Προσερχόμενος στην συνεδρίαση της Πέμπτης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε «Ελπίζω ότι στο τέλος του πακέτου βοήθειας, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές».
«Είχαμε εδώ και τρεις εβδομάδες συμφωνία, αλλά οι Ελληνες ζήτησαν άλλες τρεις για επικοινωνιακούς λόγους», τόνισε με νόημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας αιχμές κατά της Αθήνας.
Όσον αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Σόιμπλε είπε πως «θα καταφέρουμε ένα βρούμε ένα τρόπο, ώστε να κρατήσουμε το Ταμείο στο πρόγραμμα έως το 2018», διευκρινίζοντας ότι πιθανότατα δεν θα συμμετέχει στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η συμφωνία για το χρέος θα κινείται στο πλαίσιο που είχε προδιαγράψει το Eurogroup από τον Μάιο του 2016.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπε ότι οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018 και πρόσθεσε: Διότι αν αποδειχτεί ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι απαραίτητη, τότε δεν θα γίνει…
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επανέλθει στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.
Συμφωνία για την Ελλάδα στο EuroWorking Group
Συμφωνία υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες στην συνεδρίαση του Euro Working Group, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και αποτελεί τον προάγγελο των απογευματινών εξελίξεων στο Εurogroup.
Η συμφωνία δεν αφορά μόνο την εκταμίευση της δόσης αλλά και το σύνολο σχεδόν του κειμένου της απόφασης του Eurogroup για το θέμα του χρέους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο ενστάσεις στο κομμάτι της συμφωνίας. Η πρώτη είναι να δοθούν τα δικαστικά έξοδα στον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και η δεύτερη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα από την ποινική δίωξη τριών στελεχών των θεσμών που βρίσκεται σε εξέλιξη για το συμβουλευτικό ρόλο που είχαν αναλάβει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Λουξεμβούργο προβλέπεται αλλαγή στη φρασεολογία για το χρέος με 15 χρόνια επιμήκυνση και αλλαγή επιτοκίων με αποτέλεσμα το τελικό κείμενο να γίνει αποδεκτό από το ΔΝΤ. Οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της β αξιολόγησης. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Το ανακοινωθέν αναμένεται να κάνει λόγο στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος τοποθετώντας ανάμεσα σε 1,8 και 2% του ΑΕΠ τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2023. Για τη δόση οι τελευταίες πληροφορίες την τοποθετούν ανάμεσα σε 8,5 και 9 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος άφησε να εννοηθεί πως όλα δείχνουν θετική έκβαση της Συνόδου και πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καταλήξουν σε διατύπωση για το ελληνικό χρέος η οποία δεν θα περιλαμβάνει αριθμούς αλλά απλώς προθέσεις.
Θετικός ως προς το τελικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την είσοδό του στο κτήριο όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος της Ευρωζώνης.