιτία που το γειτονικό κράτος βρίσκεται σε πολιτική αστάθεια είναι η άρνηση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 να ενταχθούν τα Σκόπια στον Οργανισμό. Η κρίση στη γείτονα, εξήγησε, «δεν οφείλεται στην απόφαση του Βουκουρεστίου, διότι τότε θα έπρεπε να είχε προκληθεί το 2008. Αντίθετα, ένας λόγος που οδήγησε στην κρίση ήταν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε “εκπαιδευτεί” να μη συμβιβάζεται, να μη συναινεί και να κάνει το μεγάλο λάθος να μετατρέψει το πρόβλημα της ονομασίας από γεωγραφικό σε πρόβλημα ταυτότητας». Ο κ. Κοτζιάς επέκρινε πολλούς Ευρωπαίους που «χάιδεψαν» επί πολλά έτη τις κυβερνήσεις του πρώην πρωθυπουργού Νικόλα Γκρουέφσκι. Και κατέληξε: «Εμείς θέλουμε η ΠΓΔΜ να γίνει μέλος, εφόσον εκείνη το επιθυμεί βέβαια, και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Αυτό που μπορεί να γίνει πολύ απλά είναι να βρούμε μια συμβιβαστική λύση στο ονοματολογικό και αμέσως μετά να πάμε στον ΟΗΕ να υπογράψουμε τη νέα μας συμφωνία, να πάμε στις Βρυξέλλες και να το ανακοινώσουμε στους Διεθνείς Οργανισμούς που βρίσκονται εκεί». Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα «να βρούμε ένα δρόμο ορθού και επωφελούς για τις δύο πλευρές συμβιβασμού και να μπορέσουμε να αναπτύξουμε παραπέρα τις σχέσεις μας».
Από τη μεριά του, ο Ν. Ντιμιτρόφ είπε ότι οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και τα «μακεδονικά» αγάλματα «έχουν ζημιώσει τις σχέσεις μας και έχουν βοηθήσει αυτούς που δεν επιθυμούν καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες». Ωστόσο, απέφυγε να πει ποια μέτρα θα λάβει η νέα κυβέρνηση για την «απομακεδονοποίηση». Οσον αφορά το ονοματολογικό, είπε: «Φυσικά δεν είμαι αφελής, πρόκειται μόνο για την πρώτη μας συνάντηση. Ο δρόμος μπροστά δεν θα είναι απλός, δεν θα είναι εύκολος. Εχω την αίσθηση ότι έχουμε μπει σε ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι». Και κατέληξε: «Βρίσκομαι εδώ για να ζητήσω την υποστήριξή σας. Δεν με ενδιαφέρει τόσο ποιος θα είναι ο νικητής και ποιος όχι (…). Θέλουμε να έχουμε φιλικές σχέσεις με τη χώρα σας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου